teknolojiuzmani
FD Üye
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "akıl hocası", Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Şurası Üyesi Bülent Arınç, OHAL ve KHK'larla ilgili Anadolu Ajansı eski Genel Müdürü gazeteci Kemal Öztürk'ün Youtube kanalına konuk oldu.
Arınç, kelam konusu programda dikkat çeken açıklamalarda bulundu.
KHK'lar için, "Bir faciadır" diyen Arınç, "Çevremde o kadar çok bu felaketi yaşayan insan var ki, ben onlara acıyorum, merhamet ediyorum. Aslında onlardan da özür diliyorum. Konutuma paklık yapmaya gelen daire başkanlığından ihraç edilmiş bayanı gördükçe, eşi polis ihraç edilmiş öteki bir polisi gördükçe ben yerin tabanına geçiyorum" diye belirtti.
"KARINCA ÜZERE GİDİYORLAR..."
Arınç, Harika Hal Süreçleri İnceleme Kurulu için, "Komisyon da misyonunu layıkıyla yapmadı bana kalırsa" derken, komitenin uygun işlemediğini söz etti.
Arınç, kurulla ilgili olarak, "OHAL kurulu kuruldu. Yeterli fakat şu komitesi kurun diye her gün yalvarıyorum. 1 sene komite kurulamadı. Karınca üzere gidiyorlar, karınca üzere çalışsalar olacak fakat karınca üzere gidiyorlar" diye belirtirken, "Komisyon burada gereğince çalışmadı. Kişiliklerini bir kenara koyuyorum. Pırıl pırıl beşerler, ancak pırıl pırıl beşerler olmaları işlerini yeterli yaptıkları manasına gelmiyor. Kendilerini savunuyorlar, bana verilen misyon bu kardeşim, bizim kararımızı beğenmeyenler de yönetim mahkemesine gidecekler, ee lütfetmişsiniz" dedi.
"Beni de KHK ile OHAL devrinde ihraç edilenlerin ihraçlarında rol oynamış bir insan olarak gösteriyorlar. Bu külliyen palavra, düşünen insan aslında bunu bilir" diyen Arınç, "Ben 7 Haziran 2015 seçimlerinde etkin siyasete veda ettim, vekillik sıfatım kalmadı. Darbe teşebbüsünden 1 sene evvel ben siyasete veda ettim, hasebiyle hiçbir kararnamede imzam yoktur, o yüzden de sorumluluk almadım" diye de ekledi.
"BURADA AF OLMAZ"
Arınç, "KHK sıkıntısını nasıl çözeceğiz" sorusuna ise, şu halde bir karşılık verdi:
"Şimdi bunun telafisi için bir af çıkarmaya gerek yok, affın ne biçimde, ne vakit, kimler için çıkarılacağı anayasada da kanunlarda da belirlidir. Burada af olmaz. Burada olacak şey yalnızca, OHAL kararnameleriyle misyonundan ihraç edilen bu şahısların, o OHAL kararların bir kısmı Meclis’te maddeleştiği için, kanun haline geldiği için, lakin yeni bir kanunu düzenlemeyle bunlara hakları iade edilebilir. Bunun için 3-4 unsurluk bir kanun teklifi kafidir diye düşünüyorum. Problem kolay olarak budur.
Yeni yasal bir düzenlemeye gereksinim var. Güç değil, çok kolay, istenirse 1 hafta içerisinde hazırlanır, kurula gelir, genel konseyden çıkar."
Arınç'ın konuşmasından satır başları şu biçimde:
"KHK bir faciadır. Etrafımda o kadar çok bu felaketi yaşayan insan var ki, ben onlara acıyorum, merhamet ediyorum. Aslında onlardan da özür diliyorum. Meskenime paklık yapmaya gelen daire başkanlığından ihraç edilmiş bayanı gördükçe, eşi polis ihraç edilmiş diğer bir polisi gördükçe ben yerin tabanına geçiyorum. Ve ben onlara birkaç kuruş fazla vereyim de bir katkım olsum diyorum. Bir benzinliğe gittiğim vakit, bir Danıştay üyesinin pompa tuttuğunu gördüğüm vakit acı duyuyorum. Bir restorantta bulaşıkçı olarak çalışan genel müdür gördüğümde felaket oluyorum. Bütün bunları yaşıyor Türkiye, kimse savunamaz bunu.
İşin aslına gelelim asıl… 15 Temmuz’da bir facia yaşandı. Akabinde OHAL ilan edildi. Yüzde yüz hakikat. Anayasaya uygun.
2 yıllık OHAL sürecinde onlarca kararname çıktı, 100 binden fazla insanın da kamudan ihracına karar verildi. Diyanet’ten, TRT’den, şuradan buradan…
15 Temmuz’dan evvel de haklarında kuşku duyulan kimi kamu vazifelileri, ben o vakit görevdeydim, isimleri gelirdi. Fakat biz bakardık, o vakit ihraç düzeneği yok esasen, onların vazife yerlerini değiştirirdik, vazifeden alırdık. Ben daha çok kendi kısmımda şayet insan kaynaklarındaysa bu insan önlem emelli olarak oradan alırdım, takviye hizmetlerine verirdim. İzmir’de çalışıyorsa Bitlis’e verirdim. Bu çok doğal. Lakin 15 Temmuz’dan sonra, devletin güvenliğine tehdit oluşturan örgütlerin aidiyeti, mensubiyeti, iltisakı olanlar ihraç edildiler. Bu tüzel bir tanımlama değil, bir önlem bu, türel tanımlama bu türlü olmaz. Zira bu bir kanaattir, kanaat kanıt değildir.
