Erik (Prunus domestica) sari erik receli sarı erik reçeli mor reçeli pestili nasıl yapılır sarı marmelatı 1548824357 1548824357 erikprunusdomestica5c512f2aa49bberikprunusdomestica5c512f2aa49bb http:uploadwikimediaorgwikipediacommonsthumb551Plumshanging260pxPlumshanging Erik, Rosaceae (gülgiller) familyasından Prunus cinsinden meyvesi yenen bazı ağaç türlerinin iki taraflı adı Türkiye'de Doğu Anadolu'nun yüksek yayla mıntıkası ile, Güneydoğu Anadolu'nun kurak ve çok sıcak bir kısım yerleri hariç, memleketin her göre yetişir Erkenci dönem can eriğini (P cerasifera), yaz ortalarında olgunlaşan Japon veya İtalya eriği (P salicina) takip eder Ağustosta olgunlaşmaya başlayan Avrupa eriği (P domestica) ise ekim ayına dek yenebilir Farklı dönemlerde olgunlaşan eriğin, öbür biçim ve büyüklükteki meyvelerinin ince kabuğu, türlere tarafından yeşil, sarı, kırmızı ve mor renklerdedir Ülkemizdeki en ünlü erik çeşitleri can eriği, papaz eriği, mürdüm eriği ve tatlı üryani eriğidir Anavatanı Anadolu olan erikler, dünyanın öbür iklim bölgelerine göçler ve harpler nedeniyle adapte olmuşlardırKafkasya ve Hazar Deniz'i çevresinden dünyaya yayıldığı sanılmaktadır 'Prunus institia' adlı bir diğer erik türünün anavatanı ise Şam bölgesidirBütün dünyadaki erik çeşitlerinin sayısı, iki binden fazladır Memleketimizde yetiştirilen çeşitlerin sayısı da iki yüzün üstündedir Erikler olgunluk zamanlarına, yararlanma şekillerine tarafından çeşitlere ayrılır Türkiye Milli BağBahçe Komitesinin memleketimizde yetiştirilmesini öğüt ettiği çeşitler; Can, Santa Roja, Red Kennen, Climax, Formasa, Reine Claude Violette, Reine Claude Verte, President, Giant, Inkar Heart, Stanley, Köstendil, Karagöynük, Üryani, D'Agant'tır Erik ağaçları nesil ve çeşitlerine göre iri boylu ağaçları teşkil ettikleri gibi, ufak boylu ağaçlar veya çalı şeklinde olanları da vardır Sert çekirdekli bir meyve ağacı olan eriğin iç kısmının sertleşmesiyle sert çekirdek kabuğu meydana kazanç Yenilen kısmı etli ve suludur Meyveleri şekil, renk ve tat bakımından fazla farklıdır Tohumları (çekirdekleri) acıdır Erik çeşitleri, tohum teşekkülü bakımından kendine verimli, kendine kısmen verimli ve kendine kısır olarak üç grup altında toplanır Kendine kısmen verimli çeşitlerden de iyi ürün alınabilmesi için, tohum teşekkülü çeşitlerine gereksinim vardır Erik ağacı dağıtılmış toprak tipinde yetişmekle beraber en iyi olarak besin maddelerince zengin, humuslu, sıcak, yeteri kadar ıslak, orta derin ve derin topraklarda iyi yetişir Kültür erik çeşitleri çelik ve aşıyla üretilir Fidanlıklarda en çok durgun göz aşısı kullanılır Kültür erik çeşitleri için muhtelif erik türleri, şeftali, kayısı ve badem anaç olarak kullanılabilir Meyvelerinde şekerler, pektin ve organik asitler vardır Meyve olarak yenir Kurutularak hoşaf ve farklı alanlara yönlendirilmiş yörelerde değişik pestil yapımında kullanılır Erik bolca B vitaminleri içermektedir, hem potasyum ve magnezyum minerali açısından da varlıklı bir meyvedir 100 gr taze erik; 66 kalori, 178 gr karbonhidrat, 299 mg potasyum, 17 mg fosfor, 2 mg sodyum, 18 mg potasyum, 05 mg demir, 04 mg lif içermektedir Ayrıca A, B1, B2, B3, B6, C, E vitamininide içermektedir