Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Evde salatalık turşusu nasıl yapılır? Turşu yapmanın püf noktaları

Evde salatalık turşusu nasıl yapılır? Turşu yapmanın püf noktaları
0
97

morfeus

FD Üye
Katılım
Kas 12, 2021
Mesajlar
2
Etkileşim
4
Puan
38
Yaş
46
Konum
Rusya
F-D Coin
106
evde_salatalik_tursusu_nasil_yapilir_tursu_yapmanin_puf_noktalari_1567583211_4192.jpg

Kış hazırlıklarının büyük bir bölümü enfes turşulardan oluşuyor. Yemeklerin yanında aperatif olarak muhteşem olan turşuların arasında en çok sevilen salatalıktır. Marketlerden aldığımız salatalık turşusunu evde sadece 10 dakikada yapabileceğinizi biliyor muydunuz? Turşu yapmanın püf noktalarından salatalık turşusunun tarifine kadar birçok soruya cevap olan yazımızı mutlaka incelemelisiniz.

Turşu, sebze ve meyvelerin tuz ve sirke karışımı olan salamurada fermente edilmesi, yani bir tür mayalanması işlemine verilen isimdir. Genellikle yaz ve sonbahar dönemlerinde yetişen ürünlerden yapılan turşular kışın sebze ve meyvelerin yetişmediği zamanlarda yani kışın tüketebilmek için Anadolu'da çok sık kullanılan bir yöntemdir. Türk mutfak kültürümüzün ayrılmaz bir parçası olan turşunun sağlık açısından da önemli faydaları bulunmaktadır. Suyunun iştah açıcı özelliğine sahip olduğu bilinen turşunun, kanserden gribe, ülsere kadar ona yakın hastalığa karşı koruyucu olduğu uzmanlar tarafından açıklandı. Siz de evde kendi turşunuzu hazırlamak istiyorsanız mutlaka tarifimizi denemelisiniz.

VPQXq_1567585269_3427.PNG

EVDE SALATALIK TURŞUSU TARİFİ:

MALZEMELER

3 kilo taze tarla salatalığı yada kornişon salatalık
1 baş sarımsak
Yarım bağ maydanoz yada dereotu
2 su bardağı sirke
6 yemek kaşığı iri tuz
1 tatlı kaşığı limon tuzu
1 yemek kaşığı kadar nohut
Yaklaşık 8-9 bardak su



YRXfD_1567583867_5524.jpg

YAPILIŞI

Salatalıkları maydanozları güzelce yıkayın. Sarımsakları ayıklayıp kenara alın.

Daha sonra salatalıkların hepsini iğneyle bir kaç yerinden delin.

5 kiloluk bidonun içerisine salatalıkları nohutu ve limon tuzunu koyun.

En üste maydanozları ilave edip tuz, sirke ve suyu karıştırın.

Şişenin ağzına kadar suyla doldurup kapağı sıkıca kapatın.

Güneş görmeyen bir yerde 15 gün bekletin.

Daha sonra tüketebilirsiniz.

3ERyP_1567584251_9365.jpg

TURŞU YAPMANIN PÜF NOKTALARI

- Öncelikle turşu kurmak için kullanacağınız sebze ve meyveler taze, sert, diri olmalı. Ayrıca kabukları parlak görünümlü ve zedelenmemiş olmalı.

- Turşu yapımında iri taneli kaya tuzu kullanılmalı.

- İyi bir turşunun en önemli püf noktası tuz ayarının iyi olması gerekir. Eğer tuz az ise turşu yumuşak olur ve içerisinde zararlı bakteriler oluşur. Tuzu fazla olursa yemekte zorlanabilirsiniz.



2witP_1567583579_8122.jpg

- Tuşu için kesin bir tuz ölçüsü isterseniz, genel kural sebzeler %4-5 tuzlu suda ekşimeye bırakılmalı. Sebzelerin üzerine tuzlu su eklendiğinde tuzun bir kısmı sebzeye geçeceği için tuzlu sudaki tuz oranı azalır. Bu nedenle hazırlama aşamasında turşunun tuz oranı fazla olmalı. % 8 tuz oranı turşu için uygundur. Bunun için suyun her bir litresi için 80 gr kaya tuzu eritilir.

- Turşuya kullanacağınız su, kaynatılıp soğutulmuş içme suyu olmalı. 

- Sebze ve meyveler çok iyi yıkanmalı.

