Akne, derinin yağ istikrarını sağlayan sebum isimli unsurun salgısını yapan kişisel keseciklerin tıkanmasından kaynaklanan deri illetidir. Ergenlik periyodunda daha sık görülür. Hormonal faktörler, genetik yatkınlık, yanlış beslenme ve yanlışlı temizleyicilerin kullanılmasıyla şiddeti artabilir. Uzun müddetli bir hastalık olması nedeniyle tedavisi sabırla ve dikkatle yapılmalıdır. Tedavinin aksaması yahut yarıda bırakılması ömür uzunluğu kalacak izlerin oluşmasına yahut aknenin ileri evreye geçip kötüleşmesine sebeb olur. Ben kliniğimde ergenlik aknesini en sık cildin şiddetli yağlanması, t ortamı denen alın burun ve çene kısmının kirli ve tıkaçlı görünümüyle tespit ediyorum. Bu periyotta hastanın dermatoloğa başvurması günahlı eser tasarrufunu engelleyip başlangıçtan itibaren akneyi denetim etmemi sağlıyor. Umumide dertli cilt kirli göründüğü için mütemadi yıkama davranışına sebeb oluyor . kirli görünümlü cilt dertli cilde dönebiliyor. Kuruluk, pullanma, kızarıklık ve iltihaplı kesecikler bu duruma eklenebiliyor. Başlangıç evresinde yalnızca yağlanma , kara nokta, kirli cilt görünümüyle başvuran ergenlik aknesi hastasına birinci yaklaşımım uygun bir sorgulama oluyor. Ailenin cilt marazları açısından geçmişi, ıstıraplar ne devirden beri var, neler kullanıldı? Beslenme ve spor durumu nedir? Akne tedavisinde bunların tümünü ele alıp akabinde ilaçlarla yahut dermokozmetik eserlerle tedaviye başlıyorum. Ergenlik aknesinde tıbbi ilaç tedavisine en büyük desteği temizleme eserleri verir. Temizleme eserlerinin gerçek seçilmesi aknede kritik noktadır. Cildi yağlı, kuru, alerjik yahut karma olan insanlara verilecek eserler farklıdır. Günahlı eserle cildin bariyeri bozulursa aknenin üstüne diğer marazlar eklenir. Ben temizleyici olarak duruma nazaran süt, losyon, tonik yahut bitkisel içerikli, bazen antimikrobiyal temizleme eserleri veriyorum. Temizleme alışkanlığının ergenlik periyodunda umumide güç geldiğini bildiğim için mümkün olduğunca az eserle tedaviye başlamayı tercih ediyorum. Erken devirde görülen aknenin başlama yaşı 7-8 yaşlarına kadar indi. Bu durumun hormon ekli besinlerden tetiklendiğini düşünülüyor. Evlatların beslenmesinde rafine edilmiş, uzun raf ömrüne sahip ekli şekerli ve yağlı besinlerden uzak durmaları kıymetli. Besin pahası olmayan, kimyasal hususlarla tatlandırılmış, yalnızca lezzeti için tüketilen azıkların vücuda alınması karaciğer başta olmak üzere atılım yapan organları olumsuz etkiliyor. Derinin de toksik hususları dışarı atmakla vazifeli olduğu düşünülürse yediğimiz hususların ne kadar kritik olduğu anlaşılır. Evlatların sağlıklı beslenmesinin yanı sıra spor alışkanlıklarının olması da emsal yolla tesir eder. Spor yapan evladın sağlıklı kan dolaşımı olur. Terle birlikte toksik hususlar dışarı atılır, tıkaçlar rahatlar ve derinin beslenmesi artar. Deriyi uygunlaştırmak hem içerden hem de dışarıdan destekle olur. Mevzuyu toparlamak gerekirse; ergenlik periyodunun bir modülü olan aknenin tedavisine derhal başlamak gerekir. Ailede akne sorunu yaşayanlar olduysa erken periyottan itibaren dermatolog takibine girmek yanlışsız yaklaşım olur. . Akne tedavisi yıllarca sürebilir. Tedaviye devir hengam kozmetikler, cilt bakımı tatbikleri eklenebilir. Bunları sabırla ve tertipli olarak izlemek gerekir. Akne tedavisinde hayat alışkanlıklarının düzenlenmesi kritik noktadır. Dermatolog bunu değerlendirip kimseye hususî tekliflerde bulunabilir. Tedavi edilmeyen aknede karşılaşılan en büyük ıstırap deride ömür uzunluğu kalacak izlerin ve lekelerin olmasıdır.