Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Ethem Sancak, 50 milyon dolar koyup 3 milyar dolar kazanacak!

Ethem Sancak, 50 milyon dolar koyup 3 milyar dolar kazanacak!
0
48

Garfield

FD Üye
Etkileşim
1
F-D Coin
80
Erdogan%2DTank%2DPalet%2DFabrikasi%2Dni%2DBMC%2Dye%2Dsatmiyoruz%2Ddevrediyoruz%2D215167%2Ejpg

Sözcü gazetesi müellifi Deniz Zeyrek, BMC'nin işvereni Ethem Sancak'ın Habertürk’teki programda yaptığı açıklamaları kıymetlendirdi.

Deniz Zeyrek, “BMC nasıl bir koyup 60 alacak?” başlıklı yazısında, “Arifiye'deki ‘Kara Kuvvetleri Komutanlığı 1. Ana Bakım Komutanlığı’, namı öteki Tank-Palet Fabrikası konusunda herkesin aklında onlarca soru var. Bu soruların en kıymetlilerini HaberTürk yayınında BMC'nin işvereni Ethem Sancak'a sordum ve tabloyu başımda büyük ölçüde netleştirdim” sözlerini kullandı.

“Meselenin yalnızca Katar iştiraki değil, birebir vakitte BMC'nin özelleştirilmesinden başlayan bir ‘iktidar desteği’ olduğunu anladım. Çıkardığım somut sonuçları en başından tek tek yazayım” diyerek şunları yazdı:

– BMC 2014 yılında TMSF tarafından satışa çıkarıldı. Başlangıçta muhammen bedel 935 milyon TL idi. Sonrasında 750 milyon TL'ye düşürüldü. Ethem Sancak, ihaleyi 751 milyon TL'ye (kendi deyişi ile 200 milyon dolara) satın aldı.

– Sancak tek başına işin altından kalkamayacağını düşünerek yerli ve yabancı ortak aramaya başladı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Öztreyler şirketini önerdi. Payların yüzde 25'ini alan Öztreyler'in sahibi, Rize Güneysulu işadamı Talip Öztürk'tü. Öztürk'ün Erdoğan'ın yakın akrabası olduğu bilgisi vardı. Sancak, ilgili soruyu “Güneysu'da herkes birbirinin akrabası, ne olmuş yani” diyerek yanıtladı. Yabancı ortak da Erdoğan'ın Katar Buyruğu Al Thani ile yaptığı görüşme sonrasında Katar Ordusu oldu. 300 milyon dolar ödeyen Katar Ordusu şirket paylarının yüzde 49.9'unu satın aldı. Ticaret Sicil Gazetesi'ne nazaran şirketin idare şurasına yedi Katar vatandaşı atandı.

– Sancak, böylelikle tamamını 200 milyon dolara satın aldığı BMC'nin yüzde 75'ini 400 milyon dolara Talip Öztürk ile Katar Ordusu'na sattı.

– BMC'nin TSK ve öteki kamu kuruluşları ile geçmişte yaptığı muahedeler devam etti. Sancak'a nazaran fabrika işler hale getirildikten sonra şirketin gelirlerinin yarısı Savunma Sanayi Başkanlığı (SSB), TSK ve belediyeler üzere kamu kuruluşlarından alınan ihalelerden geldi.

– İşleri daha da büyütmek isteyen BMC'ye 2015'te savunma sanayi eserleri, tren ekipmanı üzere alanlarda üretim yapacağı bir fabrika için Sakarya Karasu'da 2.2 milyon metrekare bir arazi tahsis edildi.

– BMC bununla da yetinmedi, Otokar'ın 2009'da birinci fazının (prototip üretimi) ihalesini aldığı, 2012-2014 ortasında 5 prototipini ürettiği Altay Tankı'yla ilgilenmeye başladı. Kontrata nazaran fiyatta anlaşabilirlerse Otokar ikinci faza (seri üretime) devam edebilirdi. Fakat SSB Otokar'ın teklifini yüksek bulduğunu münasebet göstererek süreci iptal etti ve Nisan 2018'de tekrar ihaleye çıktı. BMC o ihalede Otokar ve FNSS'i geride bıraktı.

– BMC ihale kontratı imzalandıktan yalnızca bir ay sonra, Mayıs 2018'de Cumhurbaşkanlığı kararı ile karşılığı 1,4 milyar TL'yi bulan harika teşvikler aldı. Teşvikin kapsamında tank dahil paletli zırhlı araç üretimi ve bunların motorlarının yatırımı için kurumlar vergisi indirimi, sigorta prim takviyesi, güç takviyesi, yatırım indirimi, işçi maaşları ve faiz takviyesi de vardı. Sancak, ihale öncesinde Altay Tankı üretiminde Arifiye'deki Tank Palet Fabrikası'nı kullanacaklarını bildiklerini de söyledi. (Süper teşvikler ve Tank Palet Fabrikası'nın kullanılacağının evvelden bilinmesinin, BMC'nin verdiği sayının başkalarından düşük olmasının temel nedeni olduğu yorumları yapılıyor.”

– Karasu tesislerinin dört yıldan evvel tamamlanması beklenmiyor. Fakat TSK, BMC'den Mayıs 2020'ye kadar teslim edilmek üzere 250 tank istedi. Bu iş için İzmir fabrikasını kullanamayacağı, Karasu fabrikasını da yetiştiremeyeceği bilindiğinden, BMC'ye Tank-Palet Fabrikası'nı kullanma seçeneği sunuldu. Cumhurbaşkanlığı kararı ile fabrika 25 yıllığına BMC'ye kiralandı. Sancak'ın da doğruladığı bilgiye nazaran yalnızca 50 milyon dolarlık yatırım koşulu dışında rastgele bir kira talep edilmedi.

Benim gördüğüm görüntü şu:

– Yarısı Katar Ordusu'na ilişkin olan BMC, yalnızca 50 milyon dolar yatıracağı TSK'ya ilişkin bir fabrikada iki yılda 250 tank üretecek ve karşılığında 2 milyar 750 milyon dolar alacak. Bu sayı 10 yıl içinde 1000'i bulacak ve TSK kendi fabrikasında üretilecek bin tanka 11 milyar dolar ödeyecek. BMC'nin bu işten karı en az 1.1 milyar dolar olacak. İhracat amacı olan 3 bin tankın satışı gerçekleşirse BMC'nin karı 3.3 milyar doları bulabilir.

– Anlayacağınız, BMC, Tank Palet'e 50 milyon dolar koyup 25 yılda 3 milyar dolar kazanacak.

Karlı iş değil mi?