iltasyazilim
FD Üye
Herkesin aklındaki bir soru evde nargile yapılabilirmi ve bunun için neler gereklidir Öncelikle nargile sigara gibi ihtiyaç aracı değildir bunu bilmenizde yarar var Nargile sohbet, muhabete yardımcı olan bir araçtır Bu sebeple evde yalnız başınıza içmenin pek anlamı yoktur Bu konumuzda sizlere, misafirleriniz geldiğinde güzel bir nargile içmelerini sağlayacak tüyoları anlatacağım
Nargile Seçimi : En önemli husustur Küçük bir nargile ile başlamak sizi tatmin etmeyecektir Haliyle çıkan duman az olacaktır Bu sebepten nargilenizi alırken zevkinize ve maddi durumunuza bağlı seçim yapmanız gereklidir En çok kullanılan (özellikle cafelerde) kahveci tipi dediğimiz nargilelerdir Bu tip nargilelerin belli başlı ortak özellikleri vardır
Ser (orta kısım) : İyi bir nargilenin ser kısmı dökümden olmalıdır Dökümden olması oksitlenme yapmayacağından size uzun süre keyifli içimler yaşatacaktır Nargile alırken ser (orta bölüm) kısmı bakır olanları kesinlikle tercih etmeyin 23 kez güzel bir şekilde içer 4 kez kullanımda ciğerlerinize pas gibi maddeler çekersiniz
Marpuç : İyi bir kahveci tipi nargile setindeki marpuç mümkün olduğunca kalın olmalıdır Ve en ideali koyun derisinden yapılanıdır İnce ve kağıttan olanları tercih etmeyin
Şişe : genelde klasik şişeler piyasada satılmaktadır ve çoğu birbirine benzer şişeler çok büyük önem taşımaz ancak içine koyacağınız suyun seviyesi önemli olduğundan içi görünür bir şişe almanızda yarar var
Lüle : Önemli bir parçadır topraktan yapılır nargile malzemesi satan yerlerden bir kaç tane almanızı öneririm çünkü en ufak düşmede rahatlıkla kırılabilen bir parçadır Derin olanlarından alın, içerisine daha çok tütün alır Ve diğer bir noktada alt delikleri geniş olsun dumanı daha iyi iletmesi bakımından önemlidir
Köz : Nargile keyifinin dinamo taşlarındandır Malzeme satan yerlerden alın silindir biçimindedir Nargilenizde normal mangal kömürü sakın kullanmayın Normal kömürlerde gaz oranı yüksektir bu sebeple nargilenin tadı kolaylıkla değişebilir ve içilmez hala gelir
Tütün : Tamamen aroma zevkinize kalmış ama kaliteli tütün alın bazı yerlerde sahte ürünleri dahi olabiliyor dikkat edin ve güvendiğiniz satıcıdan alın
Baca ve Tepsi : baca ve tepsi mutlaka kullanın özellikle evde közün lüle üzerinden düşmesini engeller Ben dikkat ederim düşürmem demeyin o köz mutlaka evin bir yerine düşüyor ve bilindiği gibi ateş düştüğü yeri yakar
Keyife keder özel sipsi ve maşa alabilirsiniz
Şimdi geçelim işin püf noktalarına
1 İyi bir nargile içimi için iyi temizlenmiş bir nargile gereklidir Ser kısmını piyasada satılan ince fırçalayla temizleyin ve içinden defalarca su geçirin (Banyolarda mümkündür) Şişeyi temizlerken; gazete kağıtlarını ince ince kırpıp içine bırakın az biraz su koyun ve çalkayın suyu dökerken gazete kağıtları çıkacaktır Bu işlemi 12 haftada bir tekrarlayın ki şişenin içi sararmasın Lüleyi her defa yıkayın ve kurulayın
2 Nargilenin size çok duman vermesini istiyorsanız, iyi bir hava yalıtımı yapmanız gerekir Bunun için piyasada bez bantlar satılır ister bez bantla isterseniz kendiniz bez ile paçavra yaparak bu işlemi yapabilirsiniz Genelde evde nargile yapanlar çok duman alamamaktan şikayetçidir Çoğu hava yalıtımı yapmadığından kaynaklanır Bez sarmanız gereken parçalar ser ile şişe arası (genellikle duman bu bölümden sızar) lüle ile ser bağlantısı marpucun ucu ile ser bağlantısıdır Nargilenizi içmeye başladıktan sonra şişe içerisinde serin ucunu dumandan görmüyorsanız başarmışsınız demektir ve diğer bir kontrol ; şişe içinde duman varken nefesinizi marpuçtan verin ve nargilenize bakın dumanın sadece lüle üstünden çıkması gereklidir
