iltasyazilim
FD Üye
Hellim Peyniri yapımı
Hellim peyniri nasıl yapılır
Hellim peyniri ham inek, koyun ya da keçi sütüyle yapılır Kullanılacak süt taze sağılmış; az önce asitliği yükselmemiş olmalı Pastörize edilmemiş taze süt 37 dereceye kadar ısıtın Biraz soğuduktan daha sonra 30 derecede mayalayın Pıhtılaşıncaya dek bekletin sonra peynir elle didikleyerek parçalara bölün
Büyük bir tencereye alıp, tencereyi ocağa koyun; fazla kısık ateşte elinizle ortaya dürüst tek top yapmaya başlayarak toplayın (peynir apaçık tek bir tutam halinde, hamur gibi bütünleşmiş olmalı)
Fazla ince delinmiş süzgece koyun; elle üstten bastırarak suyunu süzün: peynir azıcık daha sertleşecek
Tencerenin altını azıcık daha açın; içindeki peynir ısınınca hamur parçacıklarına elinizle şekil verip, kesip, her yerde ocağa alın: peynir henüz sıcak olduğundan elle zahmetsizce sıkışıp, şekil verilebilir durumdadır Peyniri kendi peyniraltı suyunda kaynama noktasında (95 derece civarı) 8090 dakika haşlayın Hellimler yüzeye çıkınca pişme hazır demektir Üste çıkan peynir kalıplarını alın ve elle hafif bir baskıdan geçirin, yüzeylerini tuzlayın Tuzlanmış kalıpları ikiye katlayın ve sularının iyice süzülmesi için 3040 dakika bekletin daha sonra küpte veya tenekede salamuraya atın *
Hellim peyniri nasıl yapılır
Hellim peyniri ham inek, koyun ya da keçi sütüyle yapılır Kullanılacak süt taze sağılmış; az önce asitliği yükselmemiş olmalı Pastörize edilmemiş taze süt 37 dereceye kadar ısıtın Biraz soğuduktan daha sonra 30 derecede mayalayın Pıhtılaşıncaya dek bekletin sonra peynir elle didikleyerek parçalara bölün
Büyük bir tencereye alıp, tencereyi ocağa koyun; fazla kısık ateşte elinizle ortaya dürüst tek top yapmaya başlayarak toplayın (peynir apaçık tek bir tutam halinde, hamur gibi bütünleşmiş olmalı)
Fazla ince delinmiş süzgece koyun; elle üstten bastırarak suyunu süzün: peynir azıcık daha sertleşecek
Tencerenin altını azıcık daha açın; içindeki peynir ısınınca hamur parçacıklarına elinizle şekil verip, kesip, her yerde ocağa alın: peynir henüz sıcak olduğundan elle zahmetsizce sıkışıp, şekil verilebilir durumdadır Peyniri kendi peyniraltı suyunda kaynama noktasında (95 derece civarı) 8090 dakika haşlayın Hellimler yüzeye çıkınca pişme hazır demektir Üste çıkan peynir kalıplarını alın ve elle hafif bir baskıdan geçirin, yüzeylerini tuzlayın Tuzlanmış kalıpları ikiye katlayın ve sularının iyice süzülmesi için 3040 dakika bekletin daha sonra küpte veya tenekede salamuraya atın *