Fas Mutfağı genelde ete, balığa ve sebzeye dayanır Et olarak kuzu, koyun, tavuk ve guvercin eti tuketilir Hem Akdeniz hem de Atlantik Okyanusu'na 2000 km kıyısı olan Fas'ta balık ve deniz urunleri de cok değişik şekillerde hazırlanarak tuketilir Tavada, ızgarada, fırında ve tencerede değişik tekniklerle pişirilen balık ve ve deniz urunleriyle kuskus* da yapılır Bu balıklı kuskus Kuzeybatı Afrika Ulkelerinde yalnızca Fas'ta yapılır Yukarıda da belirttiğim gibi, Faslılar kuzu ve koyun etini, tavuk etini taze ve kuru meyvelerle pişirir Bu yemeklere şeker de ilave edilir Taze meyve olarak en cok ayva kullanılır Cok kullanılan kuru meyveler ise kara erik kurusu ve kuru uzumdur Kara erikli tavuk veya kuru uzumlu kuskus Faslıların en lezzetli yemeklerindedir Fas'ta en az 67 değişik şekilde kuskus yapılır Kuzu etli, tavuk etli, sebzeli ve tabii kuru uzum ve tarcınla yapılan tatlı kuskus gibi
Fas'la cok ceşitli ve bol sebze yetişir Faslılar sebzeyi et, tavuk ve balık ile pişirdikleri gibi yalnızca soslu sebze olarak da tuketirler Tabii ceşitli sebzelerden ciğ olarak hazırladıkları ceşit ceşit salataları ve mezeleri de unutmamak gerekir Salata ve mezelerde en cok kullanılan sebzeler, salatalık, patlıcan, dolmalık biber, turp, karnabahar ve kabaktır Ayrıca domates de salata ve giriş yemeği olarak cok tuketilir Zeytin Faslıların hem yemeklerinde hem de salatalarında kullandıkları cok onemli bir besin maddesidir
Faslılar cok ekmek yerler Ozellikle kara ekmek tuketen Faslılar, bayramlarda ve ozel gunlerde beyaz ekmek yerler Bu ekmeğin icine buğday taneleri koyup uzerini de suslerler Faslılar gunumuzde hala ekmeklerini evde yapmayı tercih ederler Ekmeği evde yoğurup, pişmesi icin fırına gonderirler
Tatlılar Fas'ta genelde ceşitli kuru pastalardır Kurabiye de diyebileceğimiz bu tatlılar iki ceşittir Cay ile yenen ici badem ezmesi ile doldurulan Kaab elghzaldenen ceşitlerle, uzerine bal dokulerek daha tatlı olarak hazırlanan ve kahve ile yenen tatlılardır Tabii badem tum Magrib Ulkelerinde olduğu gibi, Fas'ta da tatlıların en vazgecilmez temel malzemesidir
Fas Mutfağı'nın en unlu yemeklerinden biri Pastilladır Bu baklava hamuru ile yapılan bir nevi tatlı ve tuzlu borektir Geleneksel olarak yalnızca bayramlarda ve ozel gunlerde yapılır Bu ozel tatlı borek, cekilmiş badem, kuru uzum, tarcın, bal, maydanoz ve guvercin veya tavuk eti ile yapılır
Faslıların sabah kahvaltıları hafiftir Kahvaltıda, genel olarak, tereyağı, ekmek, recel ve bal yerler İcecek olarak ise cay, kahve veya sutlu kahveyi tercih ederler
Fas'ta en onemli yemek oğle yemeğidir Faslılar gunumuzde bile oğle yemeği yemek icin evlerine donerler Oğle yemeği giriş, temel yemek ve tatlıdan oluşur Giriş yemeği corba veya ceşitli salata ve mezelerdir Ana yemek beyaz veya kırmızı et ve sebzeden oluşur
Tatlılar ise genelde badem ezmesi veya cevizle yapılan tatlılardır Meyve her yemekten sonra mutlaka yenir
Akşam yemeği hafif bir yemektir Genellikle bu oğunde, nohut, mercimek veya bakla ile yapılan corbalar icilir Arkasından da krep veya borek gibi hamur işi veya kuskus yenir Tabii bu kuskusun yanında et ve sebze yoktur
