Erzurum Toplumsal Güvenlik Kurumu Vilayet Müdürlüğü'nde misyonlu 1'i bayan 3 çalışan, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile eski İçişleri Bakanı Efkan Ala'nın TC kimlik numarası ile birleşik kütük ve nüfus aile kayıt örneklerini sorguladıkları gerekçesiyle 'kamu vazifesinin verdiği yetkiyi berbata kullanmak suretiyle şahsî dataların ele geçirilmesi' hatasından toplam 10 yıl mahpus cezasına mahkum edildi.
Erzurum Toplumsal Güvenlik Kurumu Vilayet Müdürlüğü'nün ihbarı üzerine 3 çalışan hakkında, Recep Tayyip Erdoğan ve eski İçişleri Bakanı Efkan Ala'nın TC kimlik numaraları ile sorgulama yaptıkları gerekçesiyle soruşturma başlatıldı.
Valiliğin soruşturma müsaadesiyle Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yapılan incelemede, emeklilik süreçleri servisinde misyonlu N.G.'nin 8 Nisan 2016, saat 10.37'de Recep Tayyip Erdoğan'ın TC kimlik numarası ile nüfus aile kayıt örneği sorgulaması yaptığı belirlendi. Kurumun kısa vadeli sigortalar servisinde vazifeli E.T.'nin ise 11 Nisan 2017, saat 10.11'de Efkan Ala'nın TC kimlik numarası ile tıpkı gün saat 16.12'de de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın TC kimlik numarası ile birleşik kütük sorgulaması yaptığı tespit edildi. Genel sigortalılar servisinde çalışan T.Ş.'nin de 3 Mayıs 2017, saat 11.55'te Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın TC kimlik numarası ile kişi kayıt örneği sorgulaması yaptığı ortaya çıktı.
Yürütülen soruşturma kapsamında hazırlanan iddianamede, şüphelilerin bahsi geçen sorgulamaları kurum sisteminden yapma misyon ve yetkilerinin bulunduğu lakin bu sorgulamaları yapmaları tarafında rastgele bir talep olmadığı, bu suretle şüphelilerin sahip olduğu vazifenin verdiği yetkiyi berbata kullanarak mağdurların ferdî bilgilerini ele geçirdiklerine vurgu yapıldı. 3 sanık hakkında Erzurum 5'inci Asliye Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı.
'PRİMLERİ MUKAYESE ETTİM'
Sorgulamada Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kademe ve derecesine baktığını söyleyen E.T., büsbütün mevzuat bilgisini geliştirmek emeliyle sorgulama yaptığını tez etti. E.T. savcılık ve mahkeme etabında yaptığı savunmasında, "Hakkımda FETÖ'den açılmış bir soruşturma yoktur. Berbat bir hedefim olmaksızın T.C. kimlik bilgileriyle sisteme girerek sorguladım. Benim prim matrahım ile Efkan Ala ve Recep Tayyip Erdoğan'ın prim matrahlarını mukayese etmek için sorgulama yapmıştım. Ben bu kimlik bilgilerini ve şahsi bilgilerini hiçbir yerde hiçbir biçimde, berbat hedef için kullanmadım" dedi.
Suçlamayı kabul etmeyen bayan çalışan N.G. ise bilgisayarını açık bırakıp kısa müddetli başından ayrıldığı anlar olduğunu belirtti. Bu sırada kendi bilgisayarındaki sistemin açıkken sorgulama yapılmış olabileceğini savunan N.G., beraatini istedi.
'BİR ANLIK REFLEKSLE BU SORGULAMAYI YAPTIM'
Recep Tayyip Erdoğan'ın kişi kayıt örneği sorgulaması yaptığı tarihte cumhurbaşkanının AKP'ye katıldığını belirten T.Ş. de kendini şöyle savundu: "Aynı gün televizyonlarda gazetelerde ve facebook sayfalarında Recep Tayyip Erdoğan'ın elinde üyelik formu olan imgeleri yayınlandı. Ben de bu üyelik formu üzerinde yazan bilgilerin gerçek olup olmadığını görmek niyeti ile bir sorguladım. Çıkan ekranda Recep Tayyip Erdoğan ismini görür görmez de çabucak kapattım. Ekran bir anlık açıldı. Rastgele bir çıktı almadım. Bilgileri kimse ile paylaşmadım. Makus niyetim olmaksızın, bir anlık refleksle bu sorgulamayı yaptım."
MAHPUS CEZASI VERİLDİ
Erzurum 5'inci Asliye Ceza Mahkemesi'nde yapılan yargılama sonucunda Erdoğan ve Ala'ya yönelik aksiyonu nedeniyle E.T., 'kamu misyonunun verdiği yetkiyi berbata kullanmak suretiyle ferdî dataların ele geçirilmesi' hatasından 5 yıl mahpus cezasına çarptırıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan hakkında sorgulama yapan N.G. ve T.Ş. ise tıpkı hatadan 2'şer yıl 6'şar ay mahpus cezasına mahkum edildi. Mahkeme tarafından hazırlanan gerekçeli kararda, "Atılı cürmün, motamot iddianamede anlatılıp nitelenen formda tüm yasal ögeleriyle birlikte başka farklı sübuta erdiği, konularında tam bir tüzel ve vicdani kanaate varılmış olmakla, her üç sanık istikametinden de olmak üzere farklı başka mahkumiyete ait karar verilmiştir" denildi.
Türkiye'nin en güncel forumlardan olan forumdas.com.tr'de forumda aktif ve katkısı olabilecek kişilerden gönüllü katkıda sağlayabilecek kişiler aranmaktadır.