3 Tütünün lüleye yerleşimi çok önemlidir Yine herkesin yaptığı hata tütünü lüleye sıkıştırmaktır Tütünü lüleye tıkmayın bastırmayın sadece hafifçe bırakın (serpiştirin) ve tamamen doldurmayın ne kadar çok tütün koyarsanız o kadar güzel tat vermez ! Üzerine folyo kapatın ve çok fazla delik delmeyin belirli ölçülerde delik delin örnek olması açısından delmeye ortadan başlayın ve bir + şekli yapın daha sonra araları delerek * görüntüsü verin yıldız görüntüsü verirseniz çok delik olmayacaktır ve lüle istenen biçimde olacaktır
4 Közün iyice yanmasını ve oturmasını bekleyin bazı yerleri siyah kalmış kömürü lüle üzerine koymayın eğer koyarsanız nargilenin aroması yerine közün tadını alırsınız Közü lülenin kenarlarına küçük parçalar halinde koyun Bu şekilde tütünün tıkanmasını ve yanmasını geciktirirsiniz tabikii bir zaman sonra yanacak tütün ve tıkanacaktır Boğanızın yanmaya başlayınca üzerindeki ateşleri tepsiye alın ve nargileyi soğutun yani bekletin beklemiyim içeyim derseniz maşa ile lüleyi yerinden çıkarıp altından üfleyebilirsiniz
evet umarım güzel bir şekilde anlatım yapmışımdır Herkese keyifli içimler dilerim Kesinlikle bu yazımdan sonra cafeler küsmesin herkes bilir ki cafelerin yeri ayrıdır Sonuçta köz bittikçe birinin servis etmesi sohbeti, muhabbeti böyle bir ortamı evinizde yakalamanızın imkanı yoktur En kısa zamanda anlatmımı resimlendireceğim ama bana biraz zaman tanıyın
Saygılar sevgiler
Lippincoat
Yazan ve hazırlayan : Lippincoat (Alıntı tabikii yapın ancak lütfen bu bölümüde alın)
Nargile Seçimi : En önemli husustur Küçük bir nargile ile başlamak sizi tatmin etmeyecektir Haliyle çıkan duman az olacaktır Bu sebepten nargilenizi alırken zevkinize ve maddi durumunuza bağlı seçim yapmanız gereklidir En çok kullanılan (özellikle cafelerde) kahveci tipi dediğimiz nargilelerdir Bu tip nargilelerin belli başlı ortak özellikleri vardır
Ser (orta kısım) : İyi bir nargilenin ser kısmı dökümden olmalıdır Dökümden olması oksitlenme yapmayacağından size uzun süre keyifli içimler yaşatacaktır Nargile alırken ser (orta bölüm) kısmı bakır olanları kesinlikle tercih etmeyin 23 kez güzel bir şekilde içer 4 kez kullanımda ciğerlerinize pas gibi maddeler çekersiniz
Marpuç : İyi bir kahveci tipi nargile setindeki marpuç mümkün olduğunca kalın olmalıdır Ve en ideali koyun derisinden yapılanıdır İnce ve kağıttan olanları tercih etmeyin
Şişe : genelde klasik şişeler piyasada satılmaktadır ve çoğu birbirine benzer şişeler çok büyük önem taşımaz ancak içine koyacağınız suyun seviyesi önemli olduğundan içi görünür bir şişe almanızda yarar var
Lüle : Önemli bir parçadır topraktan yapılır nargile malzemesi satan yerlerden bir kaç tane almanızı öneririm çünkü en ufak düşmede rahatlıkla kırılabilen bir parçadır Derin olanlarından alın, içerisine daha çok tütün alır Ve diğer bir noktada alt delikleri geniş olsun dumanı daha iyi iletmesi bakımından önemlidir
