Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Fabrikada Yoğurt Nasıl Üretilir?

Fabrikada Yoğurt Nasıl Üretilir?
0
89

ahmet0135

FD Üye
Katılım
Nis 13, 2018
Mesajlar
3,764
Etkileşim
86
Puan
48
F-D Coin
0
Fabrikada yoğurt nasıl üretilir? Yoğurt günümüzde çok sayıda farklı alanda kullanılmaktadır. Mantı yapımında, ayran olarak, çeşitli yemeklerin yanında veya başlı başına bir yiyecek olarak sıklıkla tüketilmektedir. İçeriğinde B6, B12 vitaminleri, magnezyum, potasyum barındırdığı için çok sayıda faydayı bir arada sağlar.

Fabrikada Yoğurt Nasıl Üretilir?​

Yoğurtlar genel olarak ev yapımı ve hazır yoğurt olarak bilinmektedir. Hazır yoğurtlar, fabrikada ya da farklı pratik yöntemlerle üretilmektedir. Yoğurt süte maya katılması ve bir süre bekletilmesi sonucunda oluşan besindir. Yoğurt ev şartlarında yapılabildiği gibi endüstri şartlarında da daha steril ve aynı kalitede olarak üretilebilir. Fabrikada yoğurt üretim aşamalarını tek tek inceleyelim.

Yoğurt Üretimi İçin Süt alımı

İlk olarak fabrikaya süt gelir ve tanklardan numune örnekler alınır. Bu numunelere sedimantasyon, yoğunluk, pH yağ oranı, kuru madde oranı gibi testler yapılır. Bu testler sonucunda sütünün kaliteli olduğuna karar verildiğinde süt tanklardan fabrikaya alınmaya başlanır. Fabrikaya alınan süt temizleme işleminden geçirilerek bekleme tanklarına alınır.

Fabrikada Yoğurt Nasıl Üretilir?

Yoğurt İçin Sütün Pastörizasyonu

Bekleme tanklarında bulunan süt sıcaklığı 45-50 derece seviyesini yükseltilerek seperatör makinesine yönlendirilir. Burada süt için yağ ayarlaması yapılır. Tam yağlı yoğurt, yarım yağlı yoğurt veya yağsız yoğurt yağ oranlarına göre istenilen yağ oranına getirilir.

Süt yağ ayarlamasından sonra pastörizasyon işlemine alınır. Burada belli sürede belli sıcaklığa getirilir ve hemen ardından soğutulur. Pastörize işleminden sonra da süt evaparatöre alınır ve burada da süt için kuru madde ayarlaması yapılır. Bu ayarlamalar sonucunda oluşan yoğurdun tat ve kalitesinin birbirleriyle aynı olması sağlanır.

Buradan da süt 55-75 derece arasında soğutularak homojenizatör makinesine alınır ve burada yüksek basınç altında sütün homojen olması sağlanır. Daha açık bir şekilde anlatacak olursak homojen işlemiyle yoğurt üzerinde yağ birikmesi engellenir ve bu yağların yoğurdun her noktasına aynı olacak şekilde dağıtılması sağlanır. Pastörizasyon işlemi burada sonlanır.

Kültür Ekleme

Homojenize işleminden sonra süt, yoğurt tanklarına alınır. Süt derecesi40- 45 derece aralığına getirilir ve yoğurt kültürleri süt miktarına göre süt içerisine eklenir. Daha sonra yaklaşık 15-20 dakika boyunca mayanın her tarafa eşit şekilde dağılması için karıştırma işlemi yapılır ve hiç bekletilmeden doluma geçilir. İstenen kaplara hızlıca dolumu yapılır ve hiç bekletilmeden inkübasyon odasına alınır.

İnkübasyon odası 40-45 derece aralığındadır ve burada pH istenen dereceye gelinceye kadar bekletilir. pH istenen dereceye geldikten sonra yoğurtlar hızlıca soğuk depoya alınır. Soğuk depo sıcaklığı da yaklaşık olarak 3-4 derecedir. Soğuk depoda 12 saat bekletildikten sonra artık satış için yoğurt dağıtıma hazırdır.

Fabrikada yoğurt nasıl üretilir? Sorusuna sizler için en iyi şekilde cevap vermeye çalıştık. Genel olarak köyde veya evde yapılan hazır yoğurtlara her an ulaşmak mümkün olmayabiliyor. Bu sebepten dolayı fabrikada üretilmiş, marketlerde yerini almış yoğurtlar sıklıkla tüketiliyor.
 

Similar threads

Yaşadığımız coğrafyayla bütünleşmiş, millet olarak asırlardır tükettiğimiz ve insan sağlığı için önemli bir besindir yoğurt. Anadolu’da yaşamış bir çok medeniyetin öykülerinde yer almış kimileri ise tanrının yemeği olarak adlandırmış. Gelişen teknolojiyle seri üretimi yapılan ve bolca çeşidini...
Cevaplar
0
Görüntüleme
269
Yoğurt yapmanın püf noktası evde yoğurt yapımı Öncelikle yoğurda işlenecek çiğ sütün; taze, dinç bir hayvandan sağılmış olması, yabancı bir tat ve koku içermemesi, yoğurt bakterileri için yasaklayıcı madde bulundurmaması gerekir Evde yoğurt üretilirken, süt süzüldükten daha sonra geniş bir...
Cevaplar
0
Görüntüleme
132
Evde nasıl yoğurt yapılır Konut yapımı yoğurt Ilk Kez yoğurda işlenecek ham sütün; taze, sağlıklı bir hayvandan sağılmış olması, yabancı bir lezzet ve koku içermemesi, yoğurt bakterileri için yasaklayıcı madde bulundurmaması gerekir Evde yoğurt üretilirken, süt süzüldükten daha sonra geniş...
Cevaplar
0
Görüntüleme
78
Yoğurt Nasıl Yapılır? Probiyotik Yoğurtlar: Probiyotik gıdalar, 'yeterli miktarda alındığı zaman bağırsak dengesinin sağlanmasına katkıda bulunan canlı bakteriler iceren gıdalar'olarak tanımlanmaktadır Probiyotik mayaların son yıllarda yoğurt icerisine eklenmesiyle probiyotik yoğurtlar...
Cevaplar
0
Görüntüleme
119
Yoğurdun dünyadaki popülaritesi giderek artıyor Yunan yoğurdu adı verilen süzme yoğurt türü bugün milyarlarca dolarlık bir sanayi haline geldi İçerdiği yararlı bakteriler nedeniyle yoğurdun ne kadar sağlıklı olduğuna dair yazıların ise sonu gelmiyor Evde yoğurt yapmak da çok kolay Ev yapımı...
Cevaplar
0
Görüntüleme
86
858,496Konular
981,657Mesajlar
29,727Kullanıcılar
KaramsarSon üye
Üst Alt