Et hakkında bilmeniz gereken 25 şey! et hakkinda, bilmeniz gereken seyler, kasaptan alis veris yaparken, ayrıntı, bunlari biliyormuydunuz, ile ilgili tüm bilgileri burada bulabilirsiniz 1549353298 1549353298 ethakkindabilmenizgereken25sey5c59415770075ethakkindabilmenizgereken25sey5c59415770075ethakkindabilmenizgereken25sey5c59415770075Et hakkında bilmeniz gereken 25 şey! Kasaptan et elde etmek futbol maçı gibidir ve kazanan çoğunlukla kasap olur Neyse ama bundan böyle Serbest Şef var! Onun taktikleriyle etin en iyisi alıp, yemeğin en lezizini yiyeceksiniz Sizlerle öyle bir konunun içine dalıyoruz oysa, bu yazı dizisinin sonu geldiğinde hepiniz kendinizi kasabınızla kavga ederken bulacaksınız ve hiçbir şey eskisi gibi olmayacak! Bundan Böyle alışveriş ve yemek yemek alışkanlıklarınızı değişim zamanı geldi Size şimdi başucu bilgileri vereceğim Eşiniz ya da çocuklar gazeteyi ele geçirmeden hemen kesip, buzdolabınıza asın! Merak etmeyin, teknik direktörünüz Serbest Şef ve artık maç kaybetmek değil! En önemlisi, kasaba girdiğinizde hangi yemeği yapacağınıza karar vermiş olmanızdır Somurtkan halde kasap elindeki artı etleri verebilmek için türlü numaralar yapar İşte et hakkında bilmeniz gereken 25 manâlı detay Önce ızgaralık et seçiminden başlayalım: 1 Seçiminiz dana ise, et hayvanın sırt kısmından olmalı Kasabınıza ukalalık olabilmek için şu kelimeleri ezberleyin: ‘Antrikot, kontrfile, bonfile’ Bunlar hayvanın en az hareket eden kısımlarıdır ve yumuşaktır 2 Taze et, bilinenin tersine serttir ve kesinlikle dinlenmiş olmalıdır 3Etin rengi birazcık koyu olabilir fakat mor olmamalıdır Mor renkli etlerden uzaktan durun Ya küspe yemiş değersiz bir hayvanın etidir ya da kasabınız o ete su enjekte etmiştir 4 Etin duruşu toplu olmalı, kendini salmış olmamalı Eğer et pelte gibi yayılmışsa içine su enjekte edilmiştir 5 Etin üzerindeki yağ dokusu ince ve sık olmalı Sakın et yağlı diye kaçmayın çünkü yağ zerrecikleri seslenmek lezzet seslenmek Bunlara ‘yazı’ denir ama, kasabınıza, “Bana şuradaki yazılmış antri kotu verin derseniz, kasabınız sizden çekinecek ve en iyi eti size vermeye çalışacaktır 6 İçinde ufak yağ hücreleri (yazı) oluşmuş etler, genelde merada beslenen doğal hayvanlardan elde edilmiştir Bol omega3 içerdiği için ne bu yağlar ne de bu hayvanın sütünden yapılan tereyağı zararlıdır 7 Kıymayı gözünüzün önünde çektirin ve kasabınıza “Önce aynasını al ressam deyin Ayna, kıyma makinesinin ağız kısmıdır, daha önce nasıl bir kıyma çekildiğini bilemezsiniz 8 Kasabınızı özenle izleyin Eline vurma demirini alıp etlere vurmaya kalkıştığı anda çanta, semsiye gibi maddelerle kafasına vurmak suretiyle bu eylemi engelleyin! Şaka bir yana etinizi asla dövdürmeyin 9İyi pişmiş seviyorsanız eti ince kestirin, üstüne kekik, tuz attırmayın 10 Tencere ve güveç yemeklerinde sırt eti durum yok, pahalıdır çünkü Dana (Tranç diye isteyin) ya da kuzu ayak iyi sonuç verir Dana budundan çıkan ‘nuar’ kullanmayın Bence en lezzetsiz bölgedir Yalnızca fırında soslu rosto yaparsanız lezzetli olur 11 Haşlama yemeklerinde, incik kemiği mükemmel sonuç verir Çünkü incik kemiği hayvanın hayatı her tarafında tüm ağrılığını içeren bölge olduğundan kuvvetli bir yapıya sahiptir ve en yoğun ilik burada vardır İlik ise, hem tat verir keza de sosu koyulaştırır 12 Fırın yemeklerinde, dana budundan çıkan ‘nuar’ı tercih edebiliriz Kuzu etinde ise ön kol ya da budu tüm kemikli olarak pişirmeliyiz Önümüzdeki günlerde vereceğim çok iyi tandır tarifini kaçırmayın 13Kasabınızı iyi seçin Ayrıca sağlığımızla ayrıca cebimizle oynamaya hazırlanmış birçok hokkabaz var Kıymaya tavuk taşlığı katarlar Dikkat ‘salmonella’ riski vardır 14Sosis ve salamlarda ‘yüzde 100 dana eti’ yazar Lakin bu dana yağı da olabilir Sosislerin önce fiyatına bakın sonra rengine Tütsülenmiş sosis kahverengine yakındır Pembeye ve kırmızıya çalan bir renkte olmamalı Türkiye’de hakiki sosis üretimi yok, az daha tamamı yapay ürün 15Çoğu işyeri ve kasap, kıymanın maliyetini yıkmak için içine yüzde 50 oranında soya kıyması koyar Bu kıyma protein yönünden çok zayıftır Dahası soya kıyması GDO’lu ürünlerin başında kazanç Soya katkılı hazırlanmış köfteler doğal değildir, lastik gibidir ve pişirince dışı kurur ve sahte lezzet artırıcılar içerir 16Hazır kıymalar da içine hindi kıyması karıştırılarak çoğaltılır Bu kıymaların görüntüsü sıradan kıymadan daha parlak ve yağsızdır Dikkat edin! Hindi ve tavuk, kıyma makinesinden geçtikten hemencecik sonradan bakteri üretmeye başlar 17 Dünyanın en iyi ırkı Trakya kıvırcığıdır yani kuyruksuz kuzu Eti fazla lezzetlidir çünkü kuzunun yağı kuyruğuna değil bütün vucuduna yayılır Bu sayede et pozitif su miktar ve natürel oysa daha lezzetli olur 18 Koskocoman et almayın Bacak kısmını alın Kemikli ağırlığı 2 – 3 kilo arasında olmalı 19 Kıvırcık kuzuda kuyruk kesilmez ve ufak bir tutam olarak orada görebilirsiniz Kuyruklu kuzuda ise çoğunlukla sizi blöf yapmak için bütün kuyruğu keserler 20 Kuzu etinin kokusunu marine ederek giderebiliriz Eti kemiksiz parçalara ayırıp (1 kilo için) 3 diş sarımsağı ezin, 1 su bardağı süt, 12 nehir bardağı zeytinyağı, 2 dal biberiye ve 2 dal taze kekik içinde bir gün bekletin Hayatınızda yediğiniz en iyi et bu olacak! 21Izgara için danada olduğu gibi yine sırt etini tercih edin İşte size havalı bir sözcük; ‘karski’ Kuzunun kontrfilesi ve bonflesinin olduğu kesimdir fakat, en kıymetli parçadır Kasaplar bu parçaları, her zaman işi bilenlere tezgah altından satar Kasabınıza, “Senelerdir benden sakladığın karskileri istiyorum, akşam mangal var deyin 22 Evinizde döküm tavanız varsa, derhal ocağa koyun ve yağ sürmeden adamakıllı ısıtın Ete, birazcık tuz, fazla az şekerle masaj yapın ve saf zeytinyağı (Bunun dışındaki tüm yağlar omega3 asitlerini öldürür) sürerek tavaya atın Et inceyse her yanını ikişer dakika pişirip tavadan alın ve bekletmeden servis yapın ama suyu kaçmasın 23 Tencere yemeklerinde ise kuşbaşı doğradığınız etleri yavaşça pişirin ve tuzunu yemek yemek piştikten sonra ilave edin Pişirirken kullanacağımız tencere fırına giren bir nesil olursa (güveç veya döküm) daha iyi sonuç alırsınız Her tarafından eşit ısı alarak yavaş pişer Aradınız, taradınız iyi et bulamadınız Elinizdekiyle idare etmek zorunda kalırsanız işte size önerilerim: 24Etimizi ince dilimleteceğiz Sonradan süt, soğan suyu, şarap, zeytinyağı gibi asitli maddelerle terbiye edeceğiz Bunun için; 2 soğanı rendeleyip suyunu sıkın, yarım kadeh süt ve zeytinyağı ekleyip bir gün bekletin Sonra da anlattığım yöntemle pişirin Sonuç ! 25 Bir vakum poşetine piyaz (ince uzun doğranmış) 1 soğan, 1 nehir bardağı soğan suyu, 2 dal biberiye ve etleri içine koyup vakumlatın Buzdolabında en düşük bir gün bekletin, sonradan benzer pişirme işlemini uygulayın Hayatınız değişecek!