Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Erva Binti Abdulmuttalib (ra) kimdir hayatı

Erva Binti Abdulmuttalib (ra) kimdir hayatı
0
72

ahmet0135

FD Üye
Etkileşim
85
F-D Coin
0
Erva Binti Abdulmuttalib (ra) kimdir, Erva Binti Abdulmuttalib (ra) hayatı, Erva Binti Abdulmuttalib (ra) hakkında bilgi,

Erva binti Abdulmuttalib radıyallahu anha RasUlullah sallallahu aleyhi vesellem Efendimizin halası Oğlunun delaletiyle İslamla şereflenen bir hanım sahabi Cocuğuna devamlı nasihat eden, RasUlullah’ın yanından ayrılmamasını tenbih eden, ona destek olmasını isteyen faziletli bir anne!
O, Haşimoğullarına mensuptur Annesi Fatıma binti Amr b Aiz’dir Babası Abdulmuttalib’dir Sevgili Peygamberimizin babası Abdullah ile anababa bir kardeştir İslam’ın ilk gunlerini goren ve akrabalık gayretiyle ResUli Ekrem (sa) Efendimize destek olan bir hanımdır

O, Cahiliye doneminde Umeyr İbni Vehb ile evlendi Ondan Tuleyb adında bir oğlu oldu Tuleyb İslam’ın ilk gunlerinde Erkam’ın evinde İslam’la şereflendi Annesi Erva Hatunun da musluman olması icin dualar etti

Birgun annesiyle karşılıklı olarak tatlı tatlı sohbet etti Aralarında şoyle bir konuşma gecti:
– “Bak anne! Ben musluman oldum Muhammed aleyhisselama uydum Ona teslim oldum dedi Erva Hatun da:
– “Hic şuphesiz dayının oğlu, senin yardımına ve desteğine herkesten daha layıktır Vallahi onu erkeklere karşı korumaya gucumuz yetseydi, her tecavuzden korurduk dedi
Tuleyb annesinin bu yumuşak davranışının destek manasına geldiğini anladı Ona daha nazik davranmaya, sozlerine, hareketlerine daha onem vermeye calıştı Anneciğinin bir an once kufur bataklığından kurtulmasını istiyordu Bunun icin zaman kolluyor, fırsat gozluyordu
İslamiyet gun gectikce Mekke’de yayılıyor ve muslumanlar coğalıyordu Mekke’nin ileri gelen gencleri Mus’ab, Muaz, Mikdat, Bilal, Zubeyr ve Sa’d İbni Ebi Vakkas (ranhum) hep musluman olmuşlardı
Halkın arasında cesaretiyle, kahramanlığıyla tanınan bileği bukulmez, korkusuz yiğit Hz Hamza da İslam’ın nUruna kavuşmuştu Muslumanlar yeni yeni isimlerle, guc kazanmaya başlamıştı
Tuleyb (ra) bir an once anneciğinin de cehalet karanlıklarından ve kufur bataklığından kurtulmasını arzu ediyordu Bu sebeble gıyabında devamlı dua yapıyordu Dayısının İslam’a girmesini fırsat bilerek anneciğine tatlı ve yumuşak bir uslUb ile yalvarmaya başladı Ona İslam’ın guzelliklerini anlattı Gonlunu İslam’a hazırladı Şoyle dedi:
– “Anneciğim! Seni musluman olmaktan ve RasUlullah’a teslim olup ona uymaktan alıkoyan nedir? Bak kardeşin Hamza da musluman oldu dedi
– Erva Hatun oğlunun bu merhametli nazik davranışları karşısında dayanamadı Gonlu ısındı ama teslim de olamadı “Oğlum! Kardeşimin yaptıklarına bakıyorum Sonra onlardan biri olacağım diyerek kadın safiyeti icinde bir cevap verdi
Tuleyb (ra) annesinin İslam’a hazır hale geldiğini fakat vaktini beklediğini hissetti Onu uzecek bir harekette bulunmadan arzusunutekrar etti ve: “Oyle ise ey anneciğim! Sen RasUlullah’a gidip kelimei şehadet getirinceye kadar ben de Allah’a yalvarmağa devam edeceğim diyerek uzerine duşen hizmete, duaya devam etti
Oğlunun bu nazlı yakarışlarına, samimi davranışlarına ve gonlunun derinliklerinden gelen sevgisine dayanamayan Erva Hatun bu engin şefkat ve edeb karşısında teslim oldu ve hemen kelimei şehadet getirdi “Şehadet ederim ki, Allah’tan başka ilah yoktur Ve yine şehadet ederim ki, Muhammed Allah’ın resUludur dedi
Erva Hatun İslam’la şereflendikten sonra yeğeni Hz Muhammed (sa)’e daha cok yardımcı oldu Oğlunu RasUlullah (sa)’in yanından ayrılmaması icin devamlı teşvik etti İslam’ın yayılması konusunda destek olmasını istedi
Birgun oğlu Tuleyb EbU Cehil’in Efendimize hakaret ettiğini, sovup saydığını duydu Onun bu kaba hareketine dayanamayıp eline gecirdiği bir deve kemiği ile koşup gitti ve EbU Cehil’in başını yardı EbU Cehil’in avanesi Tuleyb’i tutup bağladılar Dayısı EbU Leheb araya girerek onun bağlarını cozdu ve yeğenini kurtardı Sonra kızkardeşi Erva Hatun’un yanına geldi ve:
– “Tuleyb Muhammed icin kendisini tehlikeye atıyor Onun yaptıklarını gormuyor musun? diyerek azarladı Erva Hatun gayet sakin bir şekilde muşrik kardeşine şoyle cevap verdi:

– “Onun gunlerinin en hayırlısı, hayatının en şerefli donemi dayısının oğlu Muhammed’i koruduğu ve ona yardım ettiği gunlerdir O, Allah’tan hak ve gerceği getirmiştir diyerek oğlunu desteklediğini ifade etti
EbU Leheb o gune kadar kızkardeşinin musluman olduğunu bilmiyordu Ofkeli bir şekilde ona:
– “Senin, baban Abdulmuttalib’in dinini bırakıp da Muhammed’e tabi olduğuna şaşılır! dedi
– Erva Hatun gayet sakindi Sabırlıydı Ona merhamet ederek nasihat ediyor ve şu teklifte bulunuyordu:
– “Kalk! Sen de kardeşinin oğlunun yanında bulun! Onunla beraber dur! Ona yardımcı ol! Ona destek ol! Onu savunucu ol! Eğer o galib gelir, onun dini ustun gelirse, sen iyi kimselerden olursun Yoksa yeğeninin yuzunden suclu ve kusurlu olursun dedi Yeğeni Muhammed’e destek vermesini istedi Fakat EbU Leheb bu teklifi kabul etmedi Bir turlu icindeki kin ve ofkeyi atamadı Oradan ayrılıp giderken:
– “Onun getirdiği, sonradan ortaya cıkardığı din yuzunden butun Arap topluluklarına karşı koymağa bizim gucumuz mu yeter dedi
Erva Hatun da fikrinde sebat ettiğini, imanından vazgecmeyeceğini ve bu yolda olunceye kadar canıyla malıyla calışacağını, oğlu Tuleyb’i takib ettiği yolda desteklediğini ifade eden şu mısraları soyledi:
Tuleyb dayısının oğluna yardım eder
Ondan canını, malını esirgemez
Erva Hatun hem Cahiliye doneminde hem İslam’la şereflendikten sonra şeref ve faziletiyle tanınan, goruşlerine başvurulan kavminin ileri gelen hanımlardan biriydi Şair ruhlu olduğu icin sozleriyle ve şiirleriyle ResUli Ekrem (sa) Efendimizi ve muslumanları savunmaya gayret etmiştir Babası Abdulmuttalib’in ve ResUli Ekrem (sa)’in vefatı uzerine soylediği mersiyeleri kaynak eserlerde zikredilmektedir
O, Fahri Kainat (sa) Efendimizin darı bekaya irtihallerinden sonra sevgisini, uzuntusunu şu mısralarıyla dile getirmiştir:
Ey Allah’ın ResUlu! Sen bizim umidimizdin
Sen bize iyilik ederdin, zulmetmezdin
Sanki kalbimin uzerinde Muhammed’in adı var
Peygamberden sonra kabileler bir araya gelemediler
Ne mutlu faziletli annelere! Ne seadet cocuklarını İslam yolunda eğitip RasUlullah (sa)’in izinden yurutebilenlere! Mujdeler olsun İslam’ın hizmet erlerini yetiştiren annelere! Eyvahlar olsun dunyanın kolesi, nefsinin oyuncağı şeytanın tuzağı olmuş annelere!
Cenabı Hak cumlemizin kalblerini İslam’ı yaşama ve destekleme yolunda Erva binti Abdulmuttalib (ranha)’nın aşkı, heyecanı gayreti ve titizliği ile doldurmayı nasib eylesin Şefaatlerine nail eylesin Amin