Karadeniz mutfağının en sevilen lezzetlerinden olan fasulye tavalısını meskeninizde yapmak velev misiniz? Fasulye ve soğanın kavrulması sonucu oluşan hem çay saatlerinde hem de akşam yemeklerinde afiyetle yiyebileceğiniz bu tanım vazgeçilmeziniz olacak.
İsterseniz fasulye turşusundan isterseniz olağan fasulyelerin şıkça kavrulmuş soğanlarla birleşmesiyle yapılan fasulye tavalısının tanımını sizlerin beğenisine sunuyoruz. Ekseriyetle Karadeniz Nahiyesi'nde Rize ve Ordu'da yapılan fasulye tavalısı odun ateşinde ya da sobanın üzerindeki ateşinde yapılıyor. Yapılışı kolay ve kısa vadede pişen bu yemeği; mahsusen çay yekuna sonrasında mısır ekmeği, salatalık, ayran ya da çay ile birlikte tüketiliyor. Günümüzde yöresel yemekler yapan pek çok restorantta ve hanelerde salata tipi olarak ta sofraya konulmaktadır. Karadeniz mutfağından gelen bu lezzeti sofralarınıza taşımak için tanımımızı deneyebilirsiniz.
FASULYE TAVALISI TANIMI:
GEREÇLER
1 kilo ayşe hatun fasulye
5 adet kuru soğan
10 diş sarımsak
4 adet acı sivribiber
Tuz
Acı pul biber
2 adet kesme şeker
Zeytinyağı
YAPILIŞI
Fasulyeleri temizledikten sonra tencerede suyun içinde haşlayın.
Fasulyeler tam olarak haşlanmadan yani bir ölçü diri kalmasını sağlayarak tencerenin içinde alın ve süzdürün.
Zeytinyağını tencerenin içine koyuyoruz ve soğan ile sarımsakları ince ince doğrayarak kavuruyoruz. Karışımın içine acı biberi de ekleyerek kavurmaya devam ediyoruz.
Son olarak tencereye haşladığımız fasulyeleri koyarak kavuruyoruz.
Fasulyeler külliyen kavrulana kadar bu sürece devam ediyoruz.
Âlâ kavrulan fasulyeleri servis tabağına alarak üzerine al biber ek edip servis edelim.
Afiyet olsun...