iltasyazilim
FD Üye
Ermeni Yemek Kültürü,Elmenilerin yemekleri,Ermenilerin yöresel yemekleri,Geleneksel Ermeği MutfağıiErmeni mutfak kültürü
Ermeni Yemekleri
Topik
Topik, Ermeni mutfağının şarkılar ve manilere konu olmuş en özgün tadlarından biri Gelgelelim, Kumkapılı Topikçi Hampik'in maniler okuyarak sattığı topikler de, tıpatıp ötekiler gibi hafızalardan silinmeye yüz tuttu Topik, bugün sadece İstanbul'da biriki meyhanede soğuk meze tepsisini süslüyor ve Ermenilerin yoğun olarak yaşadığı semtlerden Kurtuluş'ta bazı mezecilerde satılıyor bir de tabii, yaprak sarması ve midye dolması ile birlikte, Ermenilerin geleneksel Dzununt ve Zadik sofralarındaki vazgeçilmez yerini koruyor
Malzemeler: (12 kişilik)
3 orta tepe patates,
½ kg nohut,
2 kilo soğan ½ kg tahin,
4 tatlı kaşığı şeker,
2 tatlı kaşığı tuz,
3 tatlı kaşığı tarçın,
2 tatlı kaşığı kara biber,
2 tatlı kaşığı yeni bahar,
3 çorba kaşığı dolmalık fıstık,
3 çorba kaşığı kuru üzüm
Yapılışı: Patatesleri kabukları ile birlikte haşlayın Bir gece evvelden ıslattığınız nohutu, ayrıntılarıyla pişirin Kabuklarını soyduğunuz patatesleri püre haline getirin Nohutları da benzer şekilde, tek tek kabuklarını temizleyerek en ince ayrıntısına kadar ezin ve püre kıvamına getirin Soğanları ince ince doğrayın, tuzsuz olarak haşlayın Pişen soğanı süzgece koyup suyundan arındırın Soğan suyunu saklayın Patates ve nohut püresini birleştirip içine 2 kaşık tahin, 1 tatlı kaşığı tuzlu ve 1 kaşık soğan suyu ilave edin Bu püreyi bir zaman serin bir yerde dinlendirin Suyundan arındırılmış soğana tahta bir kaşık ile tahini yedirin, içine şeker, 1 tatlı kaşığı tuz, tarçın, kara biber, yeni bahar ve dolmalık fıstığı ilave edin Dinlendirdiğiniz püreden avuç içi büyüklüğünde bir top alarak 2 pak bezin arasına yerleştirin Bu topu, oklava ile açarak bir dikdörtgen elde edin sonra bezlerin arasından alıp, içine bir miktar soğan koyarak bohça haline getirin Bütün püreyi aynı şekilde soğanlarla birleştirip bohçalar oluşturun Her Yerde serin bir yere alın ve iyice dinlendirin İkram ederken üzerine tarçın serpmeyi unutmayın
Khavidz
Yapılışı basit gibi görünen ancak kıvamını ısrar etmek için maharet isteyen Khavidz, Ermeni mutfağının en leziz bayram tatlılarından biri İçi tavukgöğsüne yakın bir yoğunlukta, hatta hafifçe sulu olması gereken Hhavidz'in üzeri ise tıpkı kazandibi gibi tamamen kızarmış olmalı Ermeni ustaların çalıştığı Kapalıçarşı'nın eski lokantalarında yapılan özel Hhavidz günleri bundan böyle unutulmuş durumda Hhavidz şu anda sadece, geleneklerin korunduğu bazı evlerde yaşatılıyor
Malzemeler: (8 şahsiyet)
125 gr tereyağ,
1 kg süt,
8 çorba kaşığı un,
9 çorba kaşığı şeker,
1 tatlı kaşığı vanilya,
1 çorba kaşığı irmik
Yapılışı: Sütü, şekeri ve vanilyayı birlikte kaynatın Fazla kısık ateşte, unun rengini koyulaştırmadan 20 dakika kavurun Kaynamış sütü gitgide dökerek una yedirin Karışımın boza kıvamına gelmesine uyarı edin Tercihan ufak bir bakır tencereyi veya fırına girebilecek bir kabı yağlayıp irmikleyin Khavits hamurunu dökün, kısık ateşte üstü nar gibi kızarana değin pişirin Piştikten daha sonra zıt çevirin ve servis yapın Servis esnasında üzerine tarçın ekebilirsiniz *
