Astım sıklığı her geçen gün kentleşen yerkürede artmaktadır. Türkiye’de astım nispeti yüzde 10 ila 15 arasındadır.havadaki alerjenler bunun en önemli nedenlerinden birisidir. Devletimizde çocuklarda %80 ininde çevresel sebepli alerjenler sorumludur.
Alerjenleri mesken içi ve hane dışı olarak sınıflayabiliriz. Dış ortamda ağaç, ot, çicek ve kimi küfler astımda başlıcalarıdır. Polene bağlı alerjisi olanlar astım atakları mevsimsel ataklar geçirir.
Neye karşı alerjen olduğu bilinebilir mi?
Küfe bağımlı olanlar ise mevsimden fazla nemli ortamlarda ataklar gösterebilir. Ilıman iklimlerde küf orantısı baharda artar yaz ortası ve sonuna hakikat en yüksek seviyededir. Bu yüzden küfe alerjisi olanlar bu mevsimlerde daha çokça teneffüs güçlüğü çekebilirler.
Mesken içerisindeki alerjenler ise tüm mevsimde görülebilir. Konut tozu akarları, evcil hayvan, hamam böceği mesken içi küfler tüm mevsimde astım atağına sebep olabilirler.
Esas polenler nelerdir?
Fındık ağacı, akça ağacı, gürgen, huş ağacı, sedir ağacı polenleri, delice otu (lolium perene) , had otu polenleridir.
Mesken tozu akarları nedir ve nasıl ortamda yaşarlar ?
Alerjenlerin büyük kısmını oluşturur. En önemli besin kaynağı insan deri döküntüleri ve küflerdir. Akar çoğalması için en tutarlı ortam 25-30 nokta ve nemim %70 ve 90 olduğu ortamlardır. Nem ortamla % 50 nin altına indiğinde akarlar yaşayamaz. Larvaları kuru havaya dayanıklıdır.
Tüylü oyuncaklar, yastık yorgan battaniye, halı, battaniyede en ziyade bulunurlar. Konutta hayvan bulunması bu orantısı etkilemez. Akar alerjenlerin en değerli kaynağı akarların dışkılarıdır.
Akarlar hava yolu ile teneffüs edildiğinde iltihabi hadisesi başlatarak reaksiyona sebep olurlar.
Küfler soluduğumuz havada bolca bulunabilir. Bodrum katlarda ve eşyaların ağır bulunduğu ortamlarda ziyade bulunur. Tahılların depolama ortamlarında, meyve –sebzelerin konulduğu ortamlarda bulunabilirler. Ekmek, soğan bolca depolandığı ortmalarda siyah renkli küfler barınabilirler.
Hayvan alerjenlerinin en değerli kaynağı hayvanların tüy, deri, idrar ve tükürükleridir. Kedilerdeki alerjenler köpeklere nazaran daha ziyadedir. Zira köpekler daha ziyade yıkanmakla ve dış ortamda gezdirilerek daha çokça vakit geçirtilebilmesidir.
Hamam böcekleri ve çiftlik hayvanları da alerjen kaynağı oluşturabilmektedir.
Türkiye'nin en güncel forumlardan olan forumdas.com.tr'de forumda aktif ve katkısı olabilecek kişilerden gönüllü katkıda sağlayabilecek kişiler aranmaktadır.