Şark Anadolu kültüründe sofralardan eksik olmayan mumbar herkes tarafından merak edilir. Ekseriyetle kokusu nedeniyle herkes tarafından çok sevilmese de düşkünleri vardır. Mumbarı hanenizde pişirmek istiyorsanız hazırladığımız tarife göz atabilirsiniz.
Mumbar, birtakım kesimlere nazaran ismi bumbar olarak bilinen bir yemek ismidir. Koyunun kalın bağırsaklarının iç harç ile doldurulmasıyla yapılan mumbar, ülkemizin Güneydoğu Anadolu Nahiyesi vilayetlerinin büyük çoğunluğu ve Şark Anadolu Yeri'nin birtakım vilayetlerinde yapılmaktadır. Bir dolma çeşidi olan mumbar, sakatat denildiğinde birinci akla gelen lezzetlerdendir. Adana'da sıkça tüketilen ve Adana'nın yöresel nitelikteki yiyeceğidir. Evet,evde mumbar dolması nasıl yapılır? Gelin birlikte inceleyelim:
MUMBAR DOLMASI TANIMI:
MATERYALLER
4 bağ mumbar
4 su bardağı bulgur
500 gram alışılagelmiş kıyma
2 yemek kaşığı domates salçası
2 yemek kaşığı biber salçası
2 orta uzunluk ince doğranmış kuru soğan
8 diş ince doğranmış kuru sarımsak
Karabiber, tuz,
2 yemek kaşığı pul biber
YAPILIŞI
Bol suyun içerisinde yıkanmış ve temizlenmiş mumbarları derin bir kasenin içerisine limon tuzu koyarak bekletin. Daha sonra ovarak yıkayın.
İçerisinden bol su geçirdiğiniz mumbarları kenara alarak iç harcı hazırlayabilirsiniz.
İçerisine kolay bir biçimde iç harcı koymak için oyacak kullanabilirsiniz. İç harcı külliyen doldurma sürecini tamamlayın ve tencereye yerleştirin.
Hazırlanan mumbarın üzerine az geçecek halde kaynar su ve tuz ekleyip 1,5 saat pişmeye bırakın.
Piştiğinden emin olduğunuz mumbarların suyunu süzün. Tencerenin ağzını kapatıp yaklaşık yarım saat dinlendirin.
Tavada tereyağını kızartın. Mumbarı yiyeceğiniz vakit üzerine dökerek servis edebilirsiniz.
Afiyet olsun...