Erzincan’a Girdim Türküsü Erzincan’a girdim ne hoş bağlar Erzurum’a vardım dumanlı dağlar Elleri koynunda bir hoş ağlar Oy anam anam hallarım yaman Ulu dağ başında çadır açarım Nazlım seni burdan alıp kaçarım Kahve bulamazsam kenger içerim Oy anam anam hallarım ağlar Anama söyleyin lamba yakmasın Çuha şalvarıma uçkur takmasın Oğlum kazanç diye yola bakmasın Oy anam anam hallarım yaman Erzincan’a girdim ne güzel bağlar, Erzincan Millet Türküleri içinde en fazla sevilen bir uzun havadır Güzel olduğu kadar da acı bir gerçeği dile getirir Erzincan, yemyeşil beldelerimizden biridir I Dünya Savaşı yıllarında bu “güzel bağlar da tıpkı o günkü Erzincanlılar gibi hüzünlüydü Çünkü bu bağlar terk ediliyordu 1916 yılında, Ruslar Erzurum’u almış Erzincan’a içten ilerliyorlardı Halen ihtiyar Erzincanlıların hatıraları aralarında kalan genç nesillerin masal havası içinde dinledikleri “Muhacirlik, binlerce Erzincanlının Anadolu içlerine göç etmesini ve aylar sonradan Erzincan’a geri dönmesini hikaye eder Bu türkü o acı hatıraların yaşandığı üzücü Erzincan'ı dile getirir