iltasyazilim
FD Üye
Erime noktası: Katı maddelerin ısıtıldığında akıcı hâle geçtiği sıcaklıktır
Kaynama noktası: Isıtılan bir sıvının gaz fazına geçtiği sıcaklıktır Kaynama esnasında sıvının buhar basıncı açık hava basıncına eşittir
Saf bir maddenin erime noktası ve donma noktası benzer sıcaklıktır
1 atmosfer basınç aşağı 20°C sıcaklığa sahip bir buz parçasının ısıtılması olayının grafiği aşağıdadır
Grafiğin II ve IV bölgelerinde hâl değişimi esnasında sıcaklıkta değişiklik yoktur
I III ve V bölgelerde sıcaklık artmaktadır I bölgede bahşedilen ısı buzun ısınmasında, II bölgede verilen ısı buzun erimesinde, III bölgede verilen ısı suyun ısınmasında, IV bölgede verilen ısı suyun buharlaşmasında, V bölgede bahşedilen ısı su buharının ısınmasında kullanılmaktadır
Su–alkol karışımının ısıtılması
Karışım ısıtıldığında kaynama noktası düşük olan alkol önce buharlaşırken, kaynama noktası alkolden yüksek olan su sonra hâl değiştirir
Tuzlu suyun ısıtılması
Çözeltilerin kaynama noktası saf maddenin (çözücünün) kaynama noktasından daha büyüktür
Saf su 100°C ’de kaynar Tuzlu su 100°C ’ nin üzerinde bir sıcaklıkta kaynar
Saf maddelerde kaynama sırasında sıcaklık sabit kalırken tuzlu suyun kaynaması sırasında sıcaklık aralıksız artar Bu sıcaklık artışı çözelti doygun hâle gelinceye kadar devam ederMaddenin erime ve kaynama noktasına ortamın basıncı ve maddenin safsızlığı tesir eder *
Kaynama noktası: Isıtılan bir sıvının gaz fazına geçtiği sıcaklıktır Kaynama esnasında sıvının buhar basıncı açık hava basıncına eşittir
Saf bir maddenin erime noktası ve donma noktası benzer sıcaklıktır
1 atmosfer basınç aşağı 20°C sıcaklığa sahip bir buz parçasının ısıtılması olayının grafiği aşağıdadır
Grafiğin II ve IV bölgelerinde hâl değişimi esnasında sıcaklıkta değişiklik yoktur
I III ve V bölgelerde sıcaklık artmaktadır I bölgede bahşedilen ısı buzun ısınmasında, II bölgede verilen ısı buzun erimesinde, III bölgede verilen ısı suyun ısınmasında, IV bölgede verilen ısı suyun buharlaşmasında, V bölgede bahşedilen ısı su buharının ısınmasında kullanılmaktadır
Su–alkol karışımının ısıtılması
Karışım ısıtıldığında kaynama noktası düşük olan alkol önce buharlaşırken, kaynama noktası alkolden yüksek olan su sonra hâl değiştirir
Tuzlu suyun ısıtılması
Çözeltilerin kaynama noktası saf maddenin (çözücünün) kaynama noktasından daha büyüktür
Saf su 100°C ’de kaynar Tuzlu su 100°C ’ nin üzerinde bir sıcaklıkta kaynar
Saf maddelerde kaynama sırasında sıcaklık sabit kalırken tuzlu suyun kaynaması sırasında sıcaklık aralıksız artar Bu sıcaklık artışı çözelti doygun hâle gelinceye kadar devam ederMaddenin erime ve kaynama noktasına ortamın basıncı ve maddenin safsızlığı tesir eder *