Burada şu yapılabilirdi, ben sizi gri listeye aldım, ne olduğunuzu da çok bilmiyorum, sizinle de çalışmak istemiyorum, lakin bugüne kadar ki bütün yasal haklarınızı size veriyorum. Siz kamuda çalışmayın, gidin nerede çalışırsanız çalışın; ancak bu türlü ihraç edilince beşerler, yurt dışına çıkış yasağı var, gidip emekçi olamıyor, içeride özel bölümde iş bulamıyor. Vay terörist sen mi geldin diyorlar. Pazarda limon satamıyor, terörist gelmiş diyorlar, limon tablasını başına geçiriyorlar. Çocukları var, ailesi var, konut kira, yok… Sonunda da yargı yoluna da gidilemiyor, OHAL süreci. O devir Binali Yıldırım periyoduydu, yeterli düşünüldü, OHAL komitesi kuruldu. Âlâ fakat şu komitesi kurun diye her gün yalvarıyorum. 1 sene kurul kurulamadı. Karınca üzere gidiyorlar, karınca üzere çalışsalar olacak fakat karınca üzere gidiyorlar.
Çok şükür damadımızda da baştan beri Bylock argümanı olmadı. Onunda çok şükür ayrıntılarına fazla girmedik.
Komite burada gereğince çalışmadı. Kişiliklerini bir kenara koyuyorum. Pırıl pırıl beşerler, lakin pırıl pırıl beşerler olmaları işlerini güzel yaptıkları manasına gelmiyor. Kendilerini savunuyorlar, bana verilen misyon bu kardeşim, bizim kararımızı beğenmeyenler de yönetim mahkemesine gidecekler, ee lütfetmişsiniz.
En son fecaat bir olay yaşandı. Bildiğiniz üzere bir polis memuru meslekten ihraç edilmiş, 15 ay tutuklu kalmış, sonra da beraat etmiş, fakat beraat ettikten sonra vazifesine iade etmemişler. Gerisinden da askere gitmiş, Ağrı’da şehit oldu. Bu arkadaşımızı şehit sıfatıyla, iki tane küçük temiz yavrusuyla, gencecik annesiyle, yanında çocukların babaannesiyle bir tabloyu görüyoruz. Evvel teröristti, askere gitti terörle uğraşta şehit düştü. Dün neden terörist dediniz bu adama, bugün neden şehit diye sahip çıkıyorsunuz bu adama? Kadıncağız, kocası içerideyken iş aramak için gittiğinde, senin kocan terörist seni işe alamayız demişler. 1 milyondan fazla insan mağdur oldu bugün için. Şayet bu türlü giderse ki, gitmeyecek, mümkün değil, en az 5 milyon insan bunun acısını çekebilir.
Bu insanlara önyargımız 3. kuşaklara kadar etkiliyor.
Soru: (KHK meselesini nasıl çözeceğiz, sizin teklifiniz nedir) Af çıkacak diye bir kelam var, bu hususta af çıkmaz, çıkmaması lazım. Zira işlenmiş bir hata yok. Kim kimi affedecek diye başlayanlar da var. Doğrusu da budur. Yani devlete de ben bir suçlama yapmıyorum, 15 Temmuz koşullarında yanlışsız da olsa yanlış da olsa yapılması gerekeni yaptılar. Fakat çabucak bunu tüzel bir kılıfa koymaları gerekirdi. Bunun için de bir komite kuruldu, kurul da misyonunu layıkıyla yapmadı bana kalırsa. Artık bunun telafisi için bir af çıkarmaya gerek yok, affın ne biçimde, ne vakit, kimler için çıkarılacağı anayasada da kanunlarda da aşikardır. Burada af olmaz. Burada olacak şey yalnızca, OHAL kararnameleriyle vazifesinden ihraç edilen bu şahısların, o OHAL kararların bir kısmı Meclis’te maddeleştiği için, kanun haline geldiği için, lakin yeni bir kanunu düzenlemeyle bunlara hakları iade edilebilir. Bunun için 3-4 unsurluk bir kanun teklifi kafidir diye düşünüyorum. Sıkıntı kolay olarak budur.
Yeni yasal bir düzenlemeye gereksinim var. Güç değil, çok kolay, istenirse 1 hafta içerisinde hazırlanır, komiteye gelir, genel suradan çıkar.
Toplumsal medyada bilhassa, muharrirler gazetede yazdığı vakit, beni de KHK ile OHAL devrinde ihraç edilenlerin ihraçlarında rol oynamış bir insan olarak gösteriyorlar. Bu külliyen palavra, düşünen insan aslında bunu bilir. Ben 7 Haziran 2015 seçimlerinde etkin siyasete veda ettim, vekillik sıfatım kalmadı. Darbe teşebbüsünden 1 sene evvel ben siyasete veda ettim, hasebiyle hiçbir kararnamede imzam yoktur, o yüzden de sorumluluk almadım. Bunu da düzgün bilmelerini dilek ediyorum. KHK’lılarla mağduriyetler bir faciaya dönmüştür. En son Zekeriya isimli ihraç edilmiş bir polisin şehadeti herkese yol göstermesi gereken bir olaydır. Mağduriyetler bir an önce giderilmelidir."