iltasyazilim
FD Üye
Yemeklerimizde sıklıkla kullandığımız ayrıca çeşitli aperatif ve garnitürlerimize tat vermesi için ya da kahvaltıda çemen olarak kullanılabilen salça evde yapılırsa çok daha doğal ve zararsız oluyor Organik domatesler ya da biberler ile yapılan salçanın vücuda birçok faydası bulunuyor üstelik hiç bir katkı maddesi içermeyen bu salçanın uzun süre bozulmadan ve ekşimeden saklanabilmesi mümkün oluyor Evde salça yapımı biraz zahmetli ve temizliği zor da olsa bugün ailesinin katkısız beslenmesini tercih eden tüm bayanlar kendi salçalarını kendileri yapıyorlar10 kg salçalık domatesten ise yaklaşık olarak 1 kg kadar bir salça çıkıyor Evde salça yapmak için gereken malzemeler ise şöyle;
Hazırlama: 10 dakika Pişirme: 50 dakika
Hazırlanış Aşamaları
Domatesler öncelikle gelişi güzel bir şekilde bölünür Daha sonra bu domatesler isteğe göre bir gün bekletilir ya da bekletilmeden bir süzgeçten el ile geçirilir Çekirdekleri ve kabukları domatesin etinden ayrılınca sulu domates püresi bir bez torba yardımıyla iyice süzülür Ancak burada iyice süzülmesine dikkat etmek gerekir çünkü iyice süzülmeyen domates suyunun koyulaşması çok vakit alır Süzülme tamamlandıktan sonra zeytinyağı ve tuz domates püresine ilave edilir ve kısık ateşte koyu bir kıvama gelinceye kadar kaynatılır Bu kaynatma işlemi sırasında etrafa çok sıçrayacağından yerlerin gazete ile kaplanması tavsiye edilir Salça koyulduktan sonra daha tatlı olması ve aroma kazanması için biraz margarin ve biraz şeker de isteğe göre eklenebilir Daha sonra salça sıcak ya da soğuk bir şekilde kavanozlara alınarak buz dolabında saklanır
Kaynak : superanneorg
Hazırlama: 10 dakika Pişirme: 50 dakika
Hazırlanış Aşamaları
Domatesler öncelikle gelişi güzel bir şekilde bölünür Daha sonra bu domatesler isteğe göre bir gün bekletilir ya da bekletilmeden bir süzgeçten el ile geçirilir Çekirdekleri ve kabukları domatesin etinden ayrılınca sulu domates püresi bir bez torba yardımıyla iyice süzülür Ancak burada iyice süzülmesine dikkat etmek gerekir çünkü iyice süzülmeyen domates suyunun koyulaşması çok vakit alır Süzülme tamamlandıktan sonra zeytinyağı ve tuz domates püresine ilave edilir ve kısık ateşte koyu bir kıvama gelinceye kadar kaynatılır Bu kaynatma işlemi sırasında etrafa çok sıçrayacağından yerlerin gazete ile kaplanması tavsiye edilir Salça koyulduktan sonra daha tatlı olması ve aroma kazanması için biraz margarin ve biraz şeker de isteğe göre eklenebilir Daha sonra salça sıcak ya da soğuk bir şekilde kavanozlara alınarak buz dolabında saklanır
Kaynak : superanneorg