Pek çok tatlıda kullanılan ve çok sevilen karameli hanede kendiniz yaparak kullanmak velev misiniz? Bilhassa Trileçe üzere tatlıları konutta yaparken muhtaçlığımız olan karamel yapmanın pratik tanımını sizlerle paylaşıyoruz. Enfes karamel nasıl yapıl yapılır? Tanımı bugünkü metnimizde...
Karamel, şekerin yavaşça ısıtılması sonucu eriyerek moleküllerinde ortaya çıkan değişiklik sonucu kahverengi bir renk alması ve şık bir lezzet kazanması yoluyla yapılan yiyecektir. Şekerin karamele dönüşmesi çoklukla 170 °C civarında olur.İçindeki unsurların birbiriyle nispetine bağlı olarak yumuşak ya da katı olabilir. Sert ya da yapışkan olabilir. Şekere eklenen glikoz topaklanmayı önler. Ayrıyeten ağırlaşmayı da glikoz sağlar. Tatlı olarak yenen karamelaya katılan süt hem tat verir, hem de şekerin yumuşak ve çiğnenebilir bir kıvam almasını sağlar. Türk mutfağındaki kimi tatlıların içerisine eklenen karameli hanede kendi ellerinizle pişirmeye ne dersiniz?
KONUTTA KARAMEL TANIMI:
GEREÇLER
1,5 su bardağı toz şeker
Yarım su bardağı su
2 yemek kaşığı tereyağı
Yarım paket likit krema
4 damla limon suyu
YAPILIŞI
Toz şeker, su ve taze sıkılmış limon suyunu bir tavanın içine alın ve ocağın üzerinde pişirmeye başlayın.
Şeker karamelize olmaya başladığında içine tereyağını katarak erimesini sağlayın.
Tereyağını erittikten sonra içine krema koyarak süratlice karıştırın.
Karamel, pişmeye başlayınca ocaktan alıp kullanmaya başlayabilirsiniz.
Afiyet olsun...