iltasyazilim
FD Üye
Çarşaf Böreği Tarifi
Çarşaf Böreği Nasıl Yapılır
Malzemeler
1 su bardağı ılıklaştırılmış süt 1 akarsu bardağı ılık su 2 yemek yemek kaşığı zeytin yağ 1 paket kuru maya 2 çay kaşığı tuz 1 tatlı kaşığı şeker 4 su bardağı un Yağlamak için; 1 akarsu bardağı zeytin yağ 50 gram kadar eritilmiş tere yağ
Üzeri için araç gereç; bir iki yemek kaşığı zeytin yağ ve 1 adet yumurtanın sarısı
İçi için malzeme; peynir ya da otlu bir karşım kullanabilirsiniz
Yapılışı:
Bir kâsenin içine kuru maya, toz şeker, 1 nehir bardağı ılık suyu koyun ve kuru mayayı eritin
Arkasından bu karışımı derin bir yoğurma kabının içine dökün ve içine ılık sütü, zeytinyağını ve tuzu ek edip gitgide un ekleyerek 15 dakika dek yoğurun
Yoğurduğunuz çarşaf böreği hamurunu 8 parçaya bölün ve 15 dakika dinlenmek üzere üzerleri temiz havlu ile örtülü olacak şekilde kenara kaldırın
15 dakika daha sonra her bir hamur parçasını pasta tabağı büyüklüğünde olacak şekilde açın ve üzerlerine yağ döküp elinizle yağı yayın
8 bezeyi de bu şekilde açıp yağladıktan sonradan hepsini tekrar tekrar koyun ve elinizle ters çevirip birincil yağladığınız bezeyi üste gelecek şekilde koyun
Ardındaki mutfak tezgâhını unlayıp en üstteki bezeyi alın ve açmaya başlayın
Elinizle aldığınızda yırtılmayacak dek olunca bırakın ve yere temiz bir çarşaf ya da sofra bezi serin
Eksik açtığınız birincil bezeyi çarşafın üzerine koyun ve elinizle çekiştirerek bezeyi fidan gibi olacak şekilde yırtmadan açın
İçine hazırladığınız harcı dökün ve çarşafın bir ucundan iki elinizle tutup havaya kaldırarak yufkanızı rulo şeklinde dolanarak sarılmasını sağlayın
Bu şekilde kalan 7 yufkayı da sarın
Arkasında sarılmış olan 8 yufkayı dairesel bir fırın tepsisine birbirinin etrafına dolayarak yerleştirin
Üstüne bir miktar yağ sürüp en son olarak da yumurta sarısı sürün ve önceden ısıtılmış 180 derecelik fırına sürüp sıradan 3035 dakika pişirin
Pişmiş olan çarşaf böreğini fırından çıkarıp ılıdığı zaman dilerseniz üçgen dilimler halinde kesip servis edin
Sağlık olsun *
Çarşaf Böreği Nasıl Yapılır
Malzemeler
1 su bardağı ılıklaştırılmış süt 1 akarsu bardağı ılık su 2 yemek yemek kaşığı zeytin yağ 1 paket kuru maya 2 çay kaşığı tuz 1 tatlı kaşığı şeker 4 su bardağı un Yağlamak için; 1 akarsu bardağı zeytin yağ 50 gram kadar eritilmiş tere yağ
Üzeri için araç gereç; bir iki yemek kaşığı zeytin yağ ve 1 adet yumurtanın sarısı
İçi için malzeme; peynir ya da otlu bir karşım kullanabilirsiniz
Yapılışı:
Bir kâsenin içine kuru maya, toz şeker, 1 nehir bardağı ılık suyu koyun ve kuru mayayı eritin
Arkasından bu karışımı derin bir yoğurma kabının içine dökün ve içine ılık sütü, zeytinyağını ve tuzu ek edip gitgide un ekleyerek 15 dakika dek yoğurun
Yoğurduğunuz çarşaf böreği hamurunu 8 parçaya bölün ve 15 dakika dinlenmek üzere üzerleri temiz havlu ile örtülü olacak şekilde kenara kaldırın
15 dakika daha sonra her bir hamur parçasını pasta tabağı büyüklüğünde olacak şekilde açın ve üzerlerine yağ döküp elinizle yağı yayın
8 bezeyi de bu şekilde açıp yağladıktan sonradan hepsini tekrar tekrar koyun ve elinizle ters çevirip birincil yağladığınız bezeyi üste gelecek şekilde koyun
Ardındaki mutfak tezgâhını unlayıp en üstteki bezeyi alın ve açmaya başlayın
Elinizle aldığınızda yırtılmayacak dek olunca bırakın ve yere temiz bir çarşaf ya da sofra bezi serin
Eksik açtığınız birincil bezeyi çarşafın üzerine koyun ve elinizle çekiştirerek bezeyi fidan gibi olacak şekilde yırtmadan açın
İçine hazırladığınız harcı dökün ve çarşafın bir ucundan iki elinizle tutup havaya kaldırarak yufkanızı rulo şeklinde dolanarak sarılmasını sağlayın
Bu şekilde kalan 7 yufkayı da sarın
Arkasında sarılmış olan 8 yufkayı dairesel bir fırın tepsisine birbirinin etrafına dolayarak yerleştirin
Üstüne bir miktar yağ sürüp en son olarak da yumurta sarısı sürün ve önceden ısıtılmış 180 derecelik fırına sürüp sıradan 3035 dakika pişirin
Pişmiş olan çarşaf böreğini fırından çıkarıp ılıdığı zaman dilerseniz üçgen dilimler halinde kesip servis edin
Sağlık olsun *