Bölge Yönetim Mahkemesi, lokal mahkemenin kayak tesisi için hazırlanan imar planlarına ait davayı reddetmesinin hukuka uygun olmadığını bildirdi.
Etraf ve Şehircilik Bakanlığı, Rize’nin Çamlıhemşin ilçesindeki Ayder’e kayak merkezi kurulması için 18 Eylül 2014’te imar planı hazırladı. Bakanlık, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Kirlettik, rezil ettik” dediği Ayder ile Hazindak Yaylası ortasındaki Kış Sporları Merkezi için hazırlanan imar planlarını 28 Eylül 2014’te askıya çıkarttı.
Yöre sakinleri, avukat İbrahim Demirci ve Yakup Okumuşoğlu aracılığıyla mevzuyu yargıya taşıdı. Lakin Rize Yönetim Mahkemesi, 2 Ocak 2019’da ‘süre aşımı’ nedeniyle davanın reddine karar verdi. Bunun üzerine avukatlar, kelam konusu davayı mühleti içinde açtıklarını belirterek, istinafa başvurdu. Müracaatta, kayak tesisi yollarına ait Vilayet Genel Meclisi kararı ile bunun desteği olan imar planlarına birlikte dava açıldığı lakin davaların Yönetim Mahkemesince ayrıldığına dikkat çekildi.
AÇILAN DAVA İNCELENMELİYDİ
Müracaat görüşen Samsun Bölge Yönetim Mahkemesi İkinci İdari Dava Dairesi, Rize Yönetim Mahkemesi’nin kararında ‘hukuki isabet’ bulmadı. İstinaf talebini kabul eden mahkeme, dava evrakının yine görülüp, karar verilmesi için Rize Yönetim Mahkemesi’ne iade edilmesine karar verdi. 30 Ekim 2019 tarihinde ‘oybirliğiyle’ alınan kararda, şu tabirlere yer verildi: “Ayder-Hazindak Bölgesi Kış Sporları Merkezi’ne ait muhafaza gayeli nazım imar planı ile muhafaza hedefli uygulama imar planının hayata geçirilmesi emeliyle alınan, 10 kilometrelik Çamlıhemşin Hazindak Yayla ve Samistal Yayla Kayak Tesisi İstasyon Yolları’nın açılmasına ait 30 Kasım 2017 günlü, Rize Vilayet Özel Yönetimi Vilayet Genel Meclisi kararının öğrenilmesi üzerine, müddeti içinde açılan davanın aslının incelenmesi gerekirken, müddet aşımı nedeniyle reddi yolundaki Yönetim Mahkemesi kararında hukuksal isabet görülmemiştir.”
Karara ilişkin konuşan avukat İbrahim Demirci, şöyle dedi: “Danıştay 6. Dairesi, TEMA’nın açtığı dava üzerine; ‘Kaçkarlar’da kış sporları merkezi yapılmayacağına’ dair 2015’te, Etraf Tertibi Planı’nın (ÇDP) ilgili kararları hakkında yürütmeyi durdurma kararı verdi. Ardından 2017’de temel hakkındaki kararıyla iptal etti, ÇDP’nin kararlarını. Hasebiyle, mevcut ‘Ayder-Hazindak Kış Sporları Kayak Merkezi Muhafaza Emelli İmar Planı’, üst ölçekli ÇDP’de yer almamaktadır. Hukuken sakat bir plandır. Ayrıyeten; bu imar planı, gerek teknik gerekse hukuken müdafaa statülü yerlerin korunmasını sağlamamaktadır. Ayder, Samistal, Hazindak yaylaları mera’dır, ulusal parktır ve 1. derece doğal sit alanıdır. Böylesi bir alanda yapılmak istenen muhafaza emelli imar planlarının temel itibariyle ‘koruma’ vasfının yüksek olması beklenir, gerekir. Meğer, imar planı, büsbütün teknik yanı ağır basan bir plandır: teleferik, telesiyej yerleri, pist alanları, toplanma alanları vb. lakin planda, bu 3 statülü yerin nasıl korunacağına dair en ufak somut bir açıklama yer almamaktadır.”
Uğur Şahin/Birgün