Kahvaltıların vazgeçilmezi olan çikolataya adeta rakip olan enfes bir ezme tanımını sizlerle paylaşıyoruz. Münhasıran marketlerde pahalı fiyatlara satılan fındık ezmesi, sıcak ekmeğe sürüldüğünde damakları şölene çeviriyor. Kıvamıyla göz dolduran fındık ezmesinin hane imalatı tanımını denemek velev misiniz? Hem evlatlarınıza sağlıklı bir atıştırmalık hem de tatlı buhranlarını sağlıklı bir biçimde geçiştirmenin en ülkü yoludur. Gelin birlikte fındık ezmesinin tanımını hazırlayalım...
Fındık, devletimizin bilhassa Karadeniz başta olmak üzere öteki ortamlarında de yetişebilen bir bitkisidir. Bu yüzden Türkiye coğrafi konumu sayesinde fındık yetiştiriciliğinde başkan devlet konumundadır. Küçük boyutu olmasına rağmen Sağlık Bakanlığı tarafından günde bir avuç tüketimi önerilen kanserden cilt hoşluğuna kadar çeşitli yararları bulunuyor. Yüksek besin bedeline sahip olan fındığın; E, K, C vitaminleri, demir, selenyum, bakır, çinko, magnezyum mineralleri folik asit, protein ve lif bakımından nispeten varlıklı bir içeriği vardır. Sağlıklı beslenmek isteyenlerin ve diyet yapan kimselerin kesinlikle tüketmesi gereken fındık birçok tarife de lezzet katıyor. Kurabiyesinden tatlısına kadar farklı meydanlarda kullanılan fındık, ezme olarak da kahvaltı sofralarına geliyor. Fındık ezmesi hem tat olarak hem de kıvam olarak evlatların çok seveceği bir tanımdır. İçinde hiçbir ek unsuru bulunmayan hanenizde kolaylıkla yapabileceğiniz fıstık ezmesini denemek isterseniz bu tanımı uygulayabilirsiniz.
FINDIK EZMESİ TANIMI:
MATERYALLER
200 gram çiğ yahut kavrulmuş fındık
5 yemek kaşığı şeker
Bir su bardağı likit yağ
YAPILIŞI
Fındıklar 180 aşama ısıtılmış fırında 10 dakika kadar kavurun.
Fırından çıkarılan fındıklar mutfak robotunda çekilir.
Fındıkların içine 5 yemek kaşığı şeker konulur.
İçine likit yağ da eklenerek uygunca karıştırılır.
Bu aşamada 2 yemek kaşığı kakao eklenir.
Kakaonun eklenmesinin akabinde tekrar robottan geçirilir ve kavanoza konulur.
Afiyet olsun...