Ermeni Yemekleri
Topik
Topik, Ermeni mutfağının şarkılar ve manilere konu olmuş en özgün tadlarından biri Gelgelelim, Kumkapılı Topikçi Hampik'in maniler okuyarak sattığı topikler de, tıpatıp ötekiler gibi hafızalardan silinmeye yüz tuttu Topik, bugün sadece İstanbul'da biriki meyhanede soğuk meze tepsisini süslüyor ve Ermenilerin yoğun olarak yaşadığı semtlerden Kurtuluş'ta bazı mezecilerde satılıyor bir de tabii, yaprak sarması ve midye dolması ile birlikte, Ermenilerin geleneksel Dzununt ve Zadik sofralarındaki vazgeçilmez yerini koruyor
Malzemeler: (12 kişilik)
3 orta tepe patates,
½ kg nohut,
2 kilo soğan ½ kg tahin,
4 tatlı kaşığı şeker,
2 tatlı kaşığı tuz,
3 tatlı kaşığı tarçın,
2 tatlı kaşığı kara biber,
2 tatlı kaşığı yeni bahar,
3 çorba kaşığı dolmalık fıstık,
3 çorba kaşığı kuru üzüm
Yapılışı: Patatesleri kabukları ile birlikte haşlayın Bir gece evvelden ıslattığınız nohutu, ayrıntılarıyla pişirin Kabuklarını soyduğunuz patatesleri püre haline getirin Nohutları da benzer şekilde, tek tek kabuklarını temizleyerek en ince ayrıntısına kadar ezin ve püre kıvamına getirin Soğanları ince ince doğrayın, tuzsuz olarak haşlayın Pişen soğanı süzgece koyup suyundan arındırın Soğan suyunu saklayın Patates ve nohut püresini birleştirip içine 2 kaşık tahin, 1 tatlı kaşığı tuzlu ve 1 kaşık soğan suyu ilave edin Bu püreyi bir zaman serin bir yerde dinlendirin Suyundan arındırılmış soğana tahta bir kaşık ile tahini yedirin, içine şeker, 1 tatlı kaşığı tuz, tarçın, kara biber, yeni bahar ve dolmalık fıstığı ilave edin Dinlendirdiğiniz püreden avuç içi büyüklüğünde bir top alarak 2 pak bezin arasına yerleştirin Bu topu, oklava ile açarak bir dikdörtgen elde edin sonra bezlerin arasından alıp, içine bir miktar soğan koyarak bohça haline getirin Bütün püreyi aynı şekilde soğanlarla birleştirip bohçalar oluşturun Her Yerde serin bir yere alın ve iyice dinlendirin İkram ederken üzerine tarçın serpmeyi unutmayın
Khavidz
Yapılışı basit gibi görünen ancak kıvamını ısrar etmek için maharet isteyen Khavidz, Ermeni mutfağının en leziz bayram tatlılarından biri İçi tavukgöğsüne yakın bir yoğunlukta, hatta hafifçe sulu olması gereken Hhavidz'in üzeri ise tıpkı kazandibi gibi tamamen kızarmış olmalı Ermeni ustaların çalıştığı Kapalıçarşı'nın eski lokantalarında yapılan özel Hhavidz günleri bundan böyle unutulmuş durumda Hhavidz şu anda sadece, geleneklerin korunduğu bazı evlerde yaşatılıyor
Malzemeler: (8 şahsiyet)
125 gr tereyağ,
1 kg süt,
8 çorba kaşığı un,
9 çorba kaşığı şeker,
1 tatlı kaşığı vanilya,
1 çorba kaşığı irmik
Yapılışı: Sütü, şekeri ve vanilyayı birlikte kaynatın Fazla kısık ateşte, unun rengini koyulaştırmadan 20 dakika kavurun Kaynamış sütü gitgide dökerek una yedirin Karışımın boza kıvamına gelmesine uyarı edin Tercihan ufak bir bakır tencereyi veya fırına girebilecek bir kabı yağlayıp irmikleyin Khavits hamurunu dökün, kısık ateşte üstü nar gibi kızarana değin pişirin Piştikten daha sonra zıt çevirin ve servis yapın Servis esnasında üzerine tarçın ekebilirsiniz *