- Yıkanan sebze ya da meyvelere iğne ile birkaç yerinden batırırsanız, sebzelerin içine turşu suyu girecek ve turşular daha iri olacaktır. 

- Turşu kurarken cam kavanoz tercih edilmeli. Cam kavanoz yerine pet kavanozları da tercih edebilirsiniz.

CXnJ0_1567583643_5702.jpg

- Turşunuzun kısa sürede olmasını istiyorsanız fermantasyonu hızlandırmak için kavanozun dibine bir avuç nohut ekleyin.

- 5 litre tuzlu su için 1 şişe (500 ml) üzüm sirkesi kullanın. 

- 5 litre su için 1 çay bardağı toz şeker ekleyin. (isteğe bağlı)

- 5 litre su için 1,5 baş sarımsak kullanın.

- Turşu kurduğunuz kaba, sebzeleri sık yerleştirirseniz ve aralarına sarımsak koyarsanız görüntü ve tadı daha güzel olacaktır.

- Tuzlu suyu turşunun üzerine dökerken hava kabarcığı kalmamasına dikkat edin. Suyu döktükten sonra kavanozun ağzı 6-8 saat açık bekletilirse, sebzeler dibe çöker kavanozda hava boşaldığı için su seviyesi düşer. Kapağını kapatmadan bir miktar daha tuz ilave edin. 



02yDy_1567583675_6412.jpg

- Turşuya tane karabiber ya da taze defne yaprağı eklerseniz turşunuzda hoş bir aroma tadı olacaktır. 

- Turşunun en üst kısmına maydanoz, asma yaprağı ya da kereviz yaprağı koyarsanız, turşunun hava almasını engelleyecek ve güzel bir tat verecektir. 

- Kavanozun kapağını sıkıca kapatın daha sonra serin ve güneş görmeyen bir yerde her gün kavanozu sallayın. 1-2 hafta içinde turşunuz olacaktır.

2WPNg_1567583760_6949.jpg

- Turşuyu kavanozdan çıkarırken elinize eldiven takın ya da bir maşa yardımıyla turşularınızı çıkarın. 

- Turşuyu açtıktan sonra artık buzdolabında ağzı kapalı bir şekilde saklayın. 
 

Similar threads

Kış hazırlıklarının büyük bir bölümü enfes turşulardan oluşuyor. Yemeklerin yanında aperatif olarak muhteşem olan turşuların arasında en çok sevilen salatalıktır. Marketlerden aldığımız salatalık turşusunu evde sadece 10 dakikada yapabileceğinizi biliyor muydunuz? Turşu yapmanın püf...
Cevaplar
0
Görüntüleme
338
Kış hazırlıklarının büyük bir kısmı enfes turşulardan oluşuyor. Yemeklerin yanında aperatif olarak harika olan turşuların arasında en çok sevilen salatalıktır. Marketlerden aldığımız salatalık turşusunu hanede yalnızca 10 dakikada yapabileceğinizi biliyor muydunuz? Turşu yapmanın püf...
Cevaplar
0
Görüntüleme
157
Kış sofralarının vazgeçilmezi olan turşu çoğu sebze ve meyvelerin konulup, bekletilmesiyle elde edilen turşu, iştah açtığı ve özellikle ev yemeklerinin tadını tamamladığı için yüzyıllık bir gelenek halini gelmiştir. Küçük küçük turşu şeklinde olan kornişonlar daha çok salatalarda kullanılıyor...
Cevaplar
0
Görüntüleme
76
Kış sofraların vazgeçilmezi birbirinden lezzetli meyve ve sebzelerden yapılan turşular kurulma zamanı çoktan geldi. Tüm bakliyat içerikli yemeklerin yanında enfes lezzetiyle ahenk katan bir tat olan turşu, neredeyse her yemeğin yanına yakışıyor. En taze malzemelerle kurulması gereken turşu nasıl...
Cevaplar
0
Görüntüleme
106
Bu yazıya başlarken turşu ile birlikte keyifle yenebilecek yemeklerden bahsetmeye başlasak ya da dünyada yapılan turşu çeşitlerini saymaya kalksak emin olun başka bir şeyler anlatmak için sayfada yer kalmaz. Çünkü turşu, neredeyse medeniyetimizle aynı yaşta olan bir yemek eşlikçisidir. Yemek...
Cevaplar
0
Görüntüleme
86
858,500Konular
982,385Mesajlar
32,978Kullanıcılar
brk0079Son üye
Üst Alt