Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçtiğimiz akşam NTV'de gerçekleştirilen bir canlı yayında gündeme ait değerlendirmelerde bulundu. Yaptığı açıklamalarda çabucak her mevzuya değinen Erdoğan, vatandaşlara dikkat çeken bir davette bulundu. Recep Tayyip Erdoğan, kredi çekmek isteyen vatandaşların özel bankaları değil, kamu bankalarını tercih etmesi gerektiğini söyledi. Pekala neden?
Türkiye'de bir müddettir, yeni bir ekonomik model test ediliyor. Bu model kapsamında da Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), siyaset faizlerini neredeyse her ay düşürüyor. Lakin bu faiz indirimlerinin kredi veren kuruluşlara da yansıması gerekiyor ki bu türlü bir şey şimdi gerçekleşmedi. O denli ki bilhassa de özel bankalar, vatandaşa çok yüksek faiz oranlarıyla kredi veriyorlar. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise tam da bu nedenden dolayı kamu bankalarından kredi kullanılması gerektiğini söylüyor.
"Böyle bir sömürü çarkı içerisine girmeyin"
"Bu makas bilhassa de özel bankaların bu mevzuda hala sömürü çarkını devam ettirme çabasının olduğunu görüyoruz. Vatandaşlarıma sesleniyorum; diyorum ki kamu bankalarına gidin. Bu türlü bir sömürü çarkı içerisine girmeyin." formunda konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, özel sermayelerle kurulan bankalara sert çıktı. An prestijiyle kamu bankaları ile özel bankalara ilişkin internet sitesinin kredi kullanım araçlarını kullanarak sorgulama yaparsanız, tıpkı fiyattaki ve birebir vadeye sahip kredilerde cepten çıkacak toplam paralar ortasında binlerce lira fark olduğunu kendi gözlerinizle görebilirsiniz.
"Kamu bankaları bu hususta hassas. Vatandaşını katiyetle yüksek faizle sömürme üzere bir uğraşın içerisine giremez.Bundan rahatsız olacak özel dal bankaları biliyorum ancak bunu söylemeye mecburum. Bu ülkede tüketim iktisadına dayanak vereceksek, sömürü yoluyla değil vatandaş temin ettiği kredisini gelsin sizinle kullansın. Uygun yeri veren kamu bankasına gidecek. Konut, araç kredisini buradan temin edecek. Faizden medet umulmasını katiyen hakikat bulmuyoruz." sözlerini kullanan Erdoğan, faizle ilgili görüşünü de bir sefer daha lisana getirmiş oldu.