iltasyazilim
FD Üye
Erzurum Ketesi (Orjinal Tarif) Tarifi İçin Malzemeler Hamuru için:
*2 yumurta akı içine sarıları üzerine
*2 su bardağı ılık süt
*1 su bardağı ılık su
*1 paket instant maya (yaş maya da olur)
*1 tatlı kaşığı tuz
*1,5 tatlı kaşığı toz şeker
*Aldığı kadar un
İçine:
*100 gram tereyağ
*Yarım su bardağı sıvı yağ
*3,5 su bardağı un
*1 tatlı kaşığı tuz
*1 çorba kasesi kadar dövülmüş ceviz
Aralarına sürmek için:
*2 yemek kaşığı dolusu tereyağ
*Yarım çay bardağı sıvı yağ
Erzurum Ketesi (Orjinal Tarif) Tarifi Yapılışı Öncelikle herkese hayırlı ramazanlar Erzurumlu olanlar veya Erzuruma uğrayanlar bilirler meşhur Erzurum açma ketesini Tarifini paylaşıp bu lezzeti herkesin tatmasını istedim Geçelim tarife
İlk olarak soğuması gerektiği için içi hazırlamakla başlayalım Küçük bir tencereye tereyağı alınıp eritilir Üzerine sıvı yağ eklenir, sonra un da ekleyip karıştırılır Unumuz kum gibi olmalıdır, bu işlem kısık ateşte yapılıp muhakkak tuz atılır (zira lezzeti veren tuzdur) Kum kum olunca rengi fazla döndürülmeden altı kapatılıp cevizi eklenip soğumaya bırakılır
Hamuru için karıştırma kabına sırayla yumurta akları, ılık süt, ılık su alınıp karıştırılır Biraz un eklenip una da tuz, şeker, maya eklenir Azar azar un ilavesiyle ele yapışan bir hamur elde edilir Elimizden ayirmak için sıvı yağ kullanılır Avucumuza azıcık sıvı yağ dökerek yapışmayana kadar yoğurulur Sonra üzerine poşet geçirilip üzeride sofra beziyle örtüldükten sonra bir saat kadar dinlenmeye bırakılır
Bu arada aralarına sürmek için tereyağı ertilip sıvı yağ eklenir
Hamur dinlendikten sonra mandalin büyüklüğünde bezelere bölünüp altı üzeri unlanip kenara alınır
Oklava ile açılır Bezeyi unladiktan sonra acabildigimiz kadar ince açıyoruz
Bu arada pek çok kapatma yöntemi var, bunlardan birisi açılan yufkaya yeteri kadar yağ sürüp hazırladığımız unlu içten her yerine gelecek kadar serpip bir ucundan başlayıp rulo yapılıp ardından gül şekli verilip elimizle de üzerine bastırıp iyice incelttigimiz modeldir
Bir diğeri yine açabildiğimiz en ince yufkalardan aralarına yağ sürerek üç tane üst üste koyup karelere bölüp o karelerdende üç tane üst üste koyup ortasına iç koyup zarf gibi kapattığımız modeldir
Tercih size kalmış
Bu şekilde hazırladıktan sonra yağlanmış tepsiye dizilir Ayırdığımız yumurta sarılarına bir kaşık yoğurt eklenip üzerlerine sürülür 220 derece fırında kızarana kadar pişirilir İstenirse sahurda afiyetle tüketilir
*2 yumurta akı içine sarıları üzerine
*2 su bardağı ılık süt
*1 su bardağı ılık su
*1 paket instant maya (yaş maya da olur)
*1 tatlı kaşığı tuz
*1,5 tatlı kaşığı toz şeker
*Aldığı kadar un
İçine:
*100 gram tereyağ
*Yarım su bardağı sıvı yağ
*3,5 su bardağı un
*1 tatlı kaşığı tuz
*1 çorba kasesi kadar dövülmüş ceviz
Aralarına sürmek için:
*2 yemek kaşığı dolusu tereyağ
*Yarım çay bardağı sıvı yağ
Erzurum Ketesi (Orjinal Tarif) Tarifi Yapılışı Öncelikle herkese hayırlı ramazanlar Erzurumlu olanlar veya Erzuruma uğrayanlar bilirler meşhur Erzurum açma ketesini Tarifini paylaşıp bu lezzeti herkesin tatmasını istedim Geçelim tarife
İlk olarak soğuması gerektiği için içi hazırlamakla başlayalım Küçük bir tencereye tereyağı alınıp eritilir Üzerine sıvı yağ eklenir, sonra un da ekleyip karıştırılır Unumuz kum gibi olmalıdır, bu işlem kısık ateşte yapılıp muhakkak tuz atılır (zira lezzeti veren tuzdur) Kum kum olunca rengi fazla döndürülmeden altı kapatılıp cevizi eklenip soğumaya bırakılır
Hamuru için karıştırma kabına sırayla yumurta akları, ılık süt, ılık su alınıp karıştırılır Biraz un eklenip una da tuz, şeker, maya eklenir Azar azar un ilavesiyle ele yapışan bir hamur elde edilir Elimizden ayirmak için sıvı yağ kullanılır Avucumuza azıcık sıvı yağ dökerek yapışmayana kadar yoğurulur Sonra üzerine poşet geçirilip üzeride sofra beziyle örtüldükten sonra bir saat kadar dinlenmeye bırakılır
Bu arada aralarına sürmek için tereyağı ertilip sıvı yağ eklenir
Hamur dinlendikten sonra mandalin büyüklüğünde bezelere bölünüp altı üzeri unlanip kenara alınır
Oklava ile açılır Bezeyi unladiktan sonra acabildigimiz kadar ince açıyoruz
Bu arada pek çok kapatma yöntemi var, bunlardan birisi açılan yufkaya yeteri kadar yağ sürüp hazırladığımız unlu içten her yerine gelecek kadar serpip bir ucundan başlayıp rulo yapılıp ardından gül şekli verilip elimizle de üzerine bastırıp iyice incelttigimiz modeldir
Bir diğeri yine açabildiğimiz en ince yufkalardan aralarına yağ sürerek üç tane üst üste koyup karelere bölüp o karelerdende üç tane üst üste koyup ortasına iç koyup zarf gibi kapattığımız modeldir
Tercih size kalmış
Bu şekilde hazırladıktan sonra yağlanmış tepsiye dizilir Ayırdığımız yumurta sarılarına bir kaşık yoğurt eklenip üzerlerine sürülür 220 derece fırında kızarana kadar pişirilir İstenirse sahurda afiyetle tüketilir