"İzinsiz bankacılık faaliyetinde bulunmak", "İzinsiz kart çıkarmak", "Nitelikli dolandırıcılık", "Resmi dokümanda sahtecilik" kabahatlerinden toplam 20'şer yıldan 48'şer yıla kadar mahpusları istenen sanıklar, suçlamaları reddetti. Mahkeme, 2 tutuklu sanığın tahliyesine karar verdi.
İstanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki birinci duruşmaya, tutuklu sanıklar Hacı Mehmet Ekinci ve Hakan Özerhan getirilirken; tutuksuz sanıklar Şakir Tetik, İsmail Koyuncu ve Sami Koyuncu da duruşmaya katıldı. Sanık Yusuf Erdoğan ise duruşmaya katılmadı. Müştekiler Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), HGC Elektrik İnş. Ve Tic. A.Ş, Zahide Gölpınarlı'yı temsilen avukatları ve müşteki Barış Bıyık da duruşmada hazır bulundu.
"EUROBANK'IN NE ÜZERE SÜREÇLER YAPTIĞINDAN BİLGİM YOKTUR"
Sanık Hacı Mehmet Ekinci savunmasında, "Suçlamayı kabul etmiyorum. Merkezi Kosova olan bir sigorta şirketim vardır. İstanbul'da şube açacaktım. Lakin süreçler yarım kaldı. Daha evvelce tanıdığım Yusuf Erdoğan bana, Kosova'da Eurobank isimli banka kurduğunu, İstanbul'da da şubesi olduğunu söylemişti. Lakin benim bankayla fiili ya da resmi iştirakim yoktur. Müşteri temin etmedim. Yusuf Erdoğan bir teminat mektubunun sigorta poliçesini düzenlememi istedi. Benim sigorta şirketim de bu poliçeyi hazırladı. Karşılığında rastgele bir para almadım. Karşılığını Yusuf Erdoğan, ödeyeceğini söylemişti. Lakin ödemede bulunmadı. Eurobank'ın ne üzere süreçler yaptığından benim bilgim yoktur. Hiçbir biçimde bankacılık süreçleri yapmadım" dedi. Sanığın avukatı da müvekkilinin 9 aydır tutuklu bulunduğunu belirterek tahliyesini talep etti.
"BU HATANIN İÇİNE NASIL BULAŞTIM BİLMİYORUM"
Sanık Hakan Özerhan ise 2017 yılında bir aile dostunun banka kurulacağını üçüncü bir ortağa muhtaçlık olduğunu belirterek iştirak teklif etmesi üzerine Yusuf Erdoğan'ın ortağı olduğunu belirtti. Özerhan, "2018'de Türkiye'ye geldim. Eurobank bankanın paylarını benim üzerimden almayınca ne olduğunu sordum. Müsaade alamadıklarını, maddi açıdan da bittiklerini söylediler. Benden para istediler. Bankanın faaliyete geçebilmesi için Kosova Merkez Bankası Lideri ile kendim şahsen görüştüm. 24 bin ve 21 bin olmak üzere toplam 45 bin Euro parayı Kosova Merkez Bankası'na yatırdım. Ayrıyeten Türkiye'de de faaliyette bulunmak için BDDK'ya da müracaatta bulundum. Lakin 2018 yılında beni Ataşehir Emniyet Müdürlüğü'nden aradılar, Elif Sıhhat Şirketiyle ilgili sordular. Ben de sahtekarlık olduğunu öğrenince payımı devrettim. Bu olayları yapan Yusuf Erdoğan'dır. Eurobank'ın rastgele bir faaliyeti olup olmadığından haberim yoktur. Benim hesabıma gelen rastgele bir para yoktur, tersine 45 bin Euro'yu ben ödedim. Bu hatanın içine nasıl bulaştım bilmiyorum" diye konuştu. Yusuf Erdoğan'a a elden verdiğim para ölçüsünün 100 bin Euro'yu bulduğunu da argüman eden sanık Özerhan, "Suçsuzum. Beraatimi talep ederim. Üstüne para verip de mahpus yatan bir benimdir herhalde" dedi.
"BEN DE ŞİKAYETÇİYİM"
Sanık Şakir Tetik de "Biz Yusuf Erdoğan ile 2016'da Kosova'da Eurobank Kossha isimli anonim şirket üzere faaliyet gösteren bir şirket kurduk. Banka değildi. O şirkete üçüncü bir ortak lazımdı. Yusuf Erdoğan'ı 15 yıldır tanıyorum. Üçüncü ortak da Hakan Özerhan oldu. Emelimiz gerekli müsaadeleri alınarak bankacılık faaliyeti yapmasıydı. Lakin ben 2018'de hisselerimi devrettim ve şirketten ayrıldım. Şirkete ortak olduğum devirde ne Kosova'da, ne Türkiye'de hiçbir faaliyeti yoktu. Teminat mektuplarının verilmesi ya da reklamların verilmesi hisselerimi devrettikten sonraki süreçlerdir. Hepsinden emniyette haberdar oldum. Benim adıma imza atanlar, beni bu işlere bulaştıranlardan ben de şikayetçiyim" dedi.
"SADECE MUHASEBECİLİĞİNİ YAPTIK"
Mali müşavir olduğunu ve kardeşi olan sanık Sami Koyuncu ile birlikte çalıştıklarını belirten sanık İsmail Koyuncu da 2018'de Yusuf Erdoğan ile tanıştıklarını, Erdoğan'ın Türkiye'de Euro Ins Sigortacılık isimli bir şirket kurduğunu söylediğini belirterek bu şirketin beyannamelerini verdiklerini anlattı. Sanık Yusuf Erdoğan'ın Eurobank Kos Sha merkez İstanbul Şubesi açacağını söylediğini ve başvuruyu da kendilerinin yaptığını öne süren sanık İsmail Koyuncu, "Şirketin tescil edildiğini, vergi dairesine açılış başvurusu yaptık, kabul edildi. Yusuf Erdoğan'dan bir ofis kiraladık. Birebir binaya taşındık. Eurobank'ın yalnızca muhasebeciliğini yaptık. Bunun dışında paydaşlığımız yoktur. İsmimiz dolandırıcıya çıktı, mağdur oldum" dedi. Sanık Sami Koyuncu da muhasebecilik dışında rastgele bir kurul almadığını, İngilizce bildiği için Kosova'ya gittiğini ve evrakları çeviri ettiğini belirtti. Sanık Yusuf Erdoğan'ın avukatı ise müvekkilinin yeni adresini bildirerek talimatla sözünün alınmasını talep etti.
MÜŞTEKİLER ŞİKAYETÇİ OLDU
Müşteki Barış Bıyık da Elif Sıhhat ve Toplumsal Hizmetler Ticaret A.Ş şirketinin yetkilisi olduğunu belirterek "2017 yılında PTT'nin işçi hizmetleriyle ilgili ihale yapacaktı. Pınar Ankışhan vasıtasıyla sanık Yusuf Erdoğan ile görüştük. PTT'de ihaleye girmek üzere Eurobank'tan 41, 500 milyon TL teminat mektubu aldık, karşılığında 100 bin TL teminatın kurulu olarak verdik. 20 yıldır hizmet bölümündeyim. 41.5 milyon TL'lik teminat mektubunu bize kendilerini banka olarak tanıtan Eurobank'tan aldık. İhaleye girdik, 3 bölge ihalesini aldık. Lakin teminat mektubu kabul görmediğinden ihaleler iptal oldu. Bu nedenle toplamda 1 milyar 400 milyon TL'lik ziyanımız vardır. Şikayetçiyim" dedi. Müşteki BDDK avukatları da ihaleye giren şirketlerden şikayet aldıkları, şikayetlerinin devam ettiklerini belirterek katılma talebinde bulundu. Öbür müşteki ve HGC Elektrik İnş. Ve Tic. A.Ş. vekilleri de şikayetçi olduğunu belirtti.
İKİ SANIĞA TAHLİYE
Mahkeme heyeti, sanıklar Hacı Mehmet Ekinci ve Hakan Özerhan'ın hata durumu, tutuklukta geçirdikleri müddet nedeniyle tahliyelerine karar vererek haklarında yurtdışına çıkış yasağı koydu. Mahkeme, başka sanıklar hakkındaki imza atma formundaki isimli denetimi kaldırılarak haklarındaki yurtdışına çıkış yasağının da devamına hükmetti. Sanık Yusuf Erdoğan'ın tabirinin alınması için Antalya'ya talimat yazılmasına hükmeden mahkeme, müştekilerin katılma taleplerini kabul etti. Teminat mektuplarındaki ve çeklerdeki imzaların sanıklara ilişkin olup olmadığının belirlenmesi için eksper raporu aldırılmasına karar verilen duruşma ertelendi.
İDDİANAME
İddianamede, banka ya da finansal kiralama şirketi olmamasına karşın Eurobank Kos SH.A İstanbul Şubesi olarak faaliyet gösteren şirketin teminat mektubu düzenleyerek bankacılık faaliyetinde bulunduğu, finansal kiralama ve factoring süreçleri yaptığı ve kredi kartı çıkardığı belirtildi. Sanıkların fikir ve aksiyon birliği içinde yasal olarak müsaade almadıkları halde bankacılık faaliyetine yönelik süreç yaptıkları toplumsal medya üzerinden ilan ve bildirimlerde bulundukları kaydedildi. Sanıklar Yusuf Erdoğan, Hacı Mehmet Ekinci, Hakan Özerhan, Şakir Tetik, İsmail Koyuncu ve Sami Koyuncu'nun 5411 sayılı Bankacılık Kanunu'na nazaran "İzinsiz faaliyette bulunmak", Banka Kartları Kanunu'na nazaran "İzinsiz kart çıkarmak" ve Türk Ceza Kanunu'na nazaran "Nitelikli dolandırıcılık", "Resmi dokümanda sahtecilik" hatalarından toplam 20'şer yıldan 48'şer yıla kadar mahpus ve para cezasıyla cezalandırılmaları talep edildi.