Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Fast Food Tüketimi ve Gen İlişkisi

Fast Food Tüketimi ve Gen İlişkisi
0
129

makaleci

FD Üye
Katılım
Ocak 14, 2020
Mesajlar
87,772
Etkileşim
8
Puan
38
Yaş
36
F-D Coin
68


İnsanlar binlerce yıl boyunca, tarım devrimi yaşanmadan ve yerleşik hayata geçilmeden önce avcı toplayıcı bir biçimde yaşamayı sürdürdüler. Avcı-toplayıcı kültürün egemen olduğu yıllarda doğal yaşamdaki rekabet, insan ırkı için bugünkünden çok daha zorluydu. Diğer türlerle; yaşam alanları ve su kaynakları gibi alanlarda olduğu gibi besin kaynakları konusunda da ciddi bir rekabet yaşanmaktaydı. Avlanılarak elde edilen besinleri bir kenara koyarsak, insanlar için en önemli besin kaynakları çevredeki ağaçlarda bulunan olgunlaşmış meyveler, tüketilebilen bazı mantarlar ve otlardı. Hatta bu meyvelerdeki fruktoz şeker kamışından şeker elde edilene kadar binlerce yıl insanların tek tatlı kaynağını oluşturdu.

Diğer pek çok tür için de durumun bundan farklı olmaması insanları bir besin kaynağı bulduklarında onu tüketebildikleri kadar çok tüketmeye itti çünkü birkaç saat sonra farklı bir türün gelip o kaynaktaki besinlerin tamamını tüketmeyeceğinin garantisi yoktu.

Peki binlerce yıl bir daha ne zaman yeterli miktarda besin bulabileceğini bilmeyen insanın besin bulunca maksimum miktarda tüketme davranışı genlerimize işlemiş olabilir mi?

Günümüzde yüksek karbonhidratlı ve yüksek yağlı besinlere olan düşkünlüğümüz bu durumun bir göstergesi olabilir. Çünkü yüksek karbonhidratlı beslenme kısa sürede tokluk hissine ulaşmamızı sağlarken yüksek miktarda yağ tüketimi ise midedeki besinin sindirilip bağırsağa iletilmesini yavaşlatarak tokluk hissinin daha uzun süreli olmasını sağlar. Fast food markalarının 800-1000 kalorileri aşan ve çoğunluğu karbonhidrat ile yağdan oluşan menülerini vücudumuza hiçbir faydası olmamasına rağmen büyük bir iştahla tüketmemiz bu durumun gözle görülür bir örneği.

İnsanların bugün de binlerce yıl önce atalarının yaptığı davranışı tekrarladığını söylemek mümkün. Fakat avcı-toplayıcı dönemde insanların sürekli hareket halinde oldukları düşünülürse enerji ihtiyaçları bize göre oldukça fazlaydı. Çoğunluğumuzun günün büyük saatlerini masa başında oturarak geçirdiğini ve her türlü besine, istediğimiz hemen her an ulaşılabildiğimiz düşünülürse sağlıklı olan; genlerimizin baskılıyarak yüksek karbonhidrat ve yağ alımından kaçınıp, dengeli ve sağlıklı bir beslenme biçimini tercih etmek olacaktır.


 

Similar threads

Türk toplumunun geleneksel beslenme alışkanlıklarında değişimler yaşanmakta, fast-food başka bir deyişle "ayak üstü beslenme" alışkanlığı giderek artmaktadır. Simit, tost, döner, lahmacun, pide, hamburger çeşitleri, soğuk sandviçler, pizza, kızarmış patates ve parça tavuk, balık-ekmek gibi...
Cevaplar
0
Görüntüleme
138
Besinlerin pişirilmeden önceki vitamin – mineral içeriğiyle pişirildikten sonraki değerlerinin mümkün olduğu kadar birbirine yakın olması gerekmektedir. Enzimler vücudumuzdan salgılanan protein bazlı yapılardır ve kataliz olaylarını gerçekleştirirler. Yaklaşık 75.000 adet enzim olduğu...
Cevaplar
0
Görüntüleme
124
Besinlerin pek çoğunun içinde bulunan sodyum, doğal yiyecek tuzu olarak adlandırılır. Sofra ya da mutfak tuzunun da büyük bir bölümü sodyumdur. Tuz (sodyum klorür), lezzet verici özelliği nedeniyle besin hazırlamada kullanıldığı gibi küflenme, böceklenme gibi durumları önlemek için besin saklama...
Cevaplar
0
Görüntüleme
166
Yaşam tarzımızın bir parçası olan beslenme şeklimiz, fiziksel aktivite alışkanlıklarımız sağlıklı ve kaliteli bir yaşam sürmemizi etkileyen en önemli unsurlardandır. Beslenmeyle alınan enerjinin yeterli fiziksel aktivite ve vücut fonksiyonlarıyla harcanamaması sonucu alınan ve verilen enerji...
Cevaplar
0
Görüntüleme
60
Kan grubu diyetine ilişkin birçok yayın incelendiğinde ve diyetin yorumunu yapacak olursak, çıkış noktasının mantıklı olmasına rağmen birçok noktada yetersiz ve dayanaksız kaldığını söyleyebiliriz. Kişiye özgü beslenme modellerini ele almamız gerektiğini bilen ve vurgulayan biz diyetisyenler...
Cevaplar
0
Görüntüleme
138
858,497Konular
982,550Mesajlar
30,287Kullanıcılar
Üst Alt