Lokum Türkiye’ye has bir lezzet olup ismini tüm dünyaya duyurmayı başarmıştır. Hazır paketli lokumların tersine konutta lokum yapmak da hayli kolay. Çayınızın, kahvenizin yanına eşsiz lezzet katacak mesken imali lokum tanımını kesinlikle denemelisiniz. Pekala Sultan lokumu nasıl yapılır?
18. yüzyılda Türk mutfaklarında yapılmaya başlanan lokum, 19. yüzyılda Avrupa ülkelerine yayılmıştır. 'Türk keyfi' olarak dünyaya açılan bu lezzetin imalinde birçok gereç kullanılır. Sultan lokumu ise, Osmanlı mutfaklarından günümüze kadar ulaşmayı başaran değerli tatlardan biridir. Eski vakitlerde bayram ziyaretlerinde ve konuk ağırlarken sunulduğu için klasik bir tanım haline gelmiştir. Şeker kıymeti yüksek olduğu için, ölçülü bir biçimde tüketilmelidir. Paketli lokumlar yerine konutta sağlıklı lokumunuzu yapabilirsiniz. Süt, şeker, margarin, vanilya, Hindistan cevizi ve fındık üzere gereçlerle hazırlanan lokum tanımı herkesi kendisine hayran bırakacak. Materyaller hazırsa, konut imali sultan lokumu tanımına başlayabiliriz.
SULTAN LOKUMU TANIMI:
GEREÇLER
1 paket şekerli vanilin
200 gr tereyağı
2 su bardağı+1 yemek kaşığı un
1 litre süt
2 su bardağı toz şeker
1 çay kaşığı tarçın
Ceviz içi
Hindistan cevizi
Kürdan
YAPILIŞI
Öncelikle tereyağını eritip unu ekleyin ve unun kokusu çıkana kadar kavurun. Toz şekeri ilave edip biraz daha kavurun.
Üzerine sütü azar azar ekleyerek karıştırın. Koyu bir kıvama gelinceye kadar karıştırmaya devam edin.
Şekerli vanilini de ek edip 8-10 dakika mikserle çırpın. Buzdolabına alıp güzelce soğumasını bekleyin.
Bu esnada kullanacağınız cevizleri ufalayın ve başka bir kaba alın. Cevizlerin üzerine tarçın dökün ve karıştırın.
Katılaşan karışımdan 1 tatlı kaşığı kadar alın ve ortasına tarçınla karıştırdığınız ceviz içini ek edip kapatın. Elinizde yuvarlayın.
Üzerini bol Hindistan cevizine bulayın. Tüm malzemeyi tıpkı biçimde hazırlayın.
Hazırladığınız lokumların ortasına kürdan batırın.
Sultan lokumunun üzerinde konut üretimi çikolata sosunu gezdirerek lezzetini arttırabilirsiniz.
Afiyet olsun...
SULTAN LOKUMU PÜF NOKTALARI:
- Kıvamını tutturabilmek için, unu kesinlikle eleyin. Çok sulu olursa azar azar un ek edebilirsiniz.
- Toz şekerlerini kavururken tabanının tutmamasına dikkat edin.
- Vaktiniz varsa pişen karışımı buzdolabında 2 saat dinlendirin. Bu sayede daha kolay bir halde doldurabilirsiniz.
- Dilerseniz içerisine ceviz yerine küçük meyve kesimleri da ekleyebilirsiniz.