Kahvaltıda tüketilmesinin yanı sıra demir yapıcı özelliği yüzünden ötürü bilirkişi tabiplerin önerdiği üzüm pekmezini hazır almak bölgesine siz kendi ellerinizle yapabilirsiniz. Konutta yapacağınız üzüm pekmezi bildiğiniz tüm pekmezleri unutturacak. Evet meskende üzüm pekmezi nasıl yapılır? Birlikte inceleyelim...
Münhasıran kış aylarında çok ziyade görülen öksürük, soğuk algınlığı üzere göğüs hastalıklarına epey uygun gelen pekmez, birçok meyveden yapılıyor. Uzmanların her sabah bir yemek kaşığı tüketilmesini önerdiği pekmez, binbir derdin devası. Anadolu'da her yaz ahir yapılan pekmezler arasında mahsusen doğal şekeri çokça olan üzüm, pekmez için en ülkü besindir. Üzüm pekmezinin kan yapıcı özelliğinden, enfeksiyon riskini önlemeye kadar sıhhat açısından birçok yararı bulunuyor. Kahvaltıda tahin pekmezi ile karıştırılan üzüm pekmezi bir de doğal olduğunda damak çatlatan bir tanım haline geliyor.
ÜZÜM PEKMEZİ TANIMI:
MATERYALLER
Üzüm
1 avuç beyaz toprak
YAPILIŞI
Pekmezi yapmaya başlamadan evvel üzümleri şıkça yıkayın.Bez torbanın içerisine koyarak düzgünce ezin.
Çıkan suyu derin bir tencerenin içerisinde iki taşım kadar kaynatın.
Bir kabın içerisine pekmez toprağını koyarak yayın.
Üzerine kaynamış üzüm suyunu dökün. Karıştırdıktan sonra üzerini örtü ile kapatıp 24 saat dinlendirin. Bu aşamadan sonra leğenin üzerini kapatıp posasının toprağın üzerine çökmesini bekleyin.
Bu aşamadan sonra iki defa tülbent ile süzün. Dibine çökmüş olan şırayı üzerinden üzerinden yavaşça alıp sakın dibine kadar batırmayın.
Çıkan pekmezi şıkça kaynatın. Kaynamaya başladığı devir üzerinde bir köpük birikecek bunu süzgü yardımıyla alın ve kaynamaya bırakın. Yoğunlaşınca kavonozlara alın kapağını şıkça sıkıp aksi çevirin.
Üzerine battaniye örtüp 1 gece beklettikten sonra afiyetle tüketebilirsiniz.
Afiye olsun....