Evlilikte 'problem çözmenin' 9 yöntemi Evlilikte 'problem çözmenin' 9 yöntemi Her evlilikte birtakım sıkıntılar yaşanabilir Eşlerin birbirlerini tanımaları ve ahenk sağlamaları esnasında bir takım pürüzler olabilir Sevginin yıpranmaması ve mutluluğun zedelenmemesi için dikkat edilmesi gereken husus; bu sıkıntıları probleme dönüştürmeden aşmaktır 1) Problem kitabı yok, çözüm anahtarı olun Evlilikteki problemi çözmenin tek yolu problem çıkarmamaktır Çünkü problem kitabının olmadığı yerde çözüm kitapçığı da olmaz Fakat insan iradesi olmadan meydana çıkan problem karşı çözüme odaklanmak, problem kitabı edinmek yerine cevap anahtarı olmak gerek 2) Çözüme harcayacağınız enerjiyi panikle tüketmeyin Problem karşı problemi çözmeye harcayacağınız enerjiyi panikle tüketmeyin Tıpatıp düşman askeri gelmeden düşmana saldırıp mermisini bitiren asker gibi olmayın Sui zanlarla ve ben o kadar varsayım etmiştim Eee, ben şöyle sanmıştımcümleleriyle anlayıp dinlemeden hareket etmeyin Problem yokken problem varmış gibi davranmayın Unutmayın ancak, tahrip basit, tamir zordur Bir sözle eşinizin yürek sarayını yıkabilirsiniz Lakin bin sözle tamir edemezsiniz 3) 'Keşke' dememeye çalışın Sürekli yanlış yapıp, problem çıkararak eşinizi canından bezdirmeyin Bundan Böyle canıma yetti senin kaprislerini çekemeyeceğimdedirterek sevgisini kaybetmeyin Keşke şunu yapmasaydım, keşke bunu söylemeseydim Keşke şimdiki aklım olsaydıvb sözleri bildirmek zorunda kalmayın Çünkü sevgi güneş gibidir Siz gönül pencerelerinizi sonuna kadar açarsanız o güneş içeriye bol bol girer Pencerelerinizi sıkı sıkıya kapatırsanız yol bulup içeriye giremez Benim güneşim bir yolunu bulup girerdemeyin sonuna kadar açık olan gönül pencerelerinden birine kayabileceğini göz önünde tutun 4) 'Fakat' silahından uzaktan durun Hata yapmayan bir melek gibi davranmayın Defalarca kendinizi müdafaa etmeyin Eşiniz şunu niçin şöyle yaptın?dediği süre amasilahına sarılmayın ya da aralıksız lakin ben öyle söylememiştim Fakat, amadiye fakatsilahının arkasına gizlenerek eşinize ateş etmeyin Karşınızda ateş edecek düşman yok, sevgisini kazanmanız gereken dostunuz var Unutmayın dostun attığı güldüşmanın attığı silahtan daha fazla yaralar 5) Kendinizi polis hafiyesi sanmayın Kimi eşler, eşlerinin yanlışlarını yüzlerine karşısında açık açık söylerler Kendilerini eşlerinin yanlışlarını araştırmakla görevli polis hafiyesi gibi görürler Sebebi sorulduğunda ben doğruyu söylüyorum Onun yanlışını gösteriyorum Onun iyiliğini düşünüyorumdiyerek kendilerini müdafaa ederler Halbuki, her dürüst baştan söylenmez Her doğruyu anlatmak insanın görevi değildir Bir lokma ekmek bile çiğnenmeden yutulmaz Önce ağızda çiğnenir, mide özsuyuyla parçalanır Sonradan ince bağırsakta süzülür Şayet çiğnenmeden yutulursa ya boğaza oturur ya da mideye 6) İnatlaşmayın Kimi eşler evlilikte çıkan problemlerde bir türlü çözüme yanaşmaz, inatlaşırlar Böyle yapayım da bu ona ders olsunhavasına girerler Acaba hangi öğrenci ben bu problemi çözmeyeyim de öğretmene ders olsundiyebilir? Bu düşünceyle öğretmenle inatlaşarak ben bu problemi çözmemdiyen öğrenci sınıfta kalmaya mahkûmdur 7) Kindar olmayın Problemlerin çözümünde kilit nokta kindarlıktır Eşler arasında bir can sıkıntısı yaşanmış geçmiştir Eşlerden birisi olayı unuturken diğeri günlerce niçin sen bana o kadar söyledin? Neden şöyle davrandın? Niye bana hakaret ettin?vb sözlerle olayı günlerce gündemde tutarlar Halbuki evlilikte problem olduğu zaman şu lahza matematik dersindeyiz Önümüzde bir problem var Bunu çözmeliyizdiyerek problem çözülmeli Daha Sonra da zil çaldı ve matematik dersi bittidiyerek matematik dersinden çıkılmalıdır 8) Affedici olun İnsan olmak hasebiyle eşiniz kusur yapabilir Daha Sonra bunun farkına varıp özür dileyebilir Affedici olun Niçin böylece yaptın?vb sözlerle hesaba çekmeyin Kim affedici olursa o defalarca kazanır Nitekim ayette de: Bir hayrı açıklar ya da gizlerseniz yoksa bir kötülüğü affederseniz (bilin ancak), Allah da çok affedicidir, her şeye hakkıyla gücü yetendir(4149) buyruluyor id 9) Evliliği çözüm bekleyen problem yok, yaşanması gereken mutluluk olarak görün Yüzünüzde gülümseme gülleri açsınLisanı haliniz mutluluğun şarkısını mırıldansın Sevinç tülleri evinizin her yanını sarsın Eviniz saadet sarayı, siz iyilik perisi eşiniz de o sarayın sevgili prensi olsun