Köz : Nargile keyifinin dinamo taşlarındandır Malzeme satan yerlerden alın silindir biçimindedir Nargilenizde normal mangal kömürü sakın kullanmayın Normal kömürlerde gaz oranı yüksektir bu sebeple nargilenin tadı kolaylıkla değişebilir ve içilmez hala gelir
Tütün : Tamamen aroma zevkinize kalmış ama kaliteli tütün alın bazı yerlerde sahte ürünleri dahi olabiliyor dikkat edin ve güvendiğiniz satıcıdan alın
Baca ve Tepsi : baca ve tepsi mutlaka kullanın özellikle evde közün lüle üzerinden düşmesini engeller Ben dikkat ederim düşürmem demeyin o köz mutlaka evin bir yerine düşüyor ve bilindiği gibi ateş düştüğü yeri yakar
Keyife keder özel sipsi ve maşa alabilirsiniz
Şimdi geçelim işin püf noktalarına
1 İyi bir nargile içimi için iyi temizlenmiş bir nargile gereklidir Ser kısmını piyasada satılan ince fırçalayla temizleyin ve içinden defalarca su geçirin (Banyolarda mümkündür) Şişeyi temizlerken; gazete kağıtlarını ince ince kırpıp içine bırakın az biraz su koyun ve çalkayın suyu dökerken gazete kağıtları çıkacaktır Bu işlemi 12 haftada bir tekrarlayın ki şişenin içi sararmasın Lüleyi her defa yıkayın ve kurulayın
2 Nargilenin size çok duman vermesini istiyorsanız, iyi bir hava yalıtımı yapmanız gerekir Bunun için piyasada bez bantlar satılır ister bez bantla isterseniz kendiniz bez ile paçavra yaparak bu işlemi yapabilirsiniz Genelde evde nargile yapanlar çok duman alamamaktan şikayetçidir Çoğu hava yalıtımı yapmadığından kaynaklanır Bez sarmanız gereken parçalar ser ile şişe arası (genellikle duman bu bölümden sızar) lüle ile ser bağlantısı marpucun ucu ile ser bağlantısıdır Nargilenizi içmeye başladıktan sonra şişe içerisinde serin ucunu dumandan görmüyorsanız başarmışsınız demektir ve diğer bir kontrol ; şişe içinde duman varken nefesinizi marpuçtan verin ve nargilenize bakın dumanın sadece lüle üstünden çıkması gereklidir
3 Tütünün lüleye yerleşimi çok önemlidir Yine herkesin yaptığı hata tütünü lüleye sıkıştırmaktır Tütünü lüleye tıkmayın bastırmayın sadece hafifçe bırakın (serpiştirin) ve tamamen doldurmayın ne kadar çok tütün koyarsanız o kadar güzel tat vermez ! Üzerine folyo kapatın ve çok fazla delik delmeyin belirli ölçülerde delik delin örnek olması açısından delmeye ortadan başlayın ve bir + şekli yapın daha sonra araları delerek * görüntüsü verin yıldız görüntüsü verirseniz çok delik olmayacaktır ve lüle istenen biçimde olacaktır
4 Közün iyice yanmasını ve oturmasını bekleyin bazı yerleri siyah kalmış kömürü lüle üzerine koymayın eğer koyarsanız nargilenin aroması yerine közün tadını alırsınız Közü lülenin kenarlarına küçük parçalar halinde koyun Bu şekilde tütünün tıkanmasını ve yanmasını geciktirirsiniz tabikii bir zaman sonra yanacak tütün ve tıkanacaktır Boğanızın yanmaya başlayınca üzerindeki ateşleri tepsiye alın ve nargileyi soğutun yani bekletin beklemiyim içeyim derseniz maşa ile lüleyi yerinden çıkarıp altından üfleyebilirsiniz
evet umarım güzel bir şekilde anlatım yapmışımdır Herkese keyifli içimler dilerim Kesinlikle bu yazımdan sonra cafeler küsmesin herkes bilir ki cafelerin yeri ayrıdır Sonuçta köz bittikçe birinin servis etmesi sohbeti, muhabbeti böyle bir ortamı evinizde yakalamanızın imkanı yoktur En kısa zamanda anlatmımı resimlendireceğim ama bana biraz zaman tanıyın
Saygılar sevgiler
Lippincoat
Yazan ve hazırlayan : Lippincoat (Alıntı tabikii yapın ancak lütfen bu bölümüde alın)