Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Evliliğe İlk Adım-Tanışma Adabı

Evliliğe İlk Adım-Tanışma Adabı
0
67

ahmet0135

FD Üye
Etkileşim
87
F-D Coin
0
Evliliğe Ilk AdımTanışma Adabı tanışma soruları birincil tanışma sözleri birincil tanışmada söylenecek sözler tanışmada sorulacak sorular evlenilecek kıza sorulacak sorular Eşler birbirinin rızkı gibidir Bu rızık da Levhi Mahfuz'a yazılmıştır; zamanı gelince, sahibini bulur Ancak gerçi bizler bu rızkı edebine uygun aramakla yükümlüyüz Dr Dilaver SELVİ Evlilik, ilahi takdirle belirlenmiştir ve kimin kime nasip olacağını ama Allah bilir Eşler birbirinin rızkı gibidir Bu rızık da Levhi Mahfuz'a yazılmıştır; zamanı gelince, sahibini bulur Ancak yine de bizler bu rızkı edebine uygun aramakla yükümlüyüz bu nedenle evlenme niyetinde olan her müminin bu edepleri öğrenmesi gerekir Somurtkan halde hem yükümlü ayrıca de mutsuz olur Öncelikle evliliğin bir davet arabulucu olmadığını bilmeliyiz Bir ömrü kapsayan bu sünnetin belli başlı hedefi, helalinden yuva hazırlamak, haramlardan korunmak, nesil yetiştirmek, yaşam nimetine doğrusu şükretmek ve nefsi nezaket etmektir Zaten aileyi özel ve kıymetli yapan şey de ondaki kasıt ve amaç değil midir? Hedefi terbiye ve cennet olmayan evlilikler, oyun ve eğlenceden ibaret olur Böyle bir izaç üstüne aile kurulamayacağı gibi, onunla insan terbiyesi de gerçekleşmez Evlenecek kimselerin görüşmesi Erkeğin evlenmek istediği kızı, kızın da erkeği görmesi sünnettir Peygamber Efendimiz (sav) evlenmek isteyenlere, alacakları kızı önce görmelerini öğüt ederek şöyle buyurur: Allah, bir erkeğin kalbine, bir kadınla evlenme düşüncesi koyarsa, ona bakmasında bir günah yokturDinimize göre evlenme niyetinde olan kız ve erkek oysa kızın ailesi veya yakın akrabalarından birinin yanında özel gösrüşme yapabilir, tanışıp konuşabilir bir kere karşılaşmak tatmin edici olmadı ise aynı şartlarda, yani aileden birinin eşliğinde gerektiği kadar görüşme yapabilir Erkek evlenmek istediği kızın yalnız yüz ve ellerine bakabilir Zira yüz ve ellerin görülmesi kadının güzelliğini ve bedenin durumunu çakmak için yeterli sayılır Her iki taraf için aranacak en önemli nitelik ise düşünce ve hoş ahlak olmalı Güvey ve gelin adaylarının tanınması için aile çevresi de asistan olmalı Adaylar hakkında doğru veri verilmeli, erkek ve kadının evliliğe mani olacak ve ileride sorun çıkaracak bir durumları varsa, bu evvelden belirtilmeli Yuva kurulurken damat ve gelin adayları hakkında bilinen kusurların söylenmesi gıybete girmez Her iki tarafta yuvanın huzurunu bozacak, hoş geçime mani olacak ne cins kusur varsa onları anlatmak haram olmaz, zorunlu görülür Özellikle eşleri birbirinden neftret ettirecek bedeni hastalıklar ve ruhsal bozukluklar varsa, tanışma safhasında dobra dobra söylenmeli Çünkü önceden saklanan bu durumlar sonradan pişman olunacak bir evlilik yapılmasına neden olabilir Evliliği zora sokacak ciddi hile ve yalan demeç durumunda, her iki taraf için de boşanma yolu açılır Illegal görüşmeler Evlenmek ile eğlenmek ayrı şeylerdir Hiçbir yabancı kadın veya erekle eğlenme yahut zaman geçirme için görüşüp tavır, dertleşme, el altından buluşma ve arkadaş olmanın helal olmadığını bilmeliyiz Bu tür işler nefse güzel gelse de biraz ötesi düşünüldüğünde yersiz ve zararlı olduğu anlaşılır Zamanımızda flört denen bu ilişki başta kadın elde etmek üzere her iki tarafı da yıpratacak sonuçlar doğurur Evlenme niyetinde olan şahısların, telefon ve güya iletişim araçları ile görüşmesi de ihtiyaç kadar olmalı, nikah kıyılmadığı müddetçe adayların birbirine tanıdık olmayan olduğu unutulmamalı Görüşülen kimse ile gönüller kaynaşmaz, diller anlaşmaz ve zevkler uyuşmaz ise, koşullar zorlanmamalı Çözümü olanaksız bir koşul varsa meslek ilerlemeden ayrılmalıdır Evlenecek erkek veya kadın, anne ve babasının duasını almayı da ihmal etmemeli Çünkü anne babayı hileli yere üzüp de yüzü tebessüm eden kimse yoktur Ama ebeveynler dinen haram bir şey istiyorlarsa, o zaman kendilerine uyulmaz Bir kızı, hiç tanımadığı veya tanıdığı halde sevmediği bir erkeğe zorla tahsis etmek de dinimizde helal değildir Babanın böyle bir hakkı yoktur Allah için bak! Mugire b Şu'be (ra) anlatıyor: Hz Peygamber'e (sav) bir kızla evlenmek istediğimi söyledim; Rasulullah Efendimiz (sav), Gidip istediğin kızı gör; böyle yapman aranızda muhabbeti tedarik için daha yerindebuyurdu Ben de kızın ailesine gitgide artarak, durumu haber verdim ve kızlarını görmek istediğimi söyledim Kızın anne babası bunu hoş karşılamadı O sırada kız perde ardından bizi dinliyordu Benim kendisiyle görüşmeden geri döndüğümü görünce, anne babasına, Şu adamı bana çağırın!dedi Beni geri çağırdılar Kız perdenin dışına çıkarak bana Eğer Allah Rasulü (sav) senin beni görmeni emrettiyse, bana bak; yoksa allah için söylüyorum, ben bu işi hoş görmemdedi Ben de kıza baktım ve kendisini beğendim O da bana razı oldu ve evlendik Kendisiyle huzurlu bir yaşam sürdüm özel baskı  

858,497Konular
982,556Mesajlar
30,294Kullanıcılar
Üst Alt