Salça ana yemeklerin vazgeçilmezi ve yemeğe lezzet veren enfes bir gereçtir. Şimdilerde hazır alınan salçalar sıhhatsiz ortamlarda yapıldığından ötürü vücuda yarardan çok zarar verir. Bu yüzden kendi salçanızı hanede basitçe yapabilirsiniz. Fakat salça yaparken dikkat edilmesi gerekenler ve püf noktalar vardır. Bugünkü metnimizde hem biber hem de domates salçasının imalatı, püf noktalarını tıpkı devranda salça nerede ve hangi koşullarda saklanmalı ele aldık.
Eylül ayının gelmesiyle bir arada kışlık prodüksiyonu da başladı. Pazarda elverişli fiyata olan sebzelerle yapılan kışlıkların arasında mahsusen domates büyük bir rol oynuyor. Şişe menemen, domates sosu, acuka ve daha birçok şeyin yapıldığı domatesle kendi salçanızı da yapabilirsiniz. Bu salça yemeklerinize daha farklı bir lezzet katacaktır. Şimdilerde birtakım yemeklerde kullanılan biber salçasını da birebir halde kendi ellerinizle hanede yapmaya ne dersiniz? Prodüksiyonu sandığınızdan daha kolay olacak bu tarifler misafirlerinizi de şaşırtacak.Gelin birlikte mesken prodüksiyonu salçanın tanımını öğrenelim...
MESKENDE DOMATES SALÇASI TANIMI:
Birinci olarak domatesleri düzgünce yıkayın ve saplarını koparın. Domatesleri büyüklüğüne nazaran ikiye ya da dörde bölün. Böldüğünüz domatesleri derin bir kaba aktarın. Kabuklarından ayrılması için birkaç gün kapta bekletin ve ara sıra tahta kaşıkla karıştırın.
3-4 gün sonra domatesleri ince delikli bir süzgeç yardımıyla domatesleri çekirdeklerinden ayırın. Kabuğundan ve çekirdeğinden ayrılan domatesler al bir püre haline gelecektir.
Daha sonra ince bir tülbentten ya da bez torbadan domatesin suyunu süzün. Oluşan püreyi salçaya dönüştürmek için püreyi geniş bir tepsiye boşaltın ve bir ölçü tuz ekleyip güneşte bekletin.
Güneşte kurutacağınız domates salçasının üzerini ince bir tülbent ile örtüp ara sıra tahta kaşıkla karıştırın. En geç bir haftada domates salçanız tasarrufa hazır olacaktır. Konutunuzda bu türlü bir ortama sahip değilseniz domates püresini tencerede kaynatarak ve tuz ek ederek salça haline getirebilirsiniz. Pişirirken sık sık karıştırmayı unutmayın ki dibi tutmasın.
BİBER SALÇASI TANIMI:
Biberleri yeterlice yıkayın, saplarını kopartın ve çekirdeklerini çıkarın. Akabinde biberleri 3-4 modüle bölün.
Geniş ve derin bir tencerede suyunu bırakması için kısık ateşte, daha sonra suyunu çekene kadar da orta ateşte pişirin.
Pişirdiğiniz biberleri robottan geçirin ve püre haline getirin. Kabuklarından ayırmak istiyorsanız ince delikli bir süzgeci kullanın.
Biberlerinizi salça haline getirmek için domates salçasında olduğu üzere tuzlayarak tepsiye boşaltın ve üzerine tülbent örtün, ara sıra karıştırın. Güneşte bir hafta kadar bekletin. Salçanızın küflenmemesi için ara sıra karıştırmayın unutmayın.
Biber salçasını kaynatma formülüyle yapacaksanız, püre haline getirdiğiniz biberlere tuz ek ederek tencerede karıştırarak suyunu çekene kadar pişirin.
Mesken salçası yapmanın en değerli püf noktası tuzunu uygun ayarlamaktır. Az tuz kullanırsanız salçanız çabuk küflenir. Tuzunu biraz çokça kullanmanız salçanızın ömrünü uzatacaktır.
KONUTTA SALÇA YAPARKEN YAPILAN GÜNAHLAR;
- Domatese al rengini veren likopen, çok hassas bir yapıya sahiptir. Bu yüzden domatesten salça yaparken çokça güneşe maruz kalan domatesler salçanın rengini bozabilir. Gerçek bir formda domatesleri kurutmak için 9-11 ve 15:00-17:00 saatleri arasında domatesleri güneşe çıkarabilir, kolay kolay kurutabilirsiniz.
- Hanede biber salçası yaparken yapılan en büyük kusur, biberlerin tohum ve saplarını ince ayrıntılarına kadar ayıklamamak. Tohumları ve sapları uygun ayrılmayan biberlerden salça yapmak, salçanın tadını bozacaktır. Bu uygun bir halde ayıklamaya itina gösterin.
- Lezzetli salça yapmanın püf noktası muhakkak kullandığınız kaşıklarda saklı. Metal kaşık ile salçayı karıştırmak kısa vadede küflenmesine sebep oluyor. Bu yüzden kesinlikle kaynar suya batırılmış, tahta kaşık kullanmalısınız.
- Domates salçası yaparken kullandığınız domateslerin sulu olmasına dikkat edin. Kabuğu kalın olan domateslerle salça yapmanız güç olacaktır.
SALÇA NASIL SAKLANIR?
Salçayı, cam kavanozda saklamanızda salçanın bozulmasını önler. Salçayı uzun müddet küflenmeden saklamak için yapacağınız bir farklı süreç ise şu biçimde: Salçayı cam kavanoza aktardıktan sonra üzerine bir ölçü zeytinyağı dökün. Bu süreç salçanın bozulmasını ve küflenmesini önleyecektir.
Salçanın uzun müddet saklanması için buzdolabında korunması gerektiği haberi hakikat değil. Salçanın küflenmesini engellemek istiyorsanız, kuru ve serin bir tarafta,örneğin kilerde saklamanız gerekir.
CANAN KARATAY'IN SALÇA TANIMI:
GEREÇLER
Domates, Kaya Tuzu, Cam Kavanoz
YAPILIŞI
Domatesleri yıkayıp, sirkeli suyun içerisinde bekletin. Domatesleri robottan geçirip, şıkça çelik tencerede kaynatın.
20 dakika o kadar pişirdikten sonra tuz ve 1 yemek kaşığı zeytinyağını ekleyin.
Bir taşım daha kaynattıktan sonra duru kavanozlara doldurup, kapağını sıkıca kapatın. Aykırı çevirip üzerini örtün.
Bir gece beklettikten sonra yemeklerde kullanabilirsiniz.