iltasyazilim
FD Üye
Ev Yapımı Pidecikler Ve Döner Tarifi İçin Malzemeler
*440 gram ılık su
*720 gram un(4 tam dolu ve 1 iki parmak eksik dolu büyük çay bardağı)büyük çay bardağı ölçüsü 160 gr
*1 adet yaş maya
*4 yemek kaşığı sıvı yağ
*2 tatlı kaşığı tuz
*1 yemek kaşığı şeker
Üzerlerine sürmek için;
*Biraz süt
*Bir kaç damla sıvı yağ
Üzerlerine serpmek için ;
*Susam
Döner için:
*Tavuk göğsü
*Tuz, karabiber, kimyon, kekik ve hazır döner harcı (tam Türkçesini bilmiyorum Almancası Gyros Gewürz )
Sos için:
*Mayonez
*Süzme yoğurt
*Sarımsak
*Tuz
*Kuru maydonoz
Ev Yapımı Pidecikler Ve Döner Tarifi Yapılışı Ekmekler :
Maya 1 kaşık un ve şekerle ılık suda köpürene bekletilir Un elenir tuz karıştırılır ortasına havuz açılır ve mayalı su içine akıtılır ve 8 dakika iyice yoğrulur Yumuşak ama yapışkan oluyor hamurumuz üzerine un serpilir, top haline getirilir ve 30 dakika sıcak bir yerde mayalanmaya bırakılır Sonra hamur az unlu bir yere alınır biraz yoğrulur rulo haline getirilir ve bezelere bölünür Portakal büyüklüğünde olursa iyi olur (ben tartarak yaptım 150 gr aldım)Önce avuç içinde beze haline getirin sonra bezenin alt tarafı masa üstünde kalacak şekilde masa üstünde yuvarlanır Tepsiye dizilir ve 15 dakika dinlendirilir, sonra elle üstüne bastırılır ve yine 10 dakika dinlendirilir Fırın içinde bir kase sıcak suyla ısıtılır, pideciklerin üzerine süt yağ karışımı sürülür ve üzerine susam serpilir 230 derece alt üst ayarda 10 dakika pişirilir sonra telin üzerine alt taraf üste gelecek şekilde alınır ve üstü kapalı soğumaya bırakılır 5 dakika sonra bezi üzerinden alın pidecikleri geri çevirin Biraz hava alsın yine üstünü bezle kapatın( Bu işlemi bütün ekmeklerde yapılmalı, çünkü ekmekler sıcak olduğundan üstü bezle kapatınca, bezin altında buhar oluşuyor Telin altında oluşan suyu da hemen silin )
Döner eti:
Tavuk göğsü ufak ufak doğranır ve tüm baharatlar, zeytinyağı da eklenir iyice karıştırılır ve baharatlar iyice ete geçsin diye mümkün olduğu kadar bekletilir (bu işlem zamanınz varsa ilk olarak yapılır ve 12 saat buzdolabında bekletilir Pişirmeden 1020 dakika önce buzdolabından çıkartılır ve oda ısısı alması sağlanır )
Büyük bir tava ısıtılır bir iki damla zeytinyağı eklenir ve Et’ler içinde kavrulur (Et çoksa iki defada kavrulur)
Sos için:Tüm malzemeler çırpılarak iyice karıştırılır Sosu damak zevkinize, ölçülerini de ihtiyacınıza göre ayarlayın Tabi başka sos da olabilir)
Pidecikleri isterseniz grillin arasında ısıtabilirsiniz (ben yapmadım) Arasına istediğiniz gibi sos, salata, marul, domates, et Koyun ve afiyetle yiyin)
*440 gram ılık su
*720 gram un(4 tam dolu ve 1 iki parmak eksik dolu büyük çay bardağı)büyük çay bardağı ölçüsü 160 gr
*1 adet yaş maya
*4 yemek kaşığı sıvı yağ
*2 tatlı kaşığı tuz
*1 yemek kaşığı şeker
Üzerlerine sürmek için;
*Biraz süt
*Bir kaç damla sıvı yağ
Üzerlerine serpmek için ;
*Susam
Döner için:
*Tavuk göğsü
*Tuz, karabiber, kimyon, kekik ve hazır döner harcı (tam Türkçesini bilmiyorum Almancası Gyros Gewürz )
Sos için:
*Mayonez
*Süzme yoğurt
*Sarımsak
*Tuz
*Kuru maydonoz
Ev Yapımı Pidecikler Ve Döner Tarifi Yapılışı Ekmekler :
Maya 1 kaşık un ve şekerle ılık suda köpürene bekletilir Un elenir tuz karıştırılır ortasına havuz açılır ve mayalı su içine akıtılır ve 8 dakika iyice yoğrulur Yumuşak ama yapışkan oluyor hamurumuz üzerine un serpilir, top haline getirilir ve 30 dakika sıcak bir yerde mayalanmaya bırakılır Sonra hamur az unlu bir yere alınır biraz yoğrulur rulo haline getirilir ve bezelere bölünür Portakal büyüklüğünde olursa iyi olur (ben tartarak yaptım 150 gr aldım)Önce avuç içinde beze haline getirin sonra bezenin alt tarafı masa üstünde kalacak şekilde masa üstünde yuvarlanır Tepsiye dizilir ve 15 dakika dinlendirilir, sonra elle üstüne bastırılır ve yine 10 dakika dinlendirilir Fırın içinde bir kase sıcak suyla ısıtılır, pideciklerin üzerine süt yağ karışımı sürülür ve üzerine susam serpilir 230 derece alt üst ayarda 10 dakika pişirilir sonra telin üzerine alt taraf üste gelecek şekilde alınır ve üstü kapalı soğumaya bırakılır 5 dakika sonra bezi üzerinden alın pidecikleri geri çevirin Biraz hava alsın yine üstünü bezle kapatın( Bu işlemi bütün ekmeklerde yapılmalı, çünkü ekmekler sıcak olduğundan üstü bezle kapatınca, bezin altında buhar oluşuyor Telin altında oluşan suyu da hemen silin )
Döner eti:
Tavuk göğsü ufak ufak doğranır ve tüm baharatlar, zeytinyağı da eklenir iyice karıştırılır ve baharatlar iyice ete geçsin diye mümkün olduğu kadar bekletilir (bu işlem zamanınz varsa ilk olarak yapılır ve 12 saat buzdolabında bekletilir Pişirmeden 1020 dakika önce buzdolabından çıkartılır ve oda ısısı alması sağlanır )
Büyük bir tava ısıtılır bir iki damla zeytinyağı eklenir ve Et’ler içinde kavrulur (Et çoksa iki defada kavrulur)
Sos için:Tüm malzemeler çırpılarak iyice karıştırılır Sosu damak zevkinize, ölçülerini de ihtiyacınıza göre ayarlayın Tabi başka sos da olabilir)
Pidecikleri isterseniz grillin arasında ısıtabilirsiniz (ben yapmadım) Arasına istediğiniz gibi sos, salata, marul, domates, et Koyun ve afiyetle yiyin)