Evlilikte problemleri çözme yöntemleri 1548449978 1548449978 evlilikteproblemlericozmeyontemleri5c4b78bc6d88aevlilikteproblemlericozmeyontemleri5c4b78bc6d88a http:wwwntvmsnbccomnews279300 1548449978 1548449978 evlilikteproblemlericozmeyontemleri5c4b78be347b7evlilikteproblemlericozmeyontemleri5c4b78be347b7 http:wwwntvmsnbccomiblankgif Evlilikte 'problem çözmenin' 9 yöntemi Her evlilikte birtakım sıkıntılar yaşanabilir Eşlerin birbirlerini tanımaları ve düzen sağlamaları esnasında bir takım pürüzler olabilir Sevginin yıpranmaması ve mutluluğun zedelenmemesi için dikkat edilmesi gereken husus; bu sıkıntıları probleme dönüştürmeden aşmaktır 1) Problem kitabı yok, çözüm anahtarı olun Evlilikteki problemi çözmenin tek yolu problem çıkarmamaktır Çünkü problem kitabının olmadığı yerde çözüm kitapçığı da olmaz Fakat insan iradesi olmadan meydana çıkan problem karşısında çözüme odaklanmak, problem kitabı elde etmek yerine cevap anahtarı edinmek lüzum 2) Çözüme harcayacağınız enerjiyi panikle tüketmeyin Problem karşısında problemi çözmeye harcayacağınız enerjiyi panikle tüketmeyin Tıpkı düşman askeri gelmeden düşmana saldırıp mermisini tüketen asker gibi olmayın Sui zanlarla ve ben öyle varsayım etmiştim Eee, ben şöyle sanmıştımcümleleriyle anlayıp dinlemeden hareket etmeyin Problem yokken problem varmış gibi davranmayın Unutmayın oysa, tahrip basit, tamir zordur Bir sözle eşinizin yürek sarayını yıkabilirsiniz Fakat bin sözle tamir edemezsiniz 3) 'Keşke' dememeye çalışın Aralıksız hatalı yapıp, problem çıkararak eşinizi canından bezdirmeyin Artık canıma yetti senin kaprislerini çekemeyeceğimdedirterek sevgisini kaybetmeyin Keşke şunu yapmasaydım, keşke bunu söylemeseydim Keşke şimdiki aklım olsaydıvb sözleri söylemek zorunda kalmayın Çünkü sevgi güneş gibidir Siz gönül pencerelerinizi sonuna kadar açarsanız o güneş içeriye bol bol girer Pencerelerinizi sıkı sıkıya kapatırsanız yol bulup içeriye giremez Benim güneşim bir yolunu bulup girerdemeyin ardına kadar açık olan gönül pencerelerinden birine kayabileceğini göz önünde tutun 4) 'Fakat' silahından uzakta durun Hata yapmayan bir melek gibi davranmayın Defalarca kendinizi müdafaa etmeyin Eşiniz şunu niçin şöyle yaptın?dediği zaman amasilahına sarılmayın veya sürekli fakat ben o kadar söylememiştim Ama, amadiye lakinsilahının arkasına gizlenerek eşinize ateş etmeyin Karşınızda alev edecek düşman değil, sevgisini kazanmanız gereken dostunuz var Unutmayın dostun attığı güldüşmanın attığı silahtan daha fazla yaralar id 5) Kendinizi polis hafiyesi sanmayın Kimi eşler, eşlerinin yanlışlarını yüzlerine aleyhinde dobra dobra söylerler Kendilerini eşlerinin yanlışlarını araştırmakla görevli polis hafiyesi gibi görürler Sebebi sorulduğunda ben doğruyu söylüyorum Onun yanlışını gösteriyorum Onun iyiliğini düşünüyorumdiyerek kendilerini müdafaa ederler Halbuki, her dürüst bitmiş söylenmez Her doğruyu bildirmek insanın görevi değildir Bir lokma ekmek bile çiğnenmeden yutulmaz Önce ağızda çiğnenir, mide özsuyuyla parçalanır Daha Sonra ince bağırsakta süzülür Olur Ya çiğnenmeden yutulursa ya boğaza oturur ya da mideye 6) İnatlaşmayın Kimi eşler evlilikte meydana çıkan problemlerde bir türlü çözüme yanaşmaz, inatlaşırlar Böyle yapayım da bu ona ders olsunhavasına girerler Acaba hangi öğrenci ben bu problemi çözmeyeyim de öğretmene ders olsundiyebilir? Bu düşünceyle öğretmenle inatlaşarak ben bu problemi çözmemdiyen öğrenci sınıfta kalmaya mahkûmdur 7) Kindar olmayın Problemlerin çözümünde kilit nokta kindarlıktır Eşler aralarında bir bıkkınlık yaşanmış geçmiştir Eşlerden birisi olayı unuturken diğeri günlerce niçin sen bana öyle söyledin? Niçin şöyle davrandın? Niye bana hakaret ettin?vb sözlerle olayı günlerce gündemde tutarlar Halbuki evlilikte problem olduğu zaman şu lahza matematik dersindeyiz Önümüzde bir problem var Bunu çözmeliyizdiyerek problem çözülmeli Daha Sonra da zil çaldı ve matematik dersi bittidiyerek matematik dersinden çıkılmalıdır 8) Affedici olun İnsan elde etmek hasebiyle eşiniz hata yapabilir Sonradan bunun farkına varıp özür dileyebilir Affedici olun Niçin böylece yaptın?vb sözlerle hesaba çekmeyin Kim affedici olursa o daima kazanır Nitekim ayette de: Bir hayrı açıklar veya gizlerseniz yoksa bir kötülüğü affederseniz (bilin ancak), Allah da çok affedicidir, her şeye hakkıyla gücü yetendir(4149) buyruluyor 9) Evliliği çözüm bekleyen problem değil, yaşanması gereken mutluluk olarak görün Yüzünüzde gülümseme gülleri açsınLisanı haliniz mutluluğun şarkısını mırıldansın Mutluluk tülleri evinizin her yanını sarsın Eviniz saadet sarayı, siz iyilik perisi eşiniz de o sarayın sevgili prensi olsun