'Kuskus bizim ulkemizde bilinen yuvarlak makarnalar değildir Kuskusun ana maddesi irmiktir Kuzey Afrikalılar irmiği ıslatılmış elleri ve un ile calışarak ozel bir yontemle yumuşatır ve değişik irilikte kuskus elde ederler En iyi kuskus en ince olandır Tabii artık kuskus geleneksel şekilde yalnızca evlerde yapılmamakta, aynı zamanda bir gıda maddesi alarak sanayide de uretilmektedir Gunumuzde kuskus Batı Avrupa Ulkeleri pazarlarında bol miktarda bulunmaktadır
Fas'la cok ceşitli ve bol sebze yetişir Faslılar sebzeyi et, tavuk ve balık ile pişirdikleri gibi yalnızca soslu sebze olarak da tuketirler Tabii ceşitli sebzelerden ciğ olarak hazırladıkları ceşit ceşit salataları ve mezeleri de unutmamak gerekir Salata ve mezelerde en cok kullanılan sebzeler, salatalık, patlıcan, dolmalık biber, turp, karnabahar ve kabaktır Ayrıca domates de salata ve giriş yemeği olarak cok tuketilir Zeytin Faslıların hem yemeklerinde hem de salatalarında kullandıkları cok onemli bir besin maddesidir
Faslılar cok ekmek yerler Ozellikle kara ekmek tuketen Faslılar, bayramlarda ve ozel gunlerde beyaz ekmek yerler Bu ekmeğin icine buğday taneleri koyup uzerini de suslerler Faslılar gunumuzde hala ekmeklerini evde yapmayı tercih ederler Ekmeği evde yoğurup, pişmesi icin fırına gonderirler
Tatlılar Fas'ta genelde ceşitli kuru pastalardır Kurabiye de diyebileceğimiz bu tatlılar iki ceşittir Cay ile yenen ici badem ezmesi ile doldurulan Kaab elghzaldenen ceşitlerle, uzerine bal dokulerek daha tatlı olarak hazırlanan ve kahve ile yenen tatlılardır Tabii badem tum Magrib Ulkelerinde olduğu gibi, Fas'ta da tatlıların en vazgecilmez temel malzemesidir
Fas Mutfağı'nın en unlu yemeklerinden biri Pastilladır Bu baklava hamuru ile yapılan bir nevi tatlı ve tuzlu borektir Geleneksel olarak yalnızca bayramlarda ve ozel gunlerde yapılır Bu ozel tatlı borek, cekilmiş badem, kuru uzum, tarcın, bal, maydanoz ve guvercin veya tavuk eti ile yapılır
Faslıların sabah kahvaltıları hafiftir Kahvaltıda, genel olarak, tereyağı, ekmek, recel ve bal yerler İcecek olarak ise cay, kahve veya sutlu kahveyi tercih ederler
Fas'ta en onemli yemek oğle yemeğidir Faslılar gunumuzde bile oğle yemeği yemek icin evlerine donerler Oğle yemeği giriş, temel yemek ve tatlıdan oluşur Giriş yemeği corba veya ceşitli salata ve mezelerdir Ana yemek beyaz veya kırmızı et ve sebzeden oluşur
Tatlılar ise genelde badem ezmesi veya cevizle yapılan tatlılardır Meyve her yemekten sonra mutlaka yenir
Akşam yemeği hafif bir yemektir Genellikle bu oğunde, nohut, mercimek veya bakla ile yapılan corbalar icilir Arkasından da krep veya borek gibi hamur işi veya kuskus yenir Tabii bu kuskusun yanında et ve sebze yoktur
'Kuskus bizim ulkemizde bilinen yuvarlak makarnalar değildir Kuskusun ana maddesi irmiktir Kuzey Afrikalılar irmiği ıslatılmış elleri ve un ile calışarak ozel bir yontemle yumuşatır ve değişik irilikte kuskus elde ederler En iyi kuskus en ince olandır Tabii artık kuskus geleneksel şekilde yalnızca evlerde yapılmamakta, aynı zamanda bir gıda maddesi alarak sanayide de uretilmektedir Gunumuzde kuskus Batı Avrupa Ulkeleri pazarlarında bol miktarda bulunmaktadır