Kışın sevdiklerinizle sohbet ederken sıcacık salep yudumlamaya ne dersiniz? Hem kış aylarının tadını çıkarmayı hem de sağlıklı olan salebi konutta pişirebilirsiniz. Ana sütü arttırmada yararları olan salep mis üzere kokusu ve üzerine eklenen tarçınla da lezzet buluyor. Pekala konutta salep nasıl yapılır?
Salep, Orchidaceae (orkideler) familyasından elde edilen tek kökü olan bitki cinsidir. Ülkemizde salep daha çok Burdur’un Bucak kazasında üretilir. Üretilen salebin %90’ı dondurma imalatında kullanılır. Klâsik bir Türk içeceği olan salep, 8.yy’da İslamiyet’in kabulü ve alkolün yasaklanması ile hayatımıza girdiği biliniyor. Osmanlı sarayında da padişah macunu gereçlerinden biri olan salep bitkisi İbn-i Sina’nın filozoflar macunu imalatı gereçleri arasında da kullanılırmış. Salep tozunun içerisinde nişasta gibisi glikomannan unsuru bulunur. Bu husus sütle buluştuğunda şişmeye başlar, hasebiyle sütün ağırlaşmasına neden olur ve salep kıvamına erişilir. Hazmı kolaylaştıran, mideye âlâ gelen, vücut direncini arttıran, teneffüs yolunu düzenleyen bir salep kış aylarının vazgeçilmezi olacaktır. Meskende salep imalatını merak edenler için bugünkü metnimizde ele aldık.
SALEP TANIMI:
GEREÇLER
4 su bardağı süt
Bir yemek kaşığı toz salep
Bir çay bardağı toz şeker
Bir tatlı kaşığı tarçın
YAPILIŞI
Sütü cezvenin içerisinde kaynatın. Akabinde içerisine toz salebi ekleyerek süratlice karıştırın.
Kıvam alan karışımın içerisine tarçın ve şekeri ekleyerek kısık ateşte karıştırmaya devam edin.
Kaynayan salebi üzerine çubuk tarçın koyarak servis edebilirsiniz.
Afiyet olsun...