Saç dökülmesiyle gelen şahısta ne hengam hastalık olarak kabul ederiz?
Mevsim geçiş periyotları dışında ve birdenbire başladıysa.
Hergün 75 telden ziyade saç dökülüyorsa
Hatunda beraberinde adet düzensizliği, sakal ve bıyık stilinde tüylenme ve akne varsa
Kilo kaybı yahut kilo alınması, ölçüsüz terleme, halsizlik eşilk ediyorsa
Bir aydan uzun vadedir devam etmekteyse derhal tetkik yapılmalıdır.
Ben hastalarımda bu klinik bulguları tespit ettikten sonra gerekliyse umum kan sayımı, tiroid testleri, muayene bulgularıma nazaran vitamin ve mineral seviyelerine bakıyorum.
Saç dökülmesiyle gelip kansızlık, başta olmak üzere tiroid yahut şeker illeti üzere hormonal durumların bozulduğu marazları çok sık yakalıyorum.
Başlangıç devrinde erken tanıyı koymak çok pahalı. O nedenle bahsettiğim şikayetler varsa vakit kaybetmeden doktora gitmek koşul. Bu evrede Bitkisel yağlar, hele hele bir güruh paralar verilerek alınan kozmetik şampuan yahut bakım losyonları hengam kaybından sair bir şeye yaramıyor.
Yapılan testlerde sorun yoksa hekim tarafından önerilecek bitkisel özlü ve yumuşak şampuanlar, gerekirse bakım yağları ve bazen de bitkisel özlü tabletler kullanılabilir . Tedavi edicidir. Fakat en kıymetli mevzu en az 3 ay sabırla devam etmektir.
Erkek tipi saç dökülmesinde genetik yatkınlık ön planda olduğu için tabibin vereceği tedaviye uzun yıllar devam edilebilir. Bu mevzunun tedavisi münferit bir başlıkta anlatılacaktır.
Dermatolog olarak saçı dökülen insanlara tavsiyem öncelikle marazın ekarte edilmesi, akabinde başlanan tedavinin en az 3 ay devam etmesidir. Tekrar de daha süratli cevap almak istediğimiz yahut sürme ilaç kullanmak istemeyen kimselerde yaklaşımım saçlı deriye vitamin mineral enjeksiyonları yapmak olur. Bu süreç mezoterapidir. Kimi durumlarda kişinin kendi kanından alınan kök hücrelerle PRP pratiği da yapmaktayım.
Sağlıklı günler dileğiyle...