Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

“Eskişehir’de Ne Yenir?” Sorusunun Cevabı: Eskişehir’e Gidip de Yemeden Dönmemeniz Gereken 18 Yemek

“Eskişehir’de Ne Yenir?” Sorusunun Cevabı: Eskişehir’e Gidip de Yemeden Dönmemeniz Gereken 18 Yemek
0
34

seocu

FD Üye
Katılım
Ocak 9, 2022
Mesajlar
38,340
Etkileşim
3
Puan
38
Yaş
36
F-D Coin
69
s-1e6af367376b5605587b1e87c6d1a2d954061b51.jpg


Eskişehir'de gezilecek yerler gibi Eskişehir'de yenilecekler de oldukça merak konusu. Eskişehir mutfağı denilince aklınıza sadece çibörek gelmesin! Kırım etkisi ile şekillenen bu mutfakta lezzetli yemek çeşitleri var. Eskişehir mutfağı börekleri ile meşhur olsa da, çorbalardan kebaplara farklı tatların kapısını aralıyor. Gelin beraber bu lezzetlere bakalım!


1. Lezzetin vücut bulmuş hali çibörek…




Çibörek, sulu kıyması ve çıtır hamuru ile sevmeyeni olmayan bir tat.  Isırdığınızda ağzınızda bayram havası estiren bu lezzet için doğru adres Eskişehir. Yağda kızartılsa da şahane lezzeti ile tek bir tane ile yetinmek mümkün değil!

2. Şehre özgü bir kebap; Balaban kebabı…



İskenderin köfteli hali olarak yorumlanabilecek bu kebap, Eskişehir’e özgü bir lezzet. Pidenin üstünde servis edilen köfteler, yoğurt ve sos ile birlikte ağzınıza lezzet şöleni yaşatacak!

3. Soğuk günlerde içinizi daha da ferahlatacak boza…



Geniş bir coğrafyada içilen boza, Eskişehir’de de ünlü içeceklerden. Eskişehir bozasının farkı, diğer yerlerde boza buğdaydan yapılırken burada mısırdan yapılması. Tarçını bol bozanızı afiyetle için!

4. Tatlı krizi için met helva…



Pişmaniyeye benzerliği ile dikkat çeken met helva, yiyenleri tekrar Eskişehir’e dönmek zorunda bırakıyor. ???? Sadece yemekle yetinmeyip kutu kutu eve götürmeden duramayacaksınız!

5. Baklavanın kıymalısı göbete…



Bu böreği ne kadar anlatsak yetmez ama hamurun arasına koyulan kıymanın dayanılmaz lezzeti diye özetleyebiliriz! Kırımlıların Eskişehir etkilerinden biri olan göbete, çıtır çıtır tadıyla sizi kendine aşık edecek. Hamur işi olduğunu unutmayarak dikkatli yiyin deriz!

6. Yaprak dolmasına alternatif: Acı gıcı sarması…



Eskişehirlilerin bildiği adıyla acı gıcı otu, genellikle bilinen adıyla ısırgan otu. Isırgan otunu pirinçli sarması Eskişehir’in önemli lezzetlerinden. Bu farklı lezzeti denemelisiniz!

7. Kırmızı biberin sosa evrildiği bir lezzet olan pırpılçıka…



Eskişehir mutfağının soslarından pırpılçıka, kırmızı biberin en leziz hallerinden birini bize sunuyor. İster kahvaltıda ister kebap yanlarında tüketebileceğiniz bu ağız sulandıran sostan eviniz için de bir tane alın!

8. Pancarı sevdiren pasa…



Pancar yapraklarından yapılan bu yemek ıspanak yemeğini andırıyor. Eskişehir’e gitmişken bu yöresel yemek mutlaka denenmeli. Yanında bol ekmekle üzerindeki yumurtaya bana bana yiyin!

9. Kırım etkisiyle Eskişehir mutfağına giren kuzu sorpa çorbası…



Kuzu etinin içinde olup da kötü olduğu bir yemek zaten olamaz ama kuzu sorpa çorbası bunların ötesinde bir lezzet. Sıcacık kuzu sorpa çorbasını içerken dilinizi yakmayın!

10. 80’lerin ağızlara pelensenk olmuş lezzeti leblebi tozundan leblebi kurabiyesi…



Annelerimizden babalarımızdan çok duymuşuzdur çocukluklarındaki leblebi tozu yeme hikayelerini. Bu tadın günümüzdeki yorumlanmış hali olan leblebi kurabiyesi, kahvaltılarda, çay saatlerinde ve misafirliklerde sunulan önemli lezzetlerden. Çay yanında bu kurabiye ile küçük bir kaçamak yapabilirsiniz! ????

11. Büryanın yorumlanmış hali yufkalı büryan…



Hamur içine koyulan tavuk, pirinç ve baharatlarla birlikte ortaya çıkan yufkalı büryan ister altın günlerinde ister akşam yemeklerinde lezzetli bir seçenek sunuyor. Hamurun içindeki gizli lezzeti Eskişehir’de tatmalısınız.

12. İspanyol empanadasının Eskişehir şubesi: Kavurma börek…



İspanyollar’ın empanadası meşhurdur. Eskişehir’in empanadaya taş çıkartan kavurma böreği de empanadanın bir benzeri diyebiliriz. Kavrulmuş kıyma ile yapılan bu börek aslında börekten çok poğaçaya benziyor. Lezzetli kıymanın hamurla bütünleştiği kavurma börek denemeye değer!

13. Pişinin bir benzeri kıygaşa…



Kahvaltıda tüketilen bu lezzet, mayalı bir hamur ile yapılıyor. Eskişehir mutfağının çoğu yemeği gibi kıygaşa da Tatar kökenli bir hamur işi. Pişiden farkı ise içine çörek otu atılması.

14. Lahana dolmanın bir başka şekli olan kelem dolması…



Lahana dolması olarak da bilinen kelem dolması, Eskişehir’in tencere yemeklerinden biri. Lahana dolmasından farkı, içine pirinç yerine bulgur konulması ve tencerenin altına acı biber serpilmesi. Denemeye değer!

15. Köfteli nohutlu bıt bıt çorbası…



Adına çorba dense de aslında bir yemek ağırlığında olan bıt bıt çorbası, yaz kış tüketebilen çorbalardan. İçindeki küçük köfteleri, yoğurtlu terbiyesi ile çok sevilen bir Eskişehir çorbası. Üzerine koyulan naneli sos ile de lezzeti şahlanıyor!

16. Muska görünümüyle Sivrihisar Baklavası…



Baklava başımızın tacı, Sivrihisar baklavası da öyle. Muska şekliyle, tadıyla, şerbetiyle bir tanesi ile yetinemeyeceğiniz bu baklavayı tüketirken yavaş olun deriz! 2018 yılında Sivrihisar Belediyesi’nce tescil edildiğini de not edelim.

17. İsminin hakkını veren ağzı açık…



Mercimekli iç harcı ile kıymalı iç harçlara alternatif bir hamur işi olan ağzı açık, Eskişehir’in sevilen lezzetlerinden. İsmini, ağzının tam kapatılmamasından almış. Mercimekli iç harcını duyup önyargılı olmadan lezzetini tatmak gerek!

18. Hem çorba hem mantı yerine geçen tabak börek…



Yine bir Tatar etkisi ile Eskişehir mutfağına girmiş olan tabak börek sulu veya susuz şekilde servis ediliyor. Sulu olduğunda çorbayı andırıyorken suyu süzüldüğünde ise mantı havasında bir yemek. İster sulu ister susuz, denemeden geçmeyin!
 
858,465Konular
981,138Mesajlar
29,533Kullanıcılar
TUNCAMMSon üye
Üst Alt