Etki Bakımından Yasal Muameleler Etki Bakımından Hukuki Muameleler Etki Bakımından Yasal Muameleler:Şahsiyeti ilgilendiren ve Malvarlığını ilgilendiren olarak ikiye ayrılır id d)Malvarlığını İlgilendiren Muameleler:Malvarlığına yaptıkları tesir açısından azaltan için borca girme muamelesi ve tasarruf muamelesi olarak ikiye ayrılırArtış için kazandırıcı muameleler laf konusu olur Alımsatım akdi iki tarafa borç yükleyen akittirAf vaadi ise bir tarafa borçlandırıcı diğer tarafa kazandırıcı muameledir aa)Borçlanma muameleleri: ( iltizami muameleler):Muameleyi yapan kişinin malvarlığının pasifini arttıran muamelelerdirMamelek azalırAlımsatım akdi,kira akdi,bağışlama vaadi bu alıcı muamelelerdir bb)Tasarruf Muameleleri:Tasarrufta bulunanın malvarlığındaki bir hakka direkt tesir yapan,o hakkı başkasına devreden(mülkiyetin nakli),sınırlayan (irtifak devretmek),külfet yükleyen veya değiştiren(borç ilişkisinde alacaklıya yeni bir mehil vermek) ya da sona erdiren(haktan feragat) muamelelerdir Tasarrufta bulunanın malvarlığındaki aktifi azaltır cc)Kazandırıcı muameleler:Bir kimsenin malvarlığına ilişkin olarak bir fayda sağlanmasıdırAktifin artması olacağı gibi pasifin azalması da olabilirKazandırma bir ivaz (layık)karşılığında yapılıyorsa ivazlı muamele değilse ivazsız kazandırma laf konusu olurKazandırıcı muameleler belirtilmiş bir kasıt için yapılır buna kazandırmanın sebebi denir 1)Ödeme(ifa) sebebi:Bir borcu ifa etmek nedeniyle yapılan kazandırmanın sebebini teşkil eder 2)Alacak Sebebi:Karşılık olarak bir alacak hakkı elde etme gayesiyle yapılan kazandırmanın sebebini açıklama eder(alımsatım akdi) 3)Bağışlama Sebebi:Bir kimseye ivazsız olarak yapılan kazandırmanın sebebini açıklama eder
Türkiye'nin en güncel forumlardan olan forumdas.com.tr'de forumda aktif ve katkısı olabilecek kişilerden gönüllü katkıda sağlayabilecek kişiler aranmaktadır.