Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Eyvah! FoMO'ya Mı Yakalandım?

Eyvah! FoMO'ya Mı Yakalandım?
0
125

yasuo

FD Üye
Etkileşim
1
F-D Coin
80

Sen de toplumsal medyayı hayatında temel gereksinim haline getirdiysen, sanal alemde ki imajları, paylaşımları geç gördüğünde rahatsızlık duymaya başladıysan ya da gününün birçok vaktini öykü izlemek, paylaşımları denetim etmek üzere hareketler ile geçmeye başladıysan ve hatta toplumsal ağlardaki hesaplarını denetim etmediğinde eksiklik üzere bir his ya da telaş hissediyorsan eyvahhh sanırım sende FoMOya yakalandın!!

İngilizce isminin baş harflerinden oluşan FoMO’nun (Fear Of Missing Out) Türkçe kısaltması GKK’dır. Genel manasıyla gündemi kaçırma endişesiyle karakterize edilmiş toplumsal telaş olarak tanımlanabilir. İçinde bulunduğumuz yüzyılda teknolojinin süratli bir halde gelişmesiyle birlikte hayatımızın her alanına giren internet yeni bağlantı kanalı olan ve bireylerin profil oluşturmalarına, paylaşım yapmalarına, birbirlerini takip etmelerine, müsaade veren toplumsal ağ sitelerinin kullanımını epey yaygın hale getirmiştir. Bu toplumsal ağların kullanımının sebebi bireylerde çeşitlilik gösterse de en çok yeni profil oluşturma, beşerlerle bağlantıya geçme, özel ömürlerini paylaşma, tanıma, tanınma, yorum yapma, arkadaşlarını takip etme üzere emelli kullanımlarla ön plana çıkmaktadır. İnternetin ve bilhassa akıllı telefonların hayatımıza girmesiyle birlikte FoMO da hayatımıza girmiştir. Bilhassa de toplumsal medya kullanımı ile yakından bağlı olan FoMO bireylerin toplumsal ağlarda ki gelişmeleri kaçırma ve gelişmelerden haberdar olamama korkusu yaşamaları nedeniyle toplumsal ağlarda hayli uzun müddetler geçirmelerine neden olan yeni bir bağımlılık çeşidi olarak göze çarpmaktadır. Toplumsal medya kullanımı üzerinden toplumsal gereksinimlerin karşılanamaması durumunda FoMO ortaya çıkar ve bireyler üzerinde rahatsızlık hissi yaratır. FoMOdan mustarip bireyler bir şeyleri kaçırıyormuş hissine kapılır, toplumsal ağlarda geçirdikleri müddet dışında kendini yalnız hissetmeye başlarlar. Bir mühlet sonra olağan hayatlarında ki münasebetlerinde eksik olan sevgi ve şefkati bilgi paylaşmak ve yayınlamayla tamamlamaya çalışır. Bunları yaptıklarında daha çok bağlılık geliştirirler ve bir mühlet sonra yalnızca toplumsal ağlardan doyum almaya başlayarak kendilerini gerçek ömürden uzaklaştırırlar. Yüz yüze bağlantısı art plana atarak toplumsal medyada ki irtibatı hayat üslubu haline getiren bireylerde FoMO seviyesi arttıkça gerçek ömürden aldıkları memnuniyet ve doyum düşmeye başlar.

858,505Konular
982,839Mesajlar
33,078Kullanıcılar
uguroguz1Son üye
Üst Alt