Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Faizsiz Bankacılıkta faiz haram değil mi? İslam'a yeni güncelleme geldi de bizim haberimiz mi yok?

Hoş geldin! yk393939 tarafından topluluğumuza katılmaya davet edildiniz. Kaydolmak için lütfen burayı tıklayın.
Faizsiz Bankacılıkta faiz haram değil mi? İslam'a yeni güncelleme geldi de bizim haberimiz mi yok?
0
90

teknoloji

FD Üye
Etkileşim
1
F-D Coin
83
Turkiye%2DFinans%2Dhangi%2Dholdinge%2Diflas%2Ddavasi%2Dacti%2D%2D201705221526%2Ejpg

Yeniçağ gazetesi köşe muharriri Murat Ağırel islami bankalarda yaşananları bugün köşesinde yazdı....

İslam'a yeni güncelleme geldi de bizim haberimiz mi yok?

"Bugün sizlere ünlü firmaların İslam'ın kurallarına uygun faizsiz süreç yaptığını savunan bankalar aracılığıyla devleti nasıl ziyana uğrattığını anlatacağım.

Okudukça çok değişik bulacağınızdan eminim.

Olay İslami bankacılık modeli olan faizsiz bankacılık hizmeti veren Türkiye Finans İştirak Bankasında gerçekleşiyor.

Evvel bu banka hakkında biraz bilgi vereyim gerisinde banka işleyişi hakkında ve olay hakkında detayları anlatayım.

Türkiye Finans İştirak Bankası Ülker Grubu'nun FamilyFinans ve Boydak Grubu'nun Anadolu Finans şirketlerinin birleşmesi ile oluştu. Birleşme sonrası 9 kişilik idare heyetinde Ülker ve Boydak Grubu'ndan 4'er kişi yer aldı. Bu birleşme ve fon büyüklüğü ile birlikte iştirak bankaları ortasında yüzde 31'lik hisseyle önder pozisyona yükseldi.

Türkiye Finans İştirak Bankası'nın İdare Konseyi Başkanlığı'na Mustafa Boydak getirilirken, Murat Ülker İdare Heyeti Lider Yardımcısı oldu. İdare Heyeti Üyeleri Hacı Boydak, Yusuf Boydak, Memduh Boydak, Ali Doğan, Atilla Kurama, İlhan İmik ve Yunus Nacar'dan oluştu.

Türkiye Finans İştirak Bankası (TFKB) İdare Şurası Lider Yardımcısı Mustafa Boydak 15 Temmuz darbe teşebbüsünden sonra vazifesinden istifa etti.

FETÖ'nün finans ayağına yönelik olarak Kayseri'de yapılan soruşturma sonucunda Boydak ailesi üyelerinden eski İdare Heyeti Lideri Hacı Boydak, eski CEO Memduh Boydak, İdare Heyeti üyelerinden Şükrü, Bekir ve İlyas Boydak tutuklandı ve Boydak Holding'e 5 kişilik kayyum heyeti atanmıştı. Boydak Grubu'nun Türkiye Finans'ta yüzde 22.34,Ülker Kümesinin yüzde 10.57'lik hissesini koruyor. NCB, Türkiye Finans'ın yüzde 67.03 payı ile idaresini elinde bulunduruyor.

Türkiye Finans'ın en büyük hissedarı NCB, 10,9 milyar dolar özkaynak toplamı ile Suudi Arabistan'ın en büyük, körfez bölgesinin ise önde gelen bankasıdır. 2013 yılsonu prestijiyle 100,6 milyar dolar faal büyüklüğe sahip.

Bankanın işleyişi nasıl?

Türkiye'de, İslami bankacılık olarak bilinen faizsiz finansman modeli iştirak bankalarınca yapılıyor. Fazisiz iştirak bankacılığında istişare Şurası var. Yani, bahsettiğim heyet finans dalının uzmanlarından oluşan bir istişare şurası değil. Bahsettiğim Müracaat Konseyi bir fetva makamı.

Şöyle ki iştirak bankalarının faizsiz finansman modeli istişare heyetlerinde temin edilen fetva ile işletilir, bu uygulama yalnızca faizsiz finans kuruluşlarına mahsustur.

İştirak bankaları gereksinim halinde müşavere heyetlerinden temin ettiği fetva ile müşterilerine özel hizmetler gerçekleştirebiliyor. Fetvası alınmamış bir standart yahut özel muamele iştirak bankalarınca gerçekleştirilmiyor. Bu noktada bir bağlayıcılık kelam konusu değil lakin müşavere kurulunca yani fetva makamınca verilen karar bağlayıcı olmasa da iştirak devamlı sadık kalınan bir uygulama.

Türkiye Finans İştirak Bankasının Müşavere Konseyi yani fetva şurası kimlerden oluşuyor?

- Yeni Şafak muharriri Prof. Dr. Hayrettin Karaman (Başkan)

- Daha evvel Fatih Üniversitesi İlahiyat Fakültesinde vazife yapan 17/25 Aralıktan sonra misyonundan istifa eden Prof. Dr. Hamdi Döndür

- Prof. Dr. İsak Emin Aktepe

Müşavere Şurasında kararlar oy çokluğu ile alınır.

Yeterli de…

Ben bu bilgileri size neden anlattım?

İşin bam telini anlatıyorum.

Bu bankada çalışan bir kişi kimi adapsız işlere şahit oluyor. Durumu banka yetkililerine bildiriyor lakin bir sonuç alamıyor. Şahit olduğu usulsüzlük ise motamot şu biçimde anlatıyor:

"Bir Gayrimenkulünüz var ve gayrimenkulü satmak için benimle anlaştınız. Gayrimenkulün pahası mesela 5 milyon TL. Bu parayı ben size vereceğim ve tapuda evresini yapacağız. Ben size diyorum ki benim bu kadar nakitim yok, bankam var bağlantılarım çok âlâ oradan kredi çekeceğim bedel sana ödenecek diyorum. Buraya kadar bir şey yok. Lakin sizin bir çekinceniz var nedir o. Ben 5 milyon TL kredi çekip bu bedel sizin hesabınıza gayrimenkul bedeli olarak geçerse sizi iki şey bekliyor. Birincisi tapuda bu satış bedelini de rayiç bedeli ne olursa olsun en az 5 milyon TL göstermelisiniz. Bu da en az 200 bin TL tapu harcı ve kurallarına nazaran yani siz bunu beş yıl içinde alıp sattığınız için ortadaki fark yararınızın gelir vergisi olarak ödemek zorundasınız.

İkincisi hesabınıza 5 milyon geçse de bunu devlete 1 milyon TL beyan edersiniz lakin Maliye bu kredileri denetim ettiği için iki sene sonra sizi çağırıyor ortadaki 4 milyonu izah et deyip size fark ve cezalar kesiyor. Bunu artık tapudaki güvenlik görevlisinden müdürüne kadar herkes biliyor ve uyarıyor aslında.

Ben kredi çekeceğim için sizde bu durumu bildiğiniz için bana diyorsun ki sen bankadan kredi çekecek isen ben bu satışa pek sıcak bakmam vergi yükü artar buna katlanamam ya da ben burayı sen kredi çekeceksen kusura bakma 5'e değil o vakit 6'ya satarım diyorsun. Olay burada tıkanıyor. Ben satın alacağım gayrimenkulü alamıyor, siz satamıyor, banka da kredi kullandırıp kar elde edemiyor.

Pekala, ne oluyor sonra?

İşte bir bankacı olarak benim itiraz ettiğim mevzu, adapsız etik bulmadığım mevzu ortaya çıkıyor. Genel müdürü dahi Türk olmayan bu banka ikimizi çağırıyor, 'arkadaşlar boş verin devletin vergisini ben size bir tahlil önerisi sunuyorum' diyor. Sana soruyor 'en fazla ne kadar beyan edeceksin bu satışı' diyor 1 milyon TL yanıtınıza istinaden banka bana 1 milyon TL konut kredisi tahsis edip bunu senin hesabına geçiyor ve gidiyor satışı yapıyorsun. Kalan 4 milyon için birebir oran ve vadeden tıpkı gün LMB (LONDRA METAL BORSASI) piyasasından bana emtia alım satımı gösterip 4 milyon TL tahsis edip süreksiz hesaba bu bedeli geçip nakit ödeyeceğini ve bu bedeli sana nakit vermemi organize ediyor. Bunun karşılığında da kredi kurulu 10 ise benden 20 alıyor zira sizi vergi yükünden kurtardım diyor.

Bunu yapan İslami bir banka, yani 'faiz haramdır' anlayışta olan bir banka olduğu için, kredilerin dinen uygun olup olmadığı danışılan bir müracaat konseyleri var, bunlar İslam alimleri, yani hocam çok vergi çıkıyor hepsini gayrimenkul kredisi olarak kullandırmayalım, 4 milyonu gereksinim kredisi LMB verelim nakit verelim bu dinen uygun mu diye müsaade isteniyor ve buna ünlü İslam alimleri evet dinen uygundur diyebiliyor.

2017 yılından beri 'arkadaşım siz yapıyorsunuz, tamam vergi yüksektir, çoktur bu farklı bir husus lakin mevcut bir kanun var ve sayılar yüksek niçin aracılık edip yârdim ediyor ve devleti de yanıltıyoruz' dedim, 'sanane devletin vergisinden, bu kadar da vergi almasın' sözleri ile karşılaştım."

Evet…Bu vatandaşımız bu işin üzerine gitmeye devam etmiş ve yalnızca kendi şubesi ile sonlu olmadığını tespit etmiş. Tek tek evraklarını çıkarmış. Soluğu da BBDK'da almış. Devletim ziyan ediyor diye şikayet etmiş. BBDK mevzuyu incelemiş ve haklı olduğuna kanaat getirmiş vergisel konular içerdiği için Maliye incelesin demiş. Maliye vatandaşı çağırmış anlattırmış.

Tabi çabucak soruşturma ve inceleme başlamış. Bu müddette vatandaş işinden olmuş, tehdit de edilmiş, iftiralarda atılmış.

Maliye sonra vatandaşa yazı göndermiş ve haklısın demiş. Birinci basamakta tespit edilen yöntemsiz biçimde kullandırılan 28 süreç 58 mükellef ve kullandırılan kredi ölçüsü tam 50 milyon TL!

"Listede kimler var kimler" diyor vatandaş. Kimler var diye sordum natürel yanıt olarak, TAŞ Yapı'dan tutun SS Motor'a varana kadar birçok ünlü firma var. İsteyen savcı, Milletvekili tüm evrakları Maliye müfettişlerinden alabilirler. Alamazlar ise ben evrakları vermeye hazırım.

Vatandaş yalnızca mükelleflere para cezası kesilmesini kâfi bulmamış ve durumu TBMM'ye taşımış.

Evrakların, evrakların kimilerini ben de ekliyorum.

Artık soruyorum faizsiz Bankacılıkta faiz haram değil mi?

Pekala, vergi kaçırmak haram değil mi?

Vergi kaçırmaya göz yummak ve organize etmek haram değil mi?

Vergi kaçıran kişi üzerine kul hakkı geçmiş olmuyor mu?

İstişare konseyindeki İslam alimleri bunları bilmiyorlar mı?

Bilmezler mi "alimler" her şeyi bilir!

Kaynak Yeniçağ