Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Espagnole sos nedir ve espagnole sos nasıl yapılır? Espagnole sos hangi yemeklere eklenir?

Espagnole sos nedir ve espagnole sos nasıl yapılır? Espagnole sos hangi yemeklere eklenir?
0
49

tekin

FD Üye
Katılım
Ocak 9, 2022
Mesajlar
38,427
Etkileşim
0
Puan
36
Yaş
96
F-D Coin
95
espagnole_sos_nedir_ve_espagnole_sos_nasil_yapilir_espagnole_sos_hangi_yemeklere_eklenir_1621325468_169.jpg

Bugün sos denildiğinde akla ilk gelen ülke Fransa olsa da Apicius’un sadece soslar üzerine yazdığı De Condituris isimli kitabından ötürü sosun ana vatanının İtalya olduğu savunulur. Peki çok sevilen ve kullanılan espagnole (Espanyol) sos nedir, nerelerde kullanılır? Espagnole sos tarifi nasıl yapılır?

Espagnole sosu kemik suyuna kavrulmuş un ve tereyağı karışımı eklenerek hazırlanan Fransız mutfağın soslarından biridir. Bu sos geleneksel demi-glace yapımında kullanılırdı ancak modern demi-glace dana suyunu kaynatıp azaltarak yapılır. Espagnole sos baskın aromalara sahip kahverengi sos olarak bilinir. Bu sosu yapmanın temel yöntemi; kızartılmış kemik, sığır eti parçaları, sebzeler ve çeşit çeşit baharatlarla birlikte dana kemik suyu ve salça eklenmiş koyu kahverengi bir roux hazırlamaktan geçer. Bu malzemelerin kızartılması, bitmiş sosu zenginleştirerek renginin koyulaşmasına yardımcı olur. Sıvı azaldıkça ilave dana stok suyu eklenir ve kısık ateşte yavaş yavaş karıştırılarak kaynatılır. Kıvam ve rengini tam olarak aldığında süzgeçten geçirilip pütürsüz bir sos elde edilir.
  • Espanyol sosa kendine özgü kahverengi rengi veren kavrulmuş undur. Unu kahverengi renk alıncaya kadar kavurmak sosun kıvamı açısından oldukça önemlidir.
NNqwf_1621325493_3646.jpg

ESPANYOL SOS TARİFİ:

MALZEMELER

3 kilogram ufaltılmış sığır kemiği
300 gram tereyağı
150 gram kuru soğan
150 gram havuç
1 demet maydanoz
1 diş sarımsak
175 gram un
200 gram domates salçası
5 litre su

yZCYY_1621325536_7172.jpg

YAPILIŞI

Ufaltılmış sığır kemikleri tereyağında kızartılır ve içine un, havuç ve kuru soğan eklenerek pembeleşinceye kadar kavurun. Kavrulan malzemelere salça ekleyin ve karıştırın.

Birkaç saniye daha kavrulduktan sonra içine su ekleyin ve daha sonra maydanoz ve sarımsak da eklenerek 4-5 saat kaynamaya bırakın. Son olarak süzgeçten geçirilen sos kullanıma hazırdır.

lxBKm_1621325576_5364.jpg

ESPAGNOLE SOS NERELERDE KULLANILIR?

Espagnole ve türevi soslar ağır ve kalın olma eğiliminde olduğundan, genellikle sığır eti veya ördek gibi koyu renkli etlerle birlikte servis edilir. Özellikle kırmızı etler ile birlikte kullanılan Espanyol sos ile fırında güveç yapılabilir. Espanyol sosu fırında bonfile, fırında incik, fırında pirzola gibi yemeklerle kullanabilirsiniz.
 

Similar threads

Bugün sos denildiğinde akla birinci gelen ülke Fransa olsa da Apicius’un yalnızca soslar üzerine yazdığı De Condituris isimli kitabından dolayı sosun ana vatanının İtalya olduğu savunulur. Pekala çok sevilen ve kullanılan espagnole (Espanyol) sos nedir, nerelerde kullanılır? Espagnole sos tanımı...
Cevaplar
0
Görüntüleme
89
Kırmızı et ve tavuğa çok yakışan lezzeti damağınızda kalacak enfes bir sos hazırlamak ister misiniz? Demi Glace Sos tam size göre. Lezzetinden damaklarda iz bırakacak olan bu sos Fransız mutfağından geliyor. Kıvamı ve parlaklığıyla göz kamaştıran demi glace sos tarifi yazımızda. Fransız...
Cevaplar
0
Görüntüleme
34
Ülkemizde sos ekseriyetle yemekler yapılırken kullanılır. Bir manada yemeklerin suları, sosları olarak düşünülebilir. Her vakit yemekten başka hazırlanan ve eşlik ettiği yemeğin lezzet ve görünüm tarafından tamamlayıcısı olan en temek 5 sos tanımını sizlerle paylaşıyoruz. Yemeklere ilave bir...
Cevaplar
0
Görüntüleme
55
Ülkemizde sos genellikle yemekler yapılırken kullanılır. Bir anlamda yemeklerin suları, sosları olarak düşünülebilir. Her zaman yemekten ayrı hazırlanan ve eşlik ettiği yemeğin lezzet ve görünüm yönünden tamamlayıcısı olan en temek 5 sos tarifini sizlerle paylaşıyoruz. Yemeklere ilave bir...
Cevaplar
0
Görüntüleme
59
Kırmızı et ve tavuğa çok yakışan lezzeti damağınızda kalacak enfes bir sos hazırlamak ister misiniz? Demi Glace Sos tam size göre. Lezzetinden damaklarda iz bırakacak olan bu sos Fransız mutfağından geliyor. Kıvamı ve parlaklığıyla göz kamaştıran demi glace sos tarifi yazımızda. Fransız...
Cevaplar
0
Görüntüleme
47
858,478Konular
981,314Mesajlar
29,569Kullanıcılar
allytrSon üye
Üst Alt