Şerbetli tatlıların vazgeçilmezi olup bayramlarda klasikleşen enfes çıtır baklavalar, bayramı bayram dedirten en hoş ikramlıklardandır. Fıstıklı, sütlü ya da bol iri cevizli baklavaların çıtırlığını dışarıdakileri aratmadan hanenizde kendinizde yapabilirsiniz. İşte lezzetiyle gönülleri fetheden bol ve iri cevizli enfes çıtır baklava tanımı...
Bayram sofralarının olmazsa olmaz tatlısı olup, gönülleri fetheden nefis baklava çeşitleri misafirlere ikram etmek için en hoş seçenektir. Açılması biraz zahmetli olan baklava yufkası bayram öncesinde tamamlandığı vakit arkaya yalnızca afiyetle yemesi kalıyor. Bilhassa de ayranla bir arada ya da diğer bir meşrubatla tüketildiği hengam damakların vazgeçilmez bir lezzet haline gelen cevizli baklavanın imalatını sizler için derledik. Ağza alındığı devir içerisindeki bol ceviziyle dağılan çıtır baklavanın en pratik ve lezzetli halini sizde konutunuzda yapabilirsiniz. İşte dışarıdakileri aratmayan enfes cevizli baklava tarifi!
GEREÇLER
Hamuru için
2 tane yumurta
1,5 çay bardağı süt
1 çay bardağı ayçiçek yağı
4 yemek kaşığı eritilmiş tereyağı
1/3 su bardağı su
3,5 - 4 su bardağı un
Şerbeti için
3,5 su bardağı su
3 su bardağı toz şeker
1/4 adet limon suyu
İçi için
300 gr. ceviz içi
Açmak için
1 su bardağı nişasta
Araları için
250 gr. eritilmiş tereyağı
YAPILIŞI
Unu için:
Un dışındaki hamurun tüm materyallerini derin bir kabın içerisine alın.
Üzerine un ek ederek yavaş yavaş yoğurmaya başlayın. Ele yapışmayan, kulak göğsü kıvamında bir hamur elde edene kadar yoğurun. Eksik kalırsa un ek edin.
Elde ettiğiniz hamuru nemli bir bezle örtün ve oda sıcaklığında dinlendirin.
HAMURUN HAZIRLANIŞI
Unun dışındaki tüm hamur gereçlerini derin bir kaba koyun.
Sonra un ekleyerek yavaş yavaş yoğurun. Kulak göğsü kıvamına gelince eksikse un ekleyin.
Hamurun üstünü nemli bir bezle örtün ve oda sıcaklığında dinlendirin
ŞERBETİN HAZIRLANIŞI
İçi derin bir tencereye toz şeker ve suyu dökün.
Şeker eriyince su fokurdamaya başlayana kadar karıştırın.
Kaynama işi bittikten sonra limon suyunu ekleyin ve biraz daha kaynattıktan sonra oda sıcaklığında soğutun.
BİRLEŞTİRME HALİ
Hamurdan ceviz büyüklüğünde 20 beze çıkarın. Bu bezelere nişasta serperek ince bir halde açın.
Tepsiyi yağlayıp yufkaları koyun. Birinci 10 yufkayı tabanına, geçmişe kalanları ise üstüne ayırın.
Kat aralarına eritilmiş tereyağı sürün. Orta katında iken cevizleri ekleyin.
Katları çıktıktan sonra bıçak ile biçim verin ve tereyağını üzerinde dolaştırın.
Isısı 180 aşama olan fırında yarım saat pişirin.
Akabinde şerbeti üzerinde dolaştırın. Baklava, şerbetini çekince tüketebilirsiniz.
Afiyet olsun...