Günümüzde çabukla süratli hazırlanan besinler, tüketmek, restoranda bir öğlen yemeği yemek, bir mail aracılığıyla pizza ısmarlamak yahut rahatlatıcı bir atmosferde seçkin bir akşam yemeği yemek artık yalnızca şahsi durumlarda yapılan aktiviteler olmaktan çıkmış, günlük yaşantımızın bir kesimi haline gelmiştir. Dışarıda yenilen öğlen yemeklerimizin sayısı neredeyse akşam yemeklerinin iki katıdır. Velev kahvaltılar bile toplu bir market hissesine sahiptir. Sonuçta, tüketicinin besine harcadığı her bir doların yaklaşık yüzde 44 ü toplu beslenme sistemleri arasında paylaşılmaktadır.
Beslenme servisi, konuttaki mutfakta hazırlanmayan her türlü besini içeren bir kavramdır. Öyleyse bizim için kimler yemek pişiriyor?
1994 yılından beri, süratli beslenme servisi, klasik restoran anlayışının hudutlarının kısmen değiştrimiştir. Klasik restoranlar hala tanınan olmalarına rağmen sundukları hizmetlere ek olarak kendilerine mahsus pişirilmiş ekmekler yahut salata sosları üzere farklı hizmetleri de sunmaya başlamışlardır. Mönüler de klâsik usullerle pişirilmiş kişisel yemeklere rastlanmaktadır. Bunların yanında, birçok restoran mutfakları yeni geliştirdikleri tatlarla birlikte düşük yağlı ve sodyumlu yemekleri de tüketiciye sunmaya başlamışlardır. Sonuç. Yeni bir beslenme stili.
Süpermarketler bile, tüketicilerine sundukları meskende yemek için dışardan alın formundaki hizmetleriyle beslenme servisi sistemleri içine girmeye başlamışlardır. Bunun dışında, beslenme servisi sistemleri içinde havayolları, mektepler, hastaneler, fabrikalar, tatil köyleri, sportif ve kültürel tertipler, meskene teslim edilen yemekler, para ile satış yapan otomatik makinelerde mekan almaktadır.
Yemeklerinizi çoğunlukla nerelerde ve ne sıklıkla yersiniz? Cevabınız ne olursa olsun, konut dışında yediğiniz durumlarda günlük besin alımınız etiketlenecektir.
HANE DIŞINDA YEMENİN SAĞLIKLI YOLU
Hane dışında yemek, gereksiz para harcamanızın yanı sıra ziyade ölçülerde kalori, yağ ve sodyum almanıza ve gereksiniminiz olan sair besin öğelerini de daha az seviyede tüketmenize neden olur. Bu yüzden, dışarıda yemeği planladığınız devirlerde biraz daha dikkatli hareket etmeniz gerekir. Böylelikle hem keyifli hem de besleyici bir öğün tüketebilirsiniz.
RESTORANDA YİYENLER İÇİN TEKLIFLER
Dışarıda çok nadir olarak yediğiniz krema soslu bir pasta, olağan nizamlı yeme planınızı bozacak diye endişelenmeyin. Kendinizi hatalı hissetmeniz için rastgele bir neden yok. Mütemadi dışarıda yiyorsanız, temkinli olmanız gerekmektedir. Yemek yediğiniz konum neresi olursa olsun, hanede uyguladığınız düzgün beslenme halinin çok ziyade dışına çıkmanıza gerek olmayabilir, yalnızca seçimlerinizde dikkatli olun.
EVVELDEN PLANLAMA
Restorana gitmeden evvel plan yapın. Böylelikle, günüzü çokça kalori ve yağ almadan geçirebilirsiniz.
HAREKET PLANINIZI YAPIN
Öğlen yemeğinizi çokça yediyseniz, hafifi bir akşam yemeği planlayabilirsiniz yahut yemek sonrası tatlı alanına taze meyve ısmarlayabilirsiniz. Sipariş verirken, planınıza bağlı kalın. Mönüdeki seçeneklerin tesirinde kalmadan yaptığınız plan dorusunda besinleri ve tüketeceğiniz ölçüleri seçin ve ısmarlayın.
Seçiminizi gün boyunca tüketeceğiniz besinleri de düşünerek yapın. Restoranda daha kalorili ve yağlı bir yemek tüketeceğinizi biliyorsanız, sair öğünlerde daha az kalorili yahut yağlı besinleri tüketin.
Restoranda yiyeceğiniz istikrarlı bir akşam öğünü için kahvaltı yahut öğlen yemeğini atlamaktan kaçının. Bu türlü bir strateji umumide tam zıddı tarafta işlemektedir. Çok aç olduğunuz vakit restoranda mönülerin çekiciliğine kapılmanız daha kolay olur.
RESTORAN SEÇİMİNİZDE DİKKATLİ OLUN
Seçiminiz daha sağlıklı yemek siparişi verme yeteneğinizi etkileyebilir.
Çeşitli mönü seçenekleri olan restoranların müşterisi olun. Bu, seçiminizde çeşitlilik sağlar. Böylelikle, kalori, yağ ve sodyum ölçülerini isteğinize nazaran denetimli bir formda ısmarlayabileceğiniz yemekler hazırlatabilirsiniz.
Çeşitlilik için etnik yiyecekleri deneyebilirsiniz. Sıklıkla tercih edilen etnik yemekler çin, İtalyan ve Meksika mutfağına ilişkin olanlardır. Seçme şansnız varsa, çeşitli memleketlerde has yemekleri deneyebilirsiniz.
MÖNÜ LISANINI ANLAMAYA ÇALIŞIN
Primevera, bearnaise, scalloped, tüm bu mönü tabirleri ne meal tabir ediyor.? Münhasıran alacağınız kaloriler, yağ ve vesair besin öğelerinin ölçülerini denetim altında tutmanız gerekiyorsa, restoran mönülerindeki tabirleri ve pişirme biçimlerini bilmeniz, siparişinizde kolaylık sağlayacaktır.
Buharda pişirilmiş sebzeler yahut ızgara tavuk üzere kolay hazırlanan yemekleri tercih edin. Umumide, kolay hazırlanabilen yemekler daha az yağlı ve kalorilidir.
Az yağlı ile hazırlanan yemekleri tercih edin.
Mönü lisanını tekrar gözden geçirin. Günümüzde, mönülerdeki yağsız ve light tabirleri daha dikkatli bir formda kullanılmaya başlanmıştır. Bu mönüde belirtilen özelliğin yemekle tamamıyla birebir olduğu manasına gelmektedir.
BİLDİĞİNİZ ÜZERE YAPIN
Mönüye ait sorularınızda hususî isteklerinizde ısrarcı ve gerçekçi olun. Tüketici istekleri ve memnuniyeti restoranlar için çok değerlidir ve gerekli ihtarları dikkate almak zorundadırlar.
Mönüdeki yemeğin tarifi zayıfsa yahut bilmediğiniz bir yemekse, hazırlanış biçimini ve içindekileri tek tek sorun. Aşağıda kimi sorun örneklerini bulabilirsiniz.
• sebzeler tarladan mı yoksa seradan mı geliyor? Salamura mı? Tereyağı yahut margarin katılmış mı?
• Balık ızgara yahut kızartılmış mı? Hangi yağ ile pişirilmiş ?
• Sos nasıl hazırlandı?
• Sosu yemekten başka olarak getirebilir misiniz?
• Sosun içinde krema var mı?
• Kızarmış patates noktasına fırınlanmış patates yahut salata alabilir miyim?
Birden fazla restoran müşterisi için sos içerikleri bir bilinmeyendir. Örmeğin bearnaise sosu ile bolonez sosu arasındaki fark nedir? Hangisinin yağ içeriği düşüktür?
PORSİYON BÜYÜKLÜKLERİ
Büyük porsiyonlar restoran servisinin kalitesini gösteren bir faktör olarak algılanmaktadır. Örneğin, 120- 180 lık et ,tavuk yahut balık tabağı ehil olacaktır. Mahsusen gün boyunca ehliyetli nispette et öbeğinden besin tükettiyseniz.mönüde seçme bahtınız varsa 360 gr bir biftek yahut 180 gr fileminyum üzere seçenekler varsa daha az güç ve yağ alıp, daha az hesap ödemek için küçük olan porsiyonu seçin.
Servis edilen porsiyon size büyük görünüyorsa, size büyük görünüyorsa, yarısını vermelerini isteyebilirsiniz yahut yemek arkadaşınız ile paylaşabilirsiniz.
Mönüde gereksiniminizi karşılayacak yemek bulamıyorsanız? Mönü dışında bir yemek sipariş verebilme seçeğinizi sorun. Yağ alımınıza dikkat ediyorsanız, ızgara balık yahut tavuk göğsü yahut tatlı olarak taze meyve yahut az yağlı süt sipariş edebilirsiniz.
Hanede olduğu üzere dışarıda yediğiniz durumlarda da çeşitliliğe dikkat edin. Alakart siparişi veriyorsanız, besin piramidi içindeki besin kümelerinden birisini içermesine dikkat edin. Alakart, her bir yemeğin munfasıl ayrı sipariş edildiği ve fiyatlandırıldığı mealini taşımaktadır.
Beslenme servisi, konuttaki mutfakta hazırlanmayan her türlü besini içeren bir kavramdır. Öyleyse bizim için kimler yemek pişiriyor?
1994 yılından beri, süratli beslenme servisi, klasik restoran anlayışının hudutlarının kısmen değiştrimiştir. Klasik restoranlar hala tanınan olmalarına rağmen sundukları hizmetlere ek olarak kendilerine mahsus pişirilmiş ekmekler yahut salata sosları üzere farklı hizmetleri de sunmaya başlamışlardır. Mönüler de klâsik usullerle pişirilmiş kişisel yemeklere rastlanmaktadır. Bunların yanında, birçok restoran mutfakları yeni geliştirdikleri tatlarla birlikte düşük yağlı ve sodyumlu yemekleri de tüketiciye sunmaya başlamışlardır. Sonuç. Yeni bir beslenme stili.
Süpermarketler bile, tüketicilerine sundukları meskende yemek için dışardan alın formundaki hizmetleriyle beslenme servisi sistemleri içine girmeye başlamışlardır. Bunun dışında, beslenme servisi sistemleri içinde havayolları, mektepler, hastaneler, fabrikalar, tatil köyleri, sportif ve kültürel tertipler, meskene teslim edilen yemekler, para ile satış yapan otomatik makinelerde mekan almaktadır.
Yemeklerinizi çoğunlukla nerelerde ve ne sıklıkla yersiniz? Cevabınız ne olursa olsun, konut dışında yediğiniz durumlarda günlük besin alımınız etiketlenecektir.
HANE DIŞINDA YEMENİN SAĞLIKLI YOLU
Hane dışında yemek, gereksiz para harcamanızın yanı sıra ziyade ölçülerde kalori, yağ ve sodyum almanıza ve gereksiniminiz olan sair besin öğelerini de daha az seviyede tüketmenize neden olur. Bu yüzden, dışarıda yemeği planladığınız devirlerde biraz daha dikkatli hareket etmeniz gerekir. Böylelikle hem keyifli hem de besleyici bir öğün tüketebilirsiniz.
RESTORANDA YİYENLER İÇİN TEKLIFLER
Dışarıda çok nadir olarak yediğiniz krema soslu bir pasta, olağan nizamlı yeme planınızı bozacak diye endişelenmeyin. Kendinizi hatalı hissetmeniz için rastgele bir neden yok. Mütemadi dışarıda yiyorsanız, temkinli olmanız gerekmektedir. Yemek yediğiniz konum neresi olursa olsun, hanede uyguladığınız düzgün beslenme halinin çok ziyade dışına çıkmanıza gerek olmayabilir, yalnızca seçimlerinizde dikkatli olun.
EVVELDEN PLANLAMA
Restorana gitmeden evvel plan yapın. Böylelikle, günüzü çokça kalori ve yağ almadan geçirebilirsiniz.
HAREKET PLANINIZI YAPIN
Öğlen yemeğinizi çokça yediyseniz, hafifi bir akşam yemeği planlayabilirsiniz yahut yemek sonrası tatlı alanına taze meyve ısmarlayabilirsiniz. Sipariş verirken, planınıza bağlı kalın. Mönüdeki seçeneklerin tesirinde kalmadan yaptığınız plan dorusunda besinleri ve tüketeceğiniz ölçüleri seçin ve ısmarlayın.
Seçiminizi gün boyunca tüketeceğiniz besinleri de düşünerek yapın. Restoranda daha kalorili ve yağlı bir yemek tüketeceğinizi biliyorsanız, sair öğünlerde daha az kalorili yahut yağlı besinleri tüketin.
Restoranda yiyeceğiniz istikrarlı bir akşam öğünü için kahvaltı yahut öğlen yemeğini atlamaktan kaçının. Bu türlü bir strateji umumide tam zıddı tarafta işlemektedir. Çok aç olduğunuz vakit restoranda mönülerin çekiciliğine kapılmanız daha kolay olur.
RESTORAN SEÇİMİNİZDE DİKKATLİ OLUN
Seçiminiz daha sağlıklı yemek siparişi verme yeteneğinizi etkileyebilir.
Çeşitli mönü seçenekleri olan restoranların müşterisi olun. Bu, seçiminizde çeşitlilik sağlar. Böylelikle, kalori, yağ ve sodyum ölçülerini isteğinize nazaran denetimli bir formda ısmarlayabileceğiniz yemekler hazırlatabilirsiniz.
Çeşitlilik için etnik yiyecekleri deneyebilirsiniz. Sıklıkla tercih edilen etnik yemekler çin, İtalyan ve Meksika mutfağına ilişkin olanlardır. Seçme şansnız varsa, çeşitli memleketlerde has yemekleri deneyebilirsiniz.
MÖNÜ LISANINI ANLAMAYA ÇALIŞIN
Primevera, bearnaise, scalloped, tüm bu mönü tabirleri ne meal tabir ediyor.? Münhasıran alacağınız kaloriler, yağ ve vesair besin öğelerinin ölçülerini denetim altında tutmanız gerekiyorsa, restoran mönülerindeki tabirleri ve pişirme biçimlerini bilmeniz, siparişinizde kolaylık sağlayacaktır.
Buharda pişirilmiş sebzeler yahut ızgara tavuk üzere kolay hazırlanan yemekleri tercih edin. Umumide, kolay hazırlanabilen yemekler daha az yağlı ve kalorilidir.
Az yağlı ile hazırlanan yemekleri tercih edin.
Mönü lisanını tekrar gözden geçirin. Günümüzde, mönülerdeki yağsız ve light tabirleri daha dikkatli bir formda kullanılmaya başlanmıştır. Bu mönüde belirtilen özelliğin yemekle tamamıyla birebir olduğu manasına gelmektedir.
BİLDİĞİNİZ ÜZERE YAPIN
Mönüye ait sorularınızda hususî isteklerinizde ısrarcı ve gerçekçi olun. Tüketici istekleri ve memnuniyeti restoranlar için çok değerlidir ve gerekli ihtarları dikkate almak zorundadırlar.
Mönüdeki yemeğin tarifi zayıfsa yahut bilmediğiniz bir yemekse, hazırlanış biçimini ve içindekileri tek tek sorun. Aşağıda kimi sorun örneklerini bulabilirsiniz.
• sebzeler tarladan mı yoksa seradan mı geliyor? Salamura mı? Tereyağı yahut margarin katılmış mı?
• Balık ızgara yahut kızartılmış mı? Hangi yağ ile pişirilmiş ?
• Sos nasıl hazırlandı?
• Sosu yemekten başka olarak getirebilir misiniz?
• Sosun içinde krema var mı?
• Kızarmış patates noktasına fırınlanmış patates yahut salata alabilir miyim?
Birden fazla restoran müşterisi için sos içerikleri bir bilinmeyendir. Örmeğin bearnaise sosu ile bolonez sosu arasındaki fark nedir? Hangisinin yağ içeriği düşüktür?
PORSİYON BÜYÜKLÜKLERİ
Büyük porsiyonlar restoran servisinin kalitesini gösteren bir faktör olarak algılanmaktadır. Örneğin, 120- 180 lık et ,tavuk yahut balık tabağı ehil olacaktır. Mahsusen gün boyunca ehliyetli nispette et öbeğinden besin tükettiyseniz.mönüde seçme bahtınız varsa 360 gr bir biftek yahut 180 gr fileminyum üzere seçenekler varsa daha az güç ve yağ alıp, daha az hesap ödemek için küçük olan porsiyonu seçin.
Servis edilen porsiyon size büyük görünüyorsa, size büyük görünüyorsa, yarısını vermelerini isteyebilirsiniz yahut yemek arkadaşınız ile paylaşabilirsiniz.
Mönüde gereksiniminizi karşılayacak yemek bulamıyorsanız? Mönü dışında bir yemek sipariş verebilme seçeğinizi sorun. Yağ alımınıza dikkat ediyorsanız, ızgara balık yahut tavuk göğsü yahut tatlı olarak taze meyve yahut az yağlı süt sipariş edebilirsiniz.
Hanede olduğu üzere dışarıda yediğiniz durumlarda da çeşitliliğe dikkat edin. Alakart siparişi veriyorsanız, besin piramidi içindeki besin kümelerinden birisini içermesine dikkat edin. Alakart, her bir yemeğin munfasıl ayrı sipariş edildiği ve fiyatlandırıldığı mealini taşımaktadır.