Sütlü tatlılar ortasında son yıllarda en çok tercih edilen ve ağızda dağılan kıvamıyla adeta kendine hayran bırakan trileçe tatlısının tanımını sizlerle paylaşıyoruz. Üretimi kolay olan enfes trileçeyi meskende pişirmek isteyenlere özel pratik tanımı haberimizin ayrıntılarından öğrenebilirsiniz.
HABERE İLİŞKİN GÖRÜNTÜ İÇİN TIKLAYIN
Balkan tatlısı olarak bilinen Trileçe tadıyla lisanlara destan oluyor. Hafif ve lezzetli bir tatlı olmasıyla ülkemizde oldukça yaygınlaşmış durumda olan bu tatlı, en çok karamelli trileçe tanımı tercih ediliyor ancak frambuaz, portakal, çikolata, Hindistan cevizi soslu trileçe tanımları de mevcuttur. Kağıt kalemi hazırladıysanız süper bir tatlının tanımını sizlerle paylaşıyoruz. Gereçleriyle en kolay trileçe tanımlarından biri olan bu tanımı çabucak denemek isteyeceksiniz. Yumuşacık süt soslu keki, üzerinin de hafif karamel ve krem şanti süslemesiyle bir sefer tadına bakanların çok beğeneceği trileçe meskende de basitçe yapabileceğiniz bir tatlı. Pekala trileçe nasıl yapılır?
- Trileçe tatlısı yapmanın en kıymetli püf noktası yumurta sarılarının ve beyazlarının başka farklı çırpılmasıdır. Yumurtanın beyazı sarısından farklı olarak çırpılmalı ve köpük köpük olmasına dikkat edilmelidir.
- Yumurta beyazları köpük haline geldikten sonra içerisine yumurta sarısı ek edilmelidir. Hamurun sönmemesi için yumurtaların içerisine un ve kabartma tozu konduktan sonra spatula ile çırpılması gerekir.
- Mikser kullanmadan alttan üste karıştırmak yeterli bir hamur elde etmenizi sağlayacaktır.
BALKANLARIN ENFES TATLISI KARAMELLİ TRİLEÇE:
Yeliz Erkılıç’tan pratik ve lezzetli Karamelli Trileçe tarifi…
Keki için;
5 yumurta
1 bardak şeker
1,5 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
sütlü şerbeti için:
3. 5 su bardağı süt
1 bardak toz şeker
1 paket toz krem şanti
kreması için;
1 paket toz krem şanti
1 bardak süt
karamel sosu için;
1 çay bardağı şeker
YAPILIŞI
FARKLI TRİLEÇE TANIMI:
MATERYALLER
5 adet yumurta
1 su bardağından 1 parmak eksik şeker
1,5 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
Sütlü sosu için;
3,5 su bardağı süt
3 yemek kaşığı toz şeker
200 gram sıvı krema
Karamel sosu için;
1 çay bardağı şeker
1 yemek kaşığı tereyağı
200 g sıvı krema
Üzeri için;
1 paket krem şanti
YAPILIŞI
Öncelikle krenşantiyi hazırlayarak işe başlayabilirsiniz. Karıştırma kabının içerisine yumurta ve toz şekeri alıp kıvama gelene kadar çırpın.
Kabın içerisine un, kabartma tozu ve vanilyayı ekleyip spatulayla alttan üste hakikat karıştırıp yağlı kağıt serili fırın kabına dökün.
180 derecelik fırında yarım saat kadar pişirin.
Bu sırada kekin sütlü karışımını ve karamelini hazırlayabilirsiniz.
Bir kapta süt, toz şeker ve sıvı kremayı çırpıp buzdolabında bekletin.
Karamelli sosu için, tavaya şekeri alıp orta ateşte daima karıştırarak erimesini sağlayın.
Açık bir renk alınca 1 yemek kaşığı tereyağını ekleyip eritin. Ardından sıvı kremayı da ekleyip sos kıvam alana kadar kısık ateşte kısa mühlet karıştırarak pişirin.
Pişen ve ılık hale gelen keki, ters çevirip yağlı kağıdı çıkarıp çatalla delikler açın.
Buzdolabında bekletilen sütlü sosu kekin üzerine dökün ve köpürtülmüş krem şantiden süslemek için biraz ayırıp kalanını kekin üzerine yayın.
Karamel sosu krem şantinin üzerine dökün.
5-6 saat dinlendirdikten sonra dilimleyerek servis edebilirsiniz.
Afiyet olsun...