Etkili Öğretim İçin On Teklif 1 Etkin öğretim, akılla birlikte yüreği de vermektir Bir içtenliktir Öğrenciyi sadece iyi öğrenmesi konusunda motive etmek yok, bununla birlikte onların nasıl öğrenmeleri gerektiğini ve bu yolda ne gibi yöntemlere gereksinimleri olduğunu göstermeyi de kapsar Bunu eğitimci, böylece bir tarzda yapmalıdır ama, öğrenci için emin bir anlamı ve bu kasıt içinde kesin bir yeri ve tüm bunların hafızasında bıraktığı bir şeyler olsun Bu sizin eğitme sanatınıza olan bir tutkuyu gerektirir Bu tutkuyu özellikle öğrencilerinize hissettirebilmeniz gerekir 2 Etkili öğretim, öğrencilere bir veri tüketicisi olarak davranmaktır Üretiminizin her aşamasında bulunmanız gerekir Ürününüzün her şeyiyle ilgili olmalısınız Yeni gelişmeler, yeni kaynaklar, alanınızı ilgilendiren her konuyla ilgili yeni gelişmelere sağduyu olmanız gerekir Data yalnızca akademik dergiler ve yayınlat dünyasında yaşamış bir şey değildir Etkin öğretim, bu bilgiyi gerçek hayatın dünyasına aktarır Öğretirken, teori ile pratik aralarında iyi bir köprü kurmalısınız Fildişi kulelerde yaşamış insanların işi değildir öğretim Alanında her konuyla ilgili, öteki konularda uzmanlarıyla sürekli ilişki içinde olan, gerçekte asistan ve interaktif bir hayat biçimini taşıyan etkili bir öğretim 3 Etkili öğretim, dinleme, sorgulama, eleştirel olma, mesuliyet duygusu taşımayı gerektirir Her öğrencinin ve her sınıfın öbür birer dünya olduğunu aklınızdan çıkarmamalısınız Cevapları siz değil, öğrenci bulmalıdır Fakat, doğal olarak, yol gösteren siz olmalısınız Müşterek, sözlü bir iletişim ağı kurmalısınız Bu ağ içinde eğitim şekillenmeli Öğrenciyi daima daha iyi olanı bulmaya sürüklemelisiniz Etkin öğretim bununla birlikte iyi insan olmakla ilgili de bir şeydir Saygı ve bu saygının gerektirdiği eğitim uzmanı kişiliğiniz hayatınızın her alanında olmalı 4 Etkili öğretim, uyulması gerekli katı bir müfredat değildir Katı ve kuralcı olarak, etkili bir eğitimci olamazsınız Aksine, esnek, akan ve deneyimci bir tarz gerektirir iyi öğretim konuyu ortak sorgulayan sınıfında tepkilerini ve meraklarını göz ardı etmeyen bir süreçtir bu Konunu değişen bağlamlarına ne dek iyi üçgenin taban olmayan kenarı uydurabildiğinizle ilgilidir Sınıfta gerçekleştirmek istediklerinizin yüzde onunu yaptığınızı hissedip kendinizi hala konuya meraklı buluyorsanız, böyle bir sürece girmişsiniz demektir Eğer daha artı bilgilendiriyorsa niçin evvelden düşündüğünüz süreçten kopmayasınız ancak? Etkili öğretim, yaratıcılık gerektiren bir eşitleme süreci gibidir Bir tarafta konuya dominant bir otorite olmak, diğer tarafta ise öğrencinin merakını kamçılamak 5 Etkin öğretim, bununla beraber bir tarzdır Siz, etkili öğretimin bir ziyafet olması gerektiğini mi sanıyorsunuz? iddia mi oynuyorsunuz? Yani anlattığınız konunun ciddiyeti hiç mi değil? Etkin öğretim sanıldığı gibi, kürsüsüne ellerini dayamış bir şekilde, öğrencinin gözünde sürekli bir şeyler vızıldayan bir hoca öngörmez Etkin bir eğitimci sınıfını ve her öğrencisini birebir tanır Etkin öğretmen, kendisini bir orkestrayı yöneten maestro gibi algılamalıdır Her öğrenci değişik bir enstrümanı, farklı performansta çalan bir müzisyen gibidir 6 Etkin öğretimin önemli bir unsuru daha vardır Espri Öğrenciyi kendinizden korkutmamak için mizahı zaman zaman kullanmalısınız Zararsız şakalar yapmalısınız Bu şakalarınız öğrenciyi kırmayacak biçimde olmalıdır Şakalarınızla öğrenciye bir arkadaş olduğunuzu göstermelisiniz 7 Etkili öğretim, yetenekleri ve zihinleri besler, onları korur ve geliştirir Her öğrenciye ayırdığınız bir vakit olmalıdır Öğrencinize ayırdığınız süre değin, dersinize, anlatacağınız konuya hazırlanmaya da süre ayırmalısınız Konuyla ilgili öğretiminizi zenginleştirecek materyaller hazırlamalısınız 8 Etkili öğretim, dinç ve hissedilir bir liderlik, kurumsal bir takviye, kaynaklar, personel ve tayin edilmiş bir fonla desteklenmelidir Etkin öğretim yalnız eğitimi ilgilendiren kurumlarla sağlanmaz Bunu destekleyen lakin görünmeyen başka kurumların da desteği gerekir Öğretim sürecinde bulunan bütün zamanlı öğretmenden, ücretli öğretmene kadar, herkesin görüşünü kapsayan bir organizasyonel eşgüdüm şarttır 9 Etkin öğretim, kıdemli öğretmenlerle yeni öğretmenler aralarında ekip ruhunun özendirme edilmesi, mesleki gelişime katkı maddesi gibi meslektaş birlikteliğini desteklemek açısından etkin bir danışmanlık da gerektirir Bu Nedenle, meslekte başarısızlığın önüne geçilebilir ve kariyer ilerletmek için de programlar geliştirilmiş olur 10 Son olarak, etkin öğretim bir davet, bir arzu ve sonuçta reel ödüllerdir Her ne dek bu ödüller açıkça görülmese de, öğrencinizin başarısını, güler yüzlü yüzünü ve daha iyi bir kariyere kavuşmuş olduğunu görmeniz bile, size sonuca ulaşmanın hazzını verecektir Etkili öğretmenler, bu işi bir sanat olduğu için yapar, para için değilBu onların yaşam biçimidir Etkili öğretmenler başka bir şekilde de yaşayamazlar zaten özel baskı