Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Eşkıya Dunyaya Hukumdar Olmaz

Eşkıya Dunyaya Hukumdar Olmaz
0
116

ahmet0135

FD Üye
Etkileşim
86
F-D Coin
0
Eşkiya Dunyaya Hukumdar Olmaz

Sene 1341 mevsime uydum
Sebep oldu şeytan bir cana kıydım
Katil defterine adını koydum
Eşkıya dunyaya hukumdar olmaz

Sen uzulme anam benim dertlerim coktur
Cektiğim cilenin hesabı yoktur
Yiğitlik yolunda ustume yoktur

Cok zamandır cektim kahrı zindanı
Bize de mesken oldu Sinop'un hanı
Firar etmeyilen buldum amanı

Sinop kalesinden uctum denize
Tam uc gun uc gece gorundu Rize
Karşı ki dağlardan gel oldu bize

Bir yanımı sardı mufreze kolu
Bir yanımı sardı Varilcioğlu
Beşyuz atlıylan kestiler yolu

Eşkiya Dunyaya Hukumdar Olmaz Hikayesi

Rize'nin şimdiki adı Portakallık olan Haldoz mahallesindeki bir duğunde kardeşinin bıcakla karnından yaralanması uzerine, kendisine haber verilen Sandıkcı Şukru olay yerine giderek kardeşini kanlar icinde buluyor ve kardeşini yaralayan Abdi Ağa'nın uşağını (bir anlatıma gore de Abdi Ağayı) orada vuruyor Bu olay uzerine hapishaneye duşen Sandıkcı Şukru bir sure sonra bazı arkadaşlarıyla birlikte hapishaneden kacıyor ve dağa cıkıyor

Sandıkcı Şukru, dağa cıktıktan sonra, yonetimle işbirliği yaparak kendisini hileyle zehirlemek isteyen biriyle karısı Fadime'yi elinden almak isteyen başka birini olduruyor Sandıkcı Şukru'nun adı bu olaylardan sonra daha da yaygınlaşıyor Fakirlere bir şey yapmaması zenginlerle mucadele etmesi yuzunden halk tarafından da seviliyor ve destekleniyor Bu ve benzeri erdemleri yuzunden kendisine yardım edenler coğalıyor

Sandıkcı Şukru'nun turkude adı gecen Perilizade adında zengin birine haberler gondererek, yoksullara mısır dağıtmasını istediği, yoksa kendisini cezalandıracağı tehdidinde bulunduğu soylenir Nitekim Sandıkcı Şukru'nun isteğini yerine getirmeyen Perilizade'nin mısırlarını adamlarına toplattırdığı ve yoksullara dağıttırdığı yaşlılarca da anlatılır

Rize'nin Camionu (Arkotil) mahallesinden Huseyin Kutlu adında Sandıkcı Şukru donemine yetişmiş bir yaşlı Cevrede başı belaya giren Sandıkcı'nın yanına geliyordu Sandıkcı hem geleni koruyor, hem yardım ediyordudiyor
Kardeşiyle birlikte, turkude adı gecen Urusba (şimdiki adı Uzunkaya) koyunde eski bir kahvede otururken, zaptiyeler cevresini sarıyorlar Zaptiye Cavuşu Abbas Cavuş Sandıkcı'nın teslim olmasını istiyor, ancak Sandıkcı kabul etmeyerek Abbas Cavuş'tan cekip gitmelerini istiyor Zaptiye Cavuşu da bunu kabul etmeyince catışma cıkıyor Sandıkcı ve kardeşi Zaptiye Cavuşu ile birkac zaptiyeyi oldurerek kacıyor

Sandıkcı Şukru'nun bu olaydan sonra bir ara yakalanıp zincire vurularak batıya gonderildiği fakat kapatıldığı yerden atlayıp Rizeli sandalcılar tarafından kurtarıldığı anlatılır Sandıkcı Şukru'nun Sinop kalesinde tutukluyken denize atladığı ve kurtulduğu anlaşılıyor

Sandıkcı Şukru'nun yakalanmaması ve her gecen zaman icinde daha cok halk desteği sağlaması uzerine Trabzon Valisi Kadir Paşa onemli sayıda adam toplayarak Sandıkcı'nın uzerine gonderiyor Sandıkcı'nın uzerine gonderilen suvariler, Kolcu kayıklarının Reisi Varilcioğlu Sadık'ı da yanlarına alıyorlar Sandıkcı Şukru Of ilcesinin İkizdere koyu yakınlarındaki Sanlı adlı bir mezrada bir yaşlı kadının evinde otururken ihbar ediliyor Cevresi atlılarca sarılıyor Varilcioğlu da yanlarında

Sandıkcı Şukru teslim olmak istemiyor Fakat eskiden tanıştığı Varilcioğlu Sadık teslim olursa oldurulmeyeceğini soyleyerek onu ikna ediyor Sandıkcı Şukru de buna inanarak tufeği elinden teslim oluyor Fakat Varilcioğlu ile zabtiyeler teslim olarak onlerinde yuruyen Sandıkcı Şukru'yu arkadan kurşunlayarak olduruyorlar

Turkulerden, govdesinin şehre getirilerek halka gosterildiği anlaşılıyor
Sandıkcı Şukru'yu doğrudan goren ve tanıyan Refii Cevat Ulunay, ondan Yaptıklarına pişman olmuş, fakat affedilmeyeceğini bildiği icin teslim olmayan mert bir insanolarak sozediyor (Alıntı)

858,496Konular
981,666Mesajlar
29,737Kullanıcılar
ey4781Son üye
Üst Alt