Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Et Tüketimi Hakkında Bilmemiz Gerekenler

Et Tüketimi Hakkında Bilmemiz Gerekenler
0
137

makaleci

FD Üye
Katılım
Ocak 14, 2020
Mesajlar
87,772
Etkileşim
8
Puan
38
Yaş
37
F-D Coin
73


Et; sığır, koyun, kümes av ve deniz hayvanlarının yenebilen kaslarıdır. Et; protein, yağ, su ve minerallerden oluşmaktadır. Az miktarda glikojen ve B vitaminlerini içermektedir. Etin yarısından fazlası ise sudan oluşmaktadır.

Gün içerisindeki besinlerimizin toplam kalori içeriğini %55-60 KARBONHİDRATLAR, %12-15 PROTEİNLER ve %25-30 YAĞLAR oluşturmalıdır. Bir beslenme uzmanı tarafından planlamış diyet programı, bireyin şahsi protein tüketim miktarını ortaya çıkarmış olacaklardır. Aynı zamanda protein ihtiyacınız kg başına 1-1,5g/gün olacak şekilde de hesaplanabilmektedir.. Örn: 90kg bir bireyin, günlük protein ihtiyacı 90-135g/gündür. Bu protein ihtiyacımızı kırmızı et, beyaz et, yumurta, peynir, kurubaklagiller, süt ve yoğurt ile karşılayabilmekteyiz. Bireysel ihtiyaçlarımıza göre ise bu protein çeşitlerinden hangisinin daha ağırlıklı tüketilmesi gerektiğine karar verilmektedir. Özellikle B12, demir, çinko, A ve E vitaminleri açısından yetersizlikleri olan bireyler için kırmızı et büyük önem taşımaktadır. Bu bireylerin protein ihtiyaçlarının büyük bölümünü, yaklaşık %40-50’si kadarını, kırmızı et oluşturmalıdır.

Dengeli bir beslenme programında günlük 2-3 porsiyon kadar et grubu tüketilmelidir. Kırmızı et tüketimine ise haftada en az 2 kez yer verilmelidir. Etin besin değerlerinden maksimum fayda sağlayabilmek için ise yanında mutlaka yeşil yapraklı besinlerin tüketimine özen gösterilmelidir.

Yaklaşan kurban bayramında ise eti nasıl tüketmeliyiz bir bakalım;

  • Büyük baş hayvanların ölüm katılığı (etin kesildikten sonraki sertlik hali) 0°C de on günde, 15°C de üç günde kaybolur ve yenecek duruma gelir. Bu sebeple etin dinlenmesine izin verilmelidir.

  • Kırmızı et mümkün olduğu kadar iyi pişmiş bir şekilde tüketilmelidir. Pişirme sırasında etin merkezi sıcaklığının 72°C olması gerekmektedir.

  • Izgara ya da kızartma yapmak yerine etler yahni olarak ya da buharda pişirilmelidir.

  • Yüksek sıcaklıklarda kısa süreli pişirme yapılmalı ve et kesinlikle ateşe temas etmemelidir. Et ile ateş arasında en az 15cm kadar mesafe bulunmalıdır.

  • Yanmış ya da tütsülenmiş etler tüketilmemelidir. Eğer et yandıysa yanık parçalar kesilip atılmalıdır.

  • Kırmızı et sarımsak, limon suyu ya da zeytinyağı ile marine edildiği taktirde kansorjen madde oluşumu azalacaktır.

  • Eğer eti yüksek sıcaklıklarda pişirmek gerekli ise eti sıklıkla çevirerek yanmasını önlemek gereklidir.

  • Çiğ ette kullanılan hiçbir malzemenin pişmiş et ile temas etmemesine dikkat edilmelidir.
Hiçbir besin tüketiminde aşırıya kaçılmamalıdır. Bu bayramda porsiyon kontrolünü sağlayanlardan olmanız dileğiyle, sağlıklı, mutlu bayramlar dilerim.


 

Similar threads

Protein kelimesi yunanca ‘ilk’ anlamına gelen ‘protos’tan üretilmiştir. 17. ve 18. yüzyıllarda yaşamın bütün işlevlerinde proteinin sorumlu olduğu savunulmaktaydı. Protein; bütün yaşayan organizmalar için elzem olan kompleks yapıdaki organik bileşiktir. Yetişkin bir insan vücudunun ortalama %16’...
Cevaplar
0
Görüntüleme
132
Tavuk etinin faydaları; Öncelikle beyaz et çeşitleri kırmızı ete göre daha yüksek oranda protein içerir.Yumurta ve sütten sonra en yüksek protein oranına sahip besindir.Özellikle protein alımı çocuk gelişiminde, yapım aşamasında olan vücut için çok önemlidir.Spor yapan bireylerin kas...
Cevaplar
0
Görüntüleme
164
Kurban Bayramı’nda beslenme noktasında önemli gördüğüm noktaları kısaca başlıklar halinde açıklamaya çalıştım. Herkese sağlıklı bayramlar diliyorum. İYİ KALİTE PROTEİN: Kurban Bayramı günlerinde kırmızı et tüketimi artabiliyor. Kırmızı et; iyi kalite hayvansal protein içermesinin yanı sıra...
Cevaplar
0
Görüntüleme
151
Dini bayramımız olan kurban bayramının bizler için manevi değeri büyüktür. Bayram yaklaşırken insanları saran telaş bayram boyunca devam eder. Bayram telaşı öğünlerin atlanmasına, bayram ziyaretleri ise beslenme alışkanlıklarımızın değişmesine neden olur. Kurban bayramında yaşanan...
Cevaplar
0
Görüntüleme
138
Bayramlar beslenme ihlallerinin en kolay yapıldığı dönemlerdir. Aile bireylerinin bir araya gelişi ile artan besin çeşitliliği, bir yandan da  tatil dönemi olmasından dolayı öğün saatlerindeki değişiklikler beslenme düzenimizi olumsuz yönde etkileyebilir. Bu olumsuzlukları en aza indirmek...
Cevaplar
0
Görüntüleme
187
858,506Konular
983,023Mesajlar
33,106Kullanıcılar
Asi1234Son üye
Üst Alt