Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Erzumlular ve Adayamanlılar arasında 'pekmez krizi' çıktı

Erzumlular ve Adayamanlılar arasında 'pekmez krizi' çıktı
0
38

seocu

FD Üye
Katılım
Ocak 9, 2022
Mesajlar
38,340
Etkileşim
3
Puan
38
Yaş
36
F-D Coin
69
Erdogan%2Ddan%C2%A0koronavirus%2Donlemi%2DBen%2Dher%2Dsabah%2Dbir%2Dkasik%2Ddut%2Dpekmezi%2Dyerim%2D231349%2Ejpg

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 'Koronavirüse karşı nasıl önlem alıyorsunuz?' şeklindeki soruya "Bunu sağlıkçılar da söylüyor. Yine de üşütmeyin. Aman ateşe falan dikkat edin. Tabii bunlar belirtileri. Hepsinden öte kendinize güvenin. Gıdalarınıza dikkat edin. Bizim özel bazı tedbirimiz var mı derseniz, öyle bir tedbir inanın yok. Vücudu güçlü tutacağız. Bizim bazı arkadaşlar sağ olsunlar ara sıra dut pekmezi gönderirler. Ben her sabah bir kaşık dut pekmezi alırım. Çünkü kan yapar. Ağırlıklı olarak Erzurum'dan" yanıtını vermesinin ardından iki şehir arasında pekmez tartışmasını alevlendi. 

Adıyamanlı pekmez üreticileri, dut pekmezinin Adıyaman'a özel olduğunu söyleyerken, Erzumlular ise kendilerine ait olduğunu belirtiyor. 

'Cumhurbaşkanına Erzurum pekmezi diye Adıyaman pekmezi vermişler'

Adıyaman'da, sabahları çoğu insanın aç karnına bir kaşık dut pekmezi içtiğini belirten Şireci esnafı Ayhan Aşılan, "Adıyaman'ın dut pekmezi meşhurdur. Bizim burada olan dut pekmezi, Erzurum'a ait denilmiş öyle bir şey yok. Adıyaman'da çoğu insan sabahları aç karnına içer. Astıma, bronşite, virüse faydalıdır. Cumhurbaşkanına Erzurum pekmezi diye Adıyaman pekmezi vermişler. Dut pekmezi dediğin zaman Adıyaman'ın Tut ilçesi akla gelir" dedi. 

'Adıyaman'da tescillendi'



Adını Tut ilçesinden aldığını ve dutun soğuk alanlarda yetişmediğini aktaran Adıyaman Şireciler ve Peynirciler Kalkınma Derneği Başkanlığı Ali Rıza Özçakmak, ise "Dut sıcak bölgede yetişir. Erzurum soğuk bölge olduğu için ne ağacı olur nede dutu olur. Adıyaman'ın Tut ilçesinde yetişen ve adını Tut'tan alan dut pekmezidir. Adıyaman'da satılan 'Dut' pekmezi yüzde 99 organiktir içinde hiçbir katkı maddesi yoktur. Ayrıca belki Cumhurbaşkanına yanlış bilgi verilmiş olabilir. Adıyaman'da tescillendi ve Türkiye'nin her tarafına satılıyor" diye konuştu.

Erzurum'da dut değil hayvancılığın yaygın olduğunu anımsatan Adıyaman Şire Pazarı Esnaf Dernek Başkanı Abdulkadir Babar da, "Erzurum'da hayvancılık vardır dut Erzurum'da yetişmez soğukta hiç yetişmez. Adıyaman sıcaktır. Dut sıcakta yetişir" diye konuştu. 

'Erzurum'un tescilli 9 çoğrafik işaretinden biri'

Öte yandan, Karnavas dut pekmezinin Erzurum'un tescilli 9 çoğrafik işaretinden biri olduğunu söyleyen Dadaşlar, "Dut pekmezi Erzurum’undur" diyerek, ilçeler için önemli bir katma değer olduğunun altını çizdi.



1983 yılından itibaren işlettiği şarküteride dut pekmezi sattığını söyleyen Ahmet Konyalı, "Dut pekmezinin anavatanı Erzurum'dur. Kan yapıcı güç kaynağı ve astım gibi bazı hastalıklara iyi gelmektedir. Türkiye'nin dört bir tarafına kargo ile gönderiyoruz" ifadelerini kullandı.

Dut pekmezini çok sık tükettiğini söyleyen Erzurumlu Tekin Kırzıoğlu ise "Her sabah aç karnına birer tatlı kaşığı hem zinde hem de sıcak tutuyor. Erzurum'un yöresel muazzam bir besin maddesidir. Dut pekmezi Sayın Cumhurbaşkanımızın da dediği gibi Erzurum'a has bir üründür. Yazın toplanır, kaynatılır ve kışın da tüketilir" dedi.
 

Similar threads

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın her sabah 1 kaşık içtiği dut pekmezinin sırrı ortaya çıktı. Adıyaman'ın Tut ilçesinde üretilen dut pekmezi, bilinenin aksine kaynatılmadan güneşte yoğunlaştırılıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, her sabah bir kaşık dut pekmezi içiyor. Erdoğan'ın içtiği dut...
Cevaplar
0
Görüntüleme
52
Dut ağaçlarından toplanan meyveler kazanlarda saatlerce kaynatılarak pekmeze dönüştürülüyor. Kansızlığa uygun gelen bu meyve, demir bakımından zengindir. Bilhassa dut pekmezinin de sıhhate değerli yararları bulunuyor. Pekala, dut pekmezi nasıl yapılır? İşte nefis dut pekmezi tanımı...
Cevaplar
0
Görüntüleme
74
Dut ağaçlarından toplanan meyveler kazanlarda saatlerce kaynatılarak pekmeze dönüştürülüyor. Kansızlığa iyi gelen bu meyve, demir bakımından zengindir. Özellikle dut pekmezinin de sağlığa önemli faydaları bulunuyor. Peki, dut pekmezi nasıl yapılır? İşte nefis dut pekmezi tarifi... Adana’nın...
Cevaplar
0
Görüntüleme
71
Cağ kebabı, kadayıf dolması, civil peyniri ve su böreği üzere çok sayıda coğrafik tescilli yöresel lezzeti bulunan Erzurum'da, dut ağaçlarından üretilen pekmezden yapılan pekmezli baklava tescillendi. Pekala pekmezli baklava nedir ve nasıl yapılır? Pekmezli baklavanın püf noktaları nelerdir...
Cevaplar
0
Görüntüleme
58
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da önerdiği bir Anadolu lezzeti olan dut pekmezinin yararlarını sizler için derledik. Cumhurbaşkanı Erdoğan koronavirüs salgınına karşı alınan tedbirleri açıklarken gazetecilerin "Sizin virüslere karşı hususî bir tedbiriniz var mı?" sorusuna, "Ben her sabah bir...
Cevaplar
0
Görüntüleme
161
858,500Konular
982,373Mesajlar
32,973Kullanıcılar
Üst Alt