iltasyazilim
FD Üye
Eskişehirin Yöresel Yemekleri
Eskişehir Yöresi Geleneksel Yemekleri
Eskişehirin Yöresel yemek yemek tarifleri
Eskişehir İli Yöresel Yemekleri
Göceli Tarhana:
Malzemeler (8 Kişilik):
500 gr göçe (ya da yarma)
500 gr süzme yoğurt
1 su bardağı nohut
1 su bardağı yeşil mercimek
8 bardak su veya et suyu
100 gr tereyağı ya da margarin
1 avuç kurutulmuş yabani nane ve tuzlu
1 adet yumurta, 2 çorba kaşığı un
Hazırlanışı: Daha önce ıslanıp haşlanan göçe (ya da yarma) suyu süzülüp 500 gr süzme yoğurtla adamakıllı karıştırılıp dinlenmeye bırakılır Yeniden daha önce ıslanmış olan 1 er su bardağı nohut ve yeşil mercimek yumuşayıncaya kadar ve suları çekinceye değin haşlanır ve diğer karışıma katılır 8 su bardağı su ya da et suyu (soğuk) ilave edilip karıştırılarak çırpılmış 1 yumurta ve 2 çay kaşağı un da ek edilir Karıştıra, karıştıra orta ateşte adamakıllı pişirilir (Tuz atılarak)
Eritilmiş 100 gr tereyağı ya da margarinde kurutulmuş yabani nane yakılarak çorbanın üstüne dökülüp sıcak, sıcak servis yapılır, arzuya tarafından acı biber veya karabiberde kullanılabilir
Islat Tarhana:
Malzemeler:
3 yemek kaşığı tarhana
50 gr yağsız kıyma
4 diş sarımsak
Yarım yemek yemek kaşığı biber salçası
Bir miktar tuzlu ve maydanoz ateşte kendi yağı ile kavrulur
Ilave edilir, suyu kaynamaya bir vakit devamlı 10 dakika kaynatılır
da ek edildikten sonra çorba servise hazırdır Sağlık Durumu
Hazırlanışı: Tencerede kıyma hafif Daha Sonra salça katılarak yeterince su başlayınca ezilen tarhana suya salınır, giderken karıştırılır Daha Sonra sarımsak ve tuzu ilave edilerek
Maydanozlar da ilave edildikten sonradan çorba servise hazırdır Sağlık Durumu olsun
Düğü Köftesi Çorbası:
Malzemeler:
1 su bardağı düğü
1 arz tuz, 1 akarsu bardağı zeytinyağı
2 adet domates rendesi
4 adet sivri biber (ince kıyılmış)
1 adet yumurta
4 su bardağı su
1 çorba kaşığı un, üstüne maydanoz
Hazırlanışı: Düğü, tuzlu ve un hamur yapılır Fındıktan birazcık ufak elde yuvarlanır Yağda kıyılmış biberler hafif kavrulur daha sonra domates rendesi ek edilir, azıcık çevrildikten sonra 1 yumurta kırılır ve karıştırılır ve üzerine kaynar su ilave edilir Kaynayan suya hazırladığımız hamurlar salınır 10 dakika beraber pişirilir ve servise sunulur
Kelem Dolması:
Malzemeler:
250 gr orta yağlı koyun kıyması
5–6 orta doruk lahana yaprağı
3 çorba kaşığı ince bulgur
1 minik doruk kuru soğan
1 tatlı kaşığı salça
1 acı kuru biber
5–6 diş sarımsak
1 nehir kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
Hazırlanışı: Lahanalar bir tencerede tuzlu suda erimeyecek şekilde haşlanır suyu süzülüp sıkılır 1 cm eninde boylu boyunca ince şeritler halinde getirilir Ayrı bir kapta soğan rendelenir Kıyma bulgur salça tuz karabiber ile bir avuç su katılarak içi yoğrulup hazırlanır Doğru fındık büyüklüğünde parçalar alınıp şerit haline getirilmiş lahanalara döndürerek sarılır Pişeceği tencerenin dibine acı biber çıtlatılıp yerleştirilir Dolmalar dizilip kenarlarına sarımsaklar konur 1 su bardağı su konup kısık ateşte pişirilir
Not: Yöremizde yufka ile dürüm yapılıp yenir Tekrar yöremize kasten yapılan patlıcan turşusu ile servis yapılır
Harşıl:
Malzemeler:
I 2 kg ıspanak yaprağı
12 kg süzülmüş yoğurt
2 Adet yumurta
1 ölçek Çerkez tavuğu
Hazırlanışı: Ispanak yıkanıp süzülür ve haşlanır, haşlanan ıspanak püre haline getirilir, yoğurt ince kıyılmış taze soğan ve çerkez tuzu ilave edilerek karıştırılır, bu karışım ıspanakla karıştırıldıktan somu haşlanmış iki adet yumurta ile süslenip servise sunulur
Tavşan Güveci:
Malzemeler:
1 adet küçük parçalara ayrılmış tavşan
2 baş kuru soğan 2 adet patlıcan
1 baş sarımsak
5–6 adet domates
4–5 adet biber (Yeşil sivri)
Tuzbaharatyağ
Hazırlanışı: Tencereye yağ, soğan, biber, domates ve etin birlikte konur kavrulur Önceden soyulmuş tuzlu suda bekletilmiş patlıcanlın ek edilir Suyu çektirilir, baharatı ve tuzu ek edilir Sıcak su ilavesi ile fırında pişirilir
Katlama Böreği:
Malzemeler:
2 kg un
250 gr yoğurt
bir su bardağı değişken yağ
iki bardak su ve tuzlu
Hazırlanışı: Yukarıdaki malzemeler karıştırılarak yumak haline getirilip dinlendirilir Birazcık un ve nişasta ile tavlanıp, yedi pazı (yufka) açılır Açılan her pazı yağlanır Daha Sonra bu pazılar rulo haline getirilir ve birer parmak arayla kesilir Kesilen hamurlar her tarafta açılır ve bol yağda kızartılır
Kabarması için de göbek kısmına kaşıkla hafifçe vurulur Piştikten sonra üstüne bir tedarik toz veya pudra şeker ilave edilerek servis yapılır
Çerkez Sobrası (Abısta)
Malzemeler (4 Kişilik):
1 kg fırınlanmış darı unu
1,5 kg su
0,5 kg süt
1 çorba kaşığı tuzlu
0,5 kg Çerkez peyniri
150 gr tereyağı
Hazırlanışı:
Süt ve su büyükçe bir tencereye konularak tuzlu ilave edilip 90 derece kaynatılır, kaynar suyun içerisine darı unu ilave edilerek tahta kaşıkla karıştırılmak suretiyle pişirilir Karışım, sertçe bir hamur haline gelinceye dek pişirildikten sonradan sofraya alınır ve dairesel bir şekilde sofra üstüne yerleştirilir, ortası kaşıkla oyulduktan sonra içerisine tereyağı konulur, etrafına Çerkez peyniri dizilir ve aynı bir tabak içerisinde öncede hazırlanan Çerkez tavuğu ile birlikte sıcak olarak servise sunulur
Yufkalı Büryan:
Dış Araç Gereç: 1 yumurta, 2 çorba kaşığı yoğurt, 1 çorba kaşığı zeytinyağı, 1 çay kaşığı tuz ile aldığı dek un ile yumuşak bir hamur yoğrulur
Bu yoğrulan hamur 8 eşdeğer parçaya ayrılarak yumak yapılarak, üstü ıslak bezle örtülerek yarım saat bekletilir
İç Malzemesi: 1 piliç, 2 su bardağı pirinç, bir havuç, soyulmuş badem, kuşüzümü, tarçın, yenibahar, karabiber, bir tatlı kaşığı şeker, 1 orta zirve soğan, 1 dere kaşığı zeytinyağı
Hazırlanışı: Piliç haşlanarak, kemiklerinden ayıklanarak, kocaman olarak parçalanır Öteki tarafta zeytinyağında önce bademler kızartılarak bir tabağa alınır Soğan benzer yağda sarartılır Haşlanmış pirinç ilâve edilerek 12 dakika karıştırılır 3 kadeh tavuk suyu ek edilir Pilav gibi pişirilir Suyunu çekince üzerine diğer içi malzemeleri eklenir( et, badem, baharat) Yoğrulan hamur baklava usulü, nişasta ve un ile tek tek açılarak ve aralan yağlanarak 4 yufka tepsiye kenardan taşınılarak döşenir Ortasına hazırlanan iç konur Öteki 4 yufka buruşturularak, tekrar tekrar yağlanarak konur Alttan taşınılan yufkalar kenarlar kıvrılarak kapatılır Üzeri yağlanır Sıcak fırında üstü pembeleşinceye değin pişirilir Sıcak olarak servis yapılır *
Eskişehir Yöresi Geleneksel Yemekleri
Eskişehirin Yöresel yemek yemek tarifleri
Eskişehir İli Yöresel Yemekleri
Göceli Tarhana:
Malzemeler (8 Kişilik):
500 gr göçe (ya da yarma)
500 gr süzme yoğurt
1 su bardağı nohut
1 su bardağı yeşil mercimek
8 bardak su veya et suyu
100 gr tereyağı ya da margarin
1 avuç kurutulmuş yabani nane ve tuzlu
1 adet yumurta, 2 çorba kaşığı un
Hazırlanışı: Daha önce ıslanıp haşlanan göçe (ya da yarma) suyu süzülüp 500 gr süzme yoğurtla adamakıllı karıştırılıp dinlenmeye bırakılır Yeniden daha önce ıslanmış olan 1 er su bardağı nohut ve yeşil mercimek yumuşayıncaya kadar ve suları çekinceye değin haşlanır ve diğer karışıma katılır 8 su bardağı su ya da et suyu (soğuk) ilave edilip karıştırılarak çırpılmış 1 yumurta ve 2 çay kaşağı un da ek edilir Karıştıra, karıştıra orta ateşte adamakıllı pişirilir (Tuz atılarak)
Eritilmiş 100 gr tereyağı ya da margarinde kurutulmuş yabani nane yakılarak çorbanın üstüne dökülüp sıcak, sıcak servis yapılır, arzuya tarafından acı biber veya karabiberde kullanılabilir
Islat Tarhana:
Malzemeler:
3 yemek kaşığı tarhana
50 gr yağsız kıyma
4 diş sarımsak
Yarım yemek yemek kaşığı biber salçası
Bir miktar tuzlu ve maydanoz ateşte kendi yağı ile kavrulur
Ilave edilir, suyu kaynamaya bir vakit devamlı 10 dakika kaynatılır
da ek edildikten sonra çorba servise hazırdır Sağlık Durumu
Hazırlanışı: Tencerede kıyma hafif Daha Sonra salça katılarak yeterince su başlayınca ezilen tarhana suya salınır, giderken karıştırılır Daha Sonra sarımsak ve tuzu ilave edilerek
Maydanozlar da ilave edildikten sonradan çorba servise hazırdır Sağlık Durumu olsun
Düğü Köftesi Çorbası:
Malzemeler:
1 su bardağı düğü
1 arz tuz, 1 akarsu bardağı zeytinyağı
2 adet domates rendesi
4 adet sivri biber (ince kıyılmış)
1 adet yumurta
4 su bardağı su
1 çorba kaşığı un, üstüne maydanoz
Hazırlanışı: Düğü, tuzlu ve un hamur yapılır Fındıktan birazcık ufak elde yuvarlanır Yağda kıyılmış biberler hafif kavrulur daha sonra domates rendesi ek edilir, azıcık çevrildikten sonra 1 yumurta kırılır ve karıştırılır ve üzerine kaynar su ilave edilir Kaynayan suya hazırladığımız hamurlar salınır 10 dakika beraber pişirilir ve servise sunulur
Kelem Dolması:
Malzemeler:
250 gr orta yağlı koyun kıyması
5–6 orta doruk lahana yaprağı
3 çorba kaşığı ince bulgur
1 minik doruk kuru soğan
1 tatlı kaşığı salça
1 acı kuru biber
5–6 diş sarımsak
1 nehir kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
Hazırlanışı: Lahanalar bir tencerede tuzlu suda erimeyecek şekilde haşlanır suyu süzülüp sıkılır 1 cm eninde boylu boyunca ince şeritler halinde getirilir Ayrı bir kapta soğan rendelenir Kıyma bulgur salça tuz karabiber ile bir avuç su katılarak içi yoğrulup hazırlanır Doğru fındık büyüklüğünde parçalar alınıp şerit haline getirilmiş lahanalara döndürerek sarılır Pişeceği tencerenin dibine acı biber çıtlatılıp yerleştirilir Dolmalar dizilip kenarlarına sarımsaklar konur 1 su bardağı su konup kısık ateşte pişirilir
Not: Yöremizde yufka ile dürüm yapılıp yenir Tekrar yöremize kasten yapılan patlıcan turşusu ile servis yapılır
Harşıl:
Malzemeler:
I 2 kg ıspanak yaprağı
12 kg süzülmüş yoğurt
2 Adet yumurta
1 ölçek Çerkez tavuğu
Hazırlanışı: Ispanak yıkanıp süzülür ve haşlanır, haşlanan ıspanak püre haline getirilir, yoğurt ince kıyılmış taze soğan ve çerkez tuzu ilave edilerek karıştırılır, bu karışım ıspanakla karıştırıldıktan somu haşlanmış iki adet yumurta ile süslenip servise sunulur
Tavşan Güveci:
Malzemeler:
1 adet küçük parçalara ayrılmış tavşan
2 baş kuru soğan 2 adet patlıcan
1 baş sarımsak
5–6 adet domates
4–5 adet biber (Yeşil sivri)
Tuzbaharatyağ
Hazırlanışı: Tencereye yağ, soğan, biber, domates ve etin birlikte konur kavrulur Önceden soyulmuş tuzlu suda bekletilmiş patlıcanlın ek edilir Suyu çektirilir, baharatı ve tuzu ek edilir Sıcak su ilavesi ile fırında pişirilir
Katlama Böreği:
Malzemeler:
2 kg un
250 gr yoğurt
bir su bardağı değişken yağ
iki bardak su ve tuzlu
Hazırlanışı: Yukarıdaki malzemeler karıştırılarak yumak haline getirilip dinlendirilir Birazcık un ve nişasta ile tavlanıp, yedi pazı (yufka) açılır Açılan her pazı yağlanır Daha Sonra bu pazılar rulo haline getirilir ve birer parmak arayla kesilir Kesilen hamurlar her tarafta açılır ve bol yağda kızartılır
Kabarması için de göbek kısmına kaşıkla hafifçe vurulur Piştikten sonra üstüne bir tedarik toz veya pudra şeker ilave edilerek servis yapılır
Çerkez Sobrası (Abısta)
Malzemeler (4 Kişilik):
1 kg fırınlanmış darı unu
1,5 kg su
0,5 kg süt
1 çorba kaşığı tuzlu
0,5 kg Çerkez peyniri
150 gr tereyağı
Hazırlanışı:
Süt ve su büyükçe bir tencereye konularak tuzlu ilave edilip 90 derece kaynatılır, kaynar suyun içerisine darı unu ilave edilerek tahta kaşıkla karıştırılmak suretiyle pişirilir Karışım, sertçe bir hamur haline gelinceye dek pişirildikten sonradan sofraya alınır ve dairesel bir şekilde sofra üstüne yerleştirilir, ortası kaşıkla oyulduktan sonra içerisine tereyağı konulur, etrafına Çerkez peyniri dizilir ve aynı bir tabak içerisinde öncede hazırlanan Çerkez tavuğu ile birlikte sıcak olarak servise sunulur
Yufkalı Büryan:
Dış Araç Gereç: 1 yumurta, 2 çorba kaşığı yoğurt, 1 çorba kaşığı zeytinyağı, 1 çay kaşığı tuz ile aldığı dek un ile yumuşak bir hamur yoğrulur
Bu yoğrulan hamur 8 eşdeğer parçaya ayrılarak yumak yapılarak, üstü ıslak bezle örtülerek yarım saat bekletilir
İç Malzemesi: 1 piliç, 2 su bardağı pirinç, bir havuç, soyulmuş badem, kuşüzümü, tarçın, yenibahar, karabiber, bir tatlı kaşığı şeker, 1 orta zirve soğan, 1 dere kaşığı zeytinyağı
Hazırlanışı: Piliç haşlanarak, kemiklerinden ayıklanarak, kocaman olarak parçalanır Öteki tarafta zeytinyağında önce bademler kızartılarak bir tabağa alınır Soğan benzer yağda sarartılır Haşlanmış pirinç ilâve edilerek 12 dakika karıştırılır 3 kadeh tavuk suyu ek edilir Pilav gibi pişirilir Suyunu çekince üzerine diğer içi malzemeleri eklenir( et, badem, baharat) Yoğrulan hamur baklava usulü, nişasta ve un ile tek tek açılarak ve aralan yağlanarak 4 yufka tepsiye kenardan taşınılarak döşenir Ortasına hazırlanan iç konur Öteki 4 yufka buruşturularak, tekrar tekrar yağlanarak konur Alttan taşınılan yufkalar kenarlar kıvrılarak kapatılır Üzeri yağlanır Sıcak fırında üstü pembeleşinceye değin pişirilir Sıcak olarak servis yapılır *