iltasyazilim
FD Üye
Erguvan ağacının bakımı nasıldır
Erguvan ağacının özellikleri
Erguvan Ağacının Doğal Yayılış ve Rakımı
Güney Avrupa, Batı Asya ve ülkemizde Akdeniz Bölgesi'nde makiliklerde, Kuzey Anadolu'da Karadeniz kıyılarında, Marmara ve Ege Bölgeleri'nde yetiştirilmektedir
Erguvanın Toprak ve Besin Ricası
Kuru ve taze, kireçli, ağır balçık topraklarda ve güneye bakan yamaçlarda iyi gelişir Verimsiz, kuru ve kumlu topraklarda da yetiştirmeye uygundur pH 6 57 5 optimaldir
Erguvan Bitkisinin Donlara Aleyhinde Duyarlılığı
Soğuk iklim şartlarında himayeye gereklilik duyar Vejetasyon mevsimi dışarıda 15 ° C sıcaklıklara kadar dayanır
Erguvanın Sıcaklık ve Nem Ricası
Akdeniz ikliminin hüküm sürdüğü bölgelerde iyi yetişir Kuzey bölgelerimizde ise sıcak ve korunaklı yerlerde yetişir
Erguvan Ağacının Tohum Özellikleri
Kahverengi tohumları 58 mm uzun, 23 mm kalınlığında, eliptik ve serttir
Erguvan Ağacında Yaprak ve Sürgün
Yaz yeşili yaprakları dairesel, böbrek biçimli, düz taraflı, 9 cm uzun, 12 cm geniş, dip tarafı girintili, üstteki yüzü koyu yeşil, daha aşağı yüzü mavimtırakyeşil renkte olup her iki yüzü de tüysüzdür Sırık tomurcuk pseudoterminal, alt tomurcuk sürgüne almaçlı dizilmiştir Yapraklar koyu yeşilkırmızımsı ve uzun saplı, taze sürgünler kızılkahve renklidir
Erguvanın Üretim Şekli
Tohum ve çelikle üretilir, ilkbaharda don tehlikesi olmayan yerlerde, aracısız sonbaharda veya 3 aylık soğuk katlamanın peşinde ya da sülfürik asitle bir saatlik muameleden sonradan suda şişirilerek ilkbaharda ekilir TemmuzAğustos ayında sanki olgun odun çelikleri ile üretilebilir
Erguvan Bitkisinin Öteki Özellikleri
Çok süsleyici olan bu nesil, soliter ya da küçük gruplar halinde kullanılır Odunu sert ve ağırdır Tanenli yaprakları tıpta, meyveleri çikolata yapımında kullanılır
Erguvanın Tepecik Şekli
Kuytu, dairesel bir yokuş yapar Yığın çapı 24 m dir
Erguvan Makaslama ve Budaması
Kışın bakım amacıyla budanabilir *
Erguvan ağacının özellikleri
Erguvan Ağacının Doğal Yayılış ve Rakımı
Güney Avrupa, Batı Asya ve ülkemizde Akdeniz Bölgesi'nde makiliklerde, Kuzey Anadolu'da Karadeniz kıyılarında, Marmara ve Ege Bölgeleri'nde yetiştirilmektedir
Erguvanın Toprak ve Besin Ricası
Kuru ve taze, kireçli, ağır balçık topraklarda ve güneye bakan yamaçlarda iyi gelişir Verimsiz, kuru ve kumlu topraklarda da yetiştirmeye uygundur pH 6 57 5 optimaldir
Erguvan Bitkisinin Donlara Aleyhinde Duyarlılığı
Soğuk iklim şartlarında himayeye gereklilik duyar Vejetasyon mevsimi dışarıda 15 ° C sıcaklıklara kadar dayanır
Erguvanın Sıcaklık ve Nem Ricası
Akdeniz ikliminin hüküm sürdüğü bölgelerde iyi yetişir Kuzey bölgelerimizde ise sıcak ve korunaklı yerlerde yetişir
Erguvan Ağacının Tohum Özellikleri
Kahverengi tohumları 58 mm uzun, 23 mm kalınlığında, eliptik ve serttir
Erguvan Ağacında Yaprak ve Sürgün
Yaz yeşili yaprakları dairesel, böbrek biçimli, düz taraflı, 9 cm uzun, 12 cm geniş, dip tarafı girintili, üstteki yüzü koyu yeşil, daha aşağı yüzü mavimtırakyeşil renkte olup her iki yüzü de tüysüzdür Sırık tomurcuk pseudoterminal, alt tomurcuk sürgüne almaçlı dizilmiştir Yapraklar koyu yeşilkırmızımsı ve uzun saplı, taze sürgünler kızılkahve renklidir
Erguvanın Üretim Şekli
Tohum ve çelikle üretilir, ilkbaharda don tehlikesi olmayan yerlerde, aracısız sonbaharda veya 3 aylık soğuk katlamanın peşinde ya da sülfürik asitle bir saatlik muameleden sonradan suda şişirilerek ilkbaharda ekilir TemmuzAğustos ayında sanki olgun odun çelikleri ile üretilebilir
Erguvan Bitkisinin Öteki Özellikleri
Çok süsleyici olan bu nesil, soliter ya da küçük gruplar halinde kullanılır Odunu sert ve ağırdır Tanenli yaprakları tıpta, meyveleri çikolata yapımında kullanılır
Erguvanın Tepecik Şekli
Kuytu, dairesel bir yokuş yapar Yığın çapı 24 m dir
Erguvan Makaslama ve Budaması
Kışın bakım amacıyla